Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali 9 Kasım’da gerçekleşecek açılış töreniyle Ankara’da başlıyor. Programda çocuklar ve ebeveynler için özenle seçilmiş bir sürü etkinlik bulunuyor

Bu festivalin kapısı tüm çocuklara açık

Öykü ÖZFIRAT

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali 9-17 Kasım tarihleri arasında çocuklarla buluşuyor. Film gösterimlerinden atölyelere çeşitli etkinliklerle çocukları ücretsiz buluşturan festival, bu yıl Ankara’nın ardından Batman’a da gidiyor. Festivalin bu yılki diğer bir yeniliği ise kısa film yarışması düzenlenmesi olmuş. Nazan Kesal, Ahu Öztürk ve Seren Yüce’nin çocukların ürettiği kısa filmleri izleyip değerlendireceği yarışmanın ödülleri ise kapanış töreninde verilecek. Kapıları her çocuğa açık olan festivalin koordinatörü Şebnem Aktolga ile bu yılki programı konuştuk.

► Nasıl başladınız bu festivale biraz bahseder misiniz?
Biz zaten sinemayla uğraşan bir grup insandık Sinetopya Derneği olarak. Bununla birlikte çocuklarla ilgili bir proje hayalimiz vardı. Bir ekip buna karar verip yola çıktık. Belediyelerden destek aldık, Çankaya Belediyesi’nden destek aldık. Bu yıl Büyükşehir Belediyesi de bizi destekledi. Destek aldıktan sonra da yolumuza girdik ve başladık. Üçüncü yılımızdayız. Ulaşılabilirlik sayımız günden güne artıyor. Geçen yıl 8 bin çocuğa ulaşmıştık, bu yıl da hedefimiz binlerce çocuğa ulaşmak.

NAZAN KESAL, SEREN YÜCE VE AHU ÖZTÜRK JÜRİ

► Festivalde bu yıl çocukları neler bekliyor?
İçerik olarak ne var, başladığımız noktadan hangi noktaya geldik, neler aynı neler değişti sorusu da geliyor. Yine film ve sanat festivali diyebiliriz aslında. Sadece film değil, çocuklara alternatif atölyeler, sanatla birlikte kendilerini geliştirebilecekleri alan yaratabilecek atölyeler koyduk yine. İlk etapta hep düşündüğümüz konuştuğumuz şey sadece Ankara değil Türkiye’de farklı bölgelere farklı coğrafyalara bu etkinliklere sanata film izlemeye gidemeyen çocuklarla karşı karşıya getirmekti. Bu yıl bu adımı attık, Ankara’dan 1 hafta sonra Batman’a gidiyoruz. Orada Ezidi çocuklarla iletişim içinde olacağız, Batmanlı çocuklarla iletişim içinde olacağız.

Bir alternatifimiz daha var. İlk defa bu yıl kısa film yarışması yaptık. 3-18 yaş arası, yalnızca çocuklar için değil gençler için de olmuş oldu. Değerli de bir jürimiz oldu. Bu yarışmanın ilk yılında Nazan Kesal, Ahu Öztürk ve Seren Yüce jüri üyemiz oldu. Katılım çok iyi oldu.

Göçmen çocuklara her sene olduğu gibi kapı açıyoruz. Alternatif 3 tane atölyemiz var. Pandomim atölyesi var, çocuk hakları atölyesi var, kukla atölyesi var göçmen çocuklar için diğer gruptan ayrı olarak. Rehberlik eşliğinde olacak. Hafta sonları onlar için filmlerimiz var. Dünya Çocukları Sineması’nı Goethe desteği ile izleteceğiz. Biz bu kapıdan hiçbir çocuğu dışarı atmadan, her çocuğun sanatla, etkinlikle karşı karşıya gelebileceği bir içerik hazırladık.

bu-festivalin-kapisi-tum-cocuklara-acik-647085-1.

17 ÜLKE VAR

► Çocuklar için içerik seçmek zor bir iş. Sizler atölye ve filmleri belirlerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Biz her şeyden önce bir ekibiz. Tabii ki uzman kişilerin desteğiyle kararlar veriyoruz. Pedagog arkadaşların desteğiyle kararlar veriyoruz. Çocuğun psikolojik gelişimini etkilemeyecek doğru sinemayla, doğru atölyeyle karşı karşıya getirmeye çalışıyoruz. İlk kriterimiz bu. Çocukların sinema izleme kalitesini çocukken oluşturabilecek kriterde filmler seçmeye çalışıyoruz. Çok ülke katılmasını istiyoruz, çünkü dünyaya bakış açılarının zenginleşmesi, çok kültürlülükten geçiyor. 17 ülke kadar geniş tercihimiz var.

► Festivale nasıl ulaşabiliriz?
Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali sosyal hesaplarımız var. Açılışımız yarın saat 16.00’da sirk gösterisi ile başlıyor. Bu sene farklı olarak Gençlik Parkı’nın içinde Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nun içinde açılışımız var. Yine film gösterimlerimiz Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleşecek. Her çocuğu da davet ediyoruz. Mutlaka bir kapı Çocuk Diyarı Film Festivali onlar için. İçeri girsinler onlarla tanışalım. Belki etkinliklerimizin içinde yer alacaklar, çünkü öyle oldu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.