Genel İş Sendikası Mersin Şubesi üyesi işçiler zamların geri çekilmesi için Özgür Çocuk Parkında yaptıkları basın açıklamasında “Mızrak çuvala sığmıyor. Yapılan zamlar geri alınsın” dedi.

“Bu faturayı ödemeye mecbur değiliz”

ABİDİN YAĞMUR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası Mersin Şubesi üyesi işçiler zamların geri çekilmesi için basın açıklaması yaptı. Sendikanın şube başkanı Kemal Göksoy, “Bizler, bu ülkenin tüm değerlerini üretenler olarak bu faturayı ödemeye mecbur değiliz” dedi.

Genel-İş üyesi işçilerin “Geçinemiyoruz” eylemi Özgür Çocuk Parkında yapıldı. İşçiler eylemde “Mızrak çuvala sığmıyor. Yapılan zamlar geri alınsın” yazılı pankart açtı.
Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik felaketi ortaya koyduğunu belirti.

Göksoy, “Emekçilerin yaşadığı reel gelir kaybı ve yoksullaşma gerçeklikten uzak olduğu için eleştirilen TÜiK'in verilerinde dahi gizlenemedi” dedi.

Göksoy, 2022'nin ilk saatlerinde elektrik ve doğalgaza yapılan, bu nedenle 2021 enflasyon rakamlarına yansımayan ve yüzde 125'leri bulan zamlar sebebiyle halkın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir yoksullaşma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Faiz düşürme iddiası ile hükümetin yaptığı ekonomi politikalarının sonucunda hem faizler hem döviz kuru hem de enflasyonun artmaya devam ettiğini söyleyen Göksoy, “Başkanlık rejimi Türkiye'yi ekonomik bir felakete sürüklerken, fatura yine emekçilere kesiliyor” dedi.

“İKTİDAR SERMAYEYİ KORUYOR”

İktidarın bu ağır ekonomik koşullarda geçim mücadelesi veren halkı korumak yerine, zenginleri, sermayeyi ve bankaları koruduğunu iddia eden Göksoy, “Bizler, bu ülkenin tüm değerlerini üretenler olarak bu faturayı ödemeye mecbur değiliz. İşçi sınıfını karakışta ağır bir geçim mücadelesine sokanlara bir kez daha sesleniyoruz. Soframızdaki ekmeği küçültmemizi, kışı titreyerek geçirmemizi tavsiye edenleri önümüze sürüp durmayın. Önlem alın! Geçinmek için, insanca yaşamak için acil tedbirler istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TALEPLERİ SIRALADI

Göksoy, konuşmasının sonunda taleplerini şöyle sıraladı:

►Bütün ücretlere asgari ücret artış oranı kadar zam, bütün hanelere asgari gelir desteği.

►İşçilerin vergi yükü azaltılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10'a indirilsin. Vergiye esas tarife dilimleri en az yüzde 50 artırılsın.

►Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına son 3 ayda yapılan tüm zamlar geri alınsın. Faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

►Gıda ucuzlasın, tüm gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarında KDV sıfırlansın.

►3600 ek göstergeyle ilgili verilen söz yerine getirilsin.

►En düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamak üzere emekli aylıklarına asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmalı ve EYT'lilerin emeklilik hakkı verilmeli.”