4. Çocuk Diyarı Uluslararası Film Festivali çevrimiçi olarak çocuklarla buluşuyor. Festivalin koordinatörü Şebnem Aktolga tamamen ücretsiz olan festival kapılarının tüm çocuklara açık olduğunu ifade ediyor.

Bu festivalin kapısı tüm çocuklara açık

Öykü Özfırat

Çocukları sinema ile buluşturma gayesiyle 2018 yılında yolculuğa başlayan Çocuk Diyarı Uluslararası Film Festivali bu yıl 23-28 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi olarak çocuklarla buluşuyor. Tamamen ücretsiz olan festivalin programında çocukları filmlerden atölyelere birçok etkinlik bekliyor. Festivalin bu seneki konu başlığı ise “Ekoloji ve Barış” olarak karşımıza çıkıyor. 4. Çocuk Diyarı Uluslararası Film Festivali’nin bu yılki içeriğini festivalin koordinatörü Şebnem Aktolga ile konuştuk.

Öncelikle festivalin ortaya çıkış hikâyesini soruyoruz. Aktolga, “Çocukların sinema alışkanlığı elde etmesi, sinemayla iç içe olması, yaratıcılıklarını açığa çıkartan film ve sanat içerikli bir festival” diye cevaplıyor. Festivalin ilk yılında Ankara’da neredeyse 8 bin çocuğa ulaştıklarını belirten Aktolga, festivalin ilkelerinden birinin ücretsiz olduğunu belirtiyor. Dezavantajlı çocukların hepsinin festivalin kapısından rahatlıkla girebildiğini vurgulayan Aktolga, “Tamam ücretsiz ama çocukların sinemaya gelmesi için bile bir servis ihtiyaçları vardı. Bunların sponsorlarını sağladık. Dolayısıyla aslında hiçbir çocuk konusunda seçici davranmadık” ifadelerini kullanıyor.

BU YILKİ FESTİVAL BÜYÜKLERİ DE KAPSIYOR

Festival programının içeriğine geçtiğimizde öncelikle filmleri konuşuyoruz. Çeşitli ülkelerden geniş bir yelpazede filmler sunuyor festival. Aktolga, kısa film paketin 3 yaş grubuna da uygun olduğuna değiniyor. Ayrıca son yıllara ait, iyi animasyon filmlerinin de olduğunu belirtiyor. Bu yıl 3 gün küçük çocuklar, 3 gün de ebeveynler için çocuk temalı filmlerle festival süreci organize ettiklerini söyleyen Aktolga, sözlerine “Yani bu yıl festival çocukları da büyükleri de kapsıyor” diye devam ediyor.

Festival programında çeşitli atölyeler de göze çarpıyor. Felsefeden karikatüre, animasyondan arkeolojiye çeşitli konularla çocukları buluşturacak atölyeleri soruyoruz Aktolga’ya. “Toplumsal cinsiyet eşitliğine çok önem veren bir festivaliz. Bu anlamda Türkiye’deki kadın cinayetlerini, cinsiyetle ilgili tahakkümü algıyı kırmak için çocuklara her yıl çok özenle hazırlanmış toplumsal cinsiyet eşitliği atölyelerini mutlaka koyuyoruz” yanıtını veriyor. Ayrıca “Ekoloji Dostu Çocuklar” başlığı altında gerçekleştirdikleri atölyenin içeriğini “doğayla ilişkinin eşit biçime indirgendiği, onlara zarar vermeden onlarla ilişki kurabileceğimiz gerçeğini çocuklarla paylaşıyoruz” olarak açıklıyor. Festivalde bir de takipçileri “Çocuk Hakları Paneli” başlığı altında bir panel bekliyor.

ÇOCUKLARDAKİ ETKİSİ ATLANMAMALI

Son olarak, yıllardır festival sürecinde aktif rol alan Aktolga’ya ebeveynlere çocuk sineması üzerine ne önerileri olabileceğini soruyoruz. “Ebeveynlerin mutlaka daha öncesinde bu filmleri incelemelerini, fragmanlarını izlemelerini, eğer izleme olanakları yoksa üzerinde yazılanları okumalarını öneririm” diyor. Sözlerine “Çok büyük bir ekran kirliliği mevcut çocuklar üzerinde. Dolayısıyla film üzerinden, sinema üzerinden şiddet aktarılıyor. Çocukların izlemesi için itinayla seçilmemiş her ekran karşısında çocukların bir şiddete maruz kalması söz konusu” diyerek devam ediyor Aktolga.

Çocukların çok zor bir dönem geçirdiğini ve herkesin bunu atladığını vurgulayan Aktolga, “Herkes ölümlerin, hastalıkların, pandeminin üzerine zincirleme doğan krizlerin üzerine konuşuyor ama unuttukları bir konu var o da çocuklar” diyor. Son olarak da “Bir diğer üzüldüğümüz konu da maalesef her çocuğun internet erişim özgürlüğünün olmaması” diyor ve ekliyor: “Bu konuyla ilgili bir derdimiz var, o yüzden çevrimiçi çalışmayı pandemi biter bitmez bırakmak istiyoruz.”

Festivale ulaşmak isteyen çocukların, eğitimcilerin ve ebeveynlerin ne yapması gerektiğini soruyoruz Aktolga’ya. Çocuk Diyarı Film Festivali sosyal medya hesapları üzerinden de bilgi verileceğini belirterek bu adresten https://cocukdiyari.muvi.com/tr/movie herkesin tıklayarak girebileceğini belirtiyor. Aktolga, “Sosyal medya hesaplarımız üzerinden de her film için paylaşacağız. Herkes şifresiz bir şekilde girebilecek” diyerek sözlerini noktalandırıyor.