2013 yılında Ankara’nın doğalgaz ihalesini alan Başkentgaz’ın, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağış yaptığı belgelendi. Başkentgaz-Kızılay-Ensar üçgeni, ülkemizdeki düzenin nasıl işlediğini gözler önüne serdi

Bu düzen işte böyle işliyor!

HABER MERKEZİ

Başkentgaz’ın, Kızılay’ı paravan olarak kullanarak Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağış yaptığı ortaya çıktı. Bağışın 7 milyon 925 bin doları Ensar Vakfı’na giderken, kalan 75 bin dolarlık kısmı Kızılay’ın hesabında kaldı. Olayı doğrulayan Kızılay, Başkentgaz’ın ‘öğrenci yurdu yapılması koşuluyla’ Ensar’a kendileri üzerinden bağış yaptığını öne sürdü. Üç kurum arasındaki bu para trafiği, ülkedeki karanlık ilişkiler ağını ve siyasal İslamcı sistemin nasıl işlediğini bir kez daha ayyuka çıkardı.

BAĞIŞ 2017’DE YAPILMIŞ

2013 yılında Ankara’nın doğalgaz ihalesini alan Başkentgaz’ın, Elazığ Depremi’nden hemen sonra para yardımı isteyip yurttaşların tepkisini çeken Kızılay’ı kullanarak, ismi çocuklara yönelik istismar vakalarıyla gündeme gelen yandaş dernek Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu açığa çıktı. Başkentgaz’ın, Kızılay’a yazdığı 29 Aralık 2017 tarihli bağış dilekçesinde, kuruma aktarılan 8 milyon dolarlık bağış tutarının 75 bin dolarlık kısmının Kızılay faaliyetlerinde değerlendirilmesi, kalan 7 milyon 925 bin doların ise Kızılay ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılması amacıyla Ensar Vakfı’na aktarılmasının talep edildiği görüldü. Dilekçede, Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun'un imzaları yer aldı.

bu-duzen-iste-boyle-isliyor-681549-1.

KIZILAY’A GÖRE NORMAL!

Konuya ilişkin haberin ‘gazzetta9.com’ adlı haber sitesinde yayımlanmasının ardından, Kızılay Genel Müdürlüğü bir açıklama yaparak olayı doğruladı. Kurum tarafından yapılan açıklamada, ‘hayırsever firma’ olarak tanımlanan Başkentgaz’ın, öğrenci yurdu yapılması koşuluyla Ensar Vakfı’na bağışta bulunduğu, Kızılay’ın da bu şartı, bağışçının istedikleri doğrultusunda yerine getirdiği belirtildi. Kızılay, bu bağış biçiminin prosedüre uygun olduğunu ima etti.

DÜZEN BÖYLE Mİ İŞLİYOR?

Başkentgaz-Kızılay-Ensar Vakfı üçgeni, AKP yönetimindeki siyasal İslamcı sistemin nasıl işlediğini tüm çıplaklığıyla bir kez daha gözler önüne serdi. Torunlar GYO’ya ait olan ve 2013 yılında Ankara’nın doğalgaz ihalesini alan Başkentgaz’ın, hükümete yakın Ensar Vakfı’na yaptığı net 7 milyon 925 bin dolarlık bağış, “Türkiye’de ihale almanın şartı bu mu?” sorusunu gündeme getirdi. Kamuya ait bir yardım kuruluşu olan Kızılay’ın da bir paravan gibi kullanılarak, şirketlerle yandaş dernekler arasındaki para transferinin aktörü olması da olaydaki bir başka skandal olarak öne çıktı. Öte yandan, yurttaşın doğalgaza ödediği paranın dolaylı da olsa Ensar Vakfı’na aktığı kesinlik kazandı.

bu-duzen-iste-boyle-isliyor-681550-1.

NEDEN KIZILAY?

Konuya dair kafalarda beliren soru işaretlerinin en büyüğü, bağışın neden doğrudan Ensar Vakfı’na değil de Kızılay üzerinden yapıldığı... Başkentgaz bu yöntemle iki avantaj elde etti. Birincisi ve en önemlisi, vergi konusunda sağlanan avantaj oldu. Şirket, bağışı ‘kamuya ait dernek’ statüsündeki Kızılay’a yapıyor gibi görünerek, 8 milyon dolarlık bedelin tamamını gelirinden düşme ve böylece daha az vergi ödeme olanağı yakaladı. Başkentgaz, bu hamleyle yaklaşık 1,5 milyon dolarlık bir vergi indirimini hanesine yazdırdı. İkinci neden ise olayın halkla ilişkiler boyutu… Başkentgaz, adı BirGün’ün ortaya çıkardığı çocuk istismarlarıyla anılan Ensar Vakfı’na doğrudan yardım yapmayarak, olası bir kamuoyu tepkisinin önüne geçmeye çalıştı. Ayrıca bu yöntemle, kamudan ihale alan bir şirketin, AKP iktidarına yakın bir derneğe para transferi yaptığı perdelenmek istendi. Ancak dün itibarıyla paranın adresinin Ensar Vakfı olduğunun ortaya çıkması, tüm bu planları boşa düşürdü.

CHP: SKANDAL

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak düzenlediği basın toplantısında, “Kızılay'ın Ensar Vakfı'na bu şekilde para aktarması, hem de doğalgaz şirketinden parayı aktarması skandal. Siz neden bu kadar kulağınızı elinizin tersiyle gösteriyorsunuz? Hadi aktarın bakalım doğrudan Ensar Vakfı'na parayı. Aktaramazsınız çünkü kanun buna izin vermiyor” diye konuştu.