İktidarın ekonomi açıklamaları tepkileri daha da büyütüyor. Erdoğan "Yatırımı TL’ye yapın. Aynı gemideyiz batarsak hepimiz boğuluruz" dedi. Nebati ise “Enflasyon aralıkta düşer’ deyip, yatırım için borsayı önerdi.

Bu gemi nerede gören bilen yok
Fotoğraf: DHA

Ekonomi Servisi

Kabine toplantısının ardından konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ekonomi gündeminin çok konuşulan başlıkları arasında yer aldı. Erdoğan günümüzdeki enflasyonun 1994 ile 2001’deki krizlerden farklı olduğunu savunarak "Bu enflasyon bütçe ve işsizlik kaynaklı değil; küresel gelişmelerin tetiklediği dengesiz fiyat hareketlerinin sonucudur. Yani maliyet odaklı enflasyondur” dedi.

GEMİ SÖZÜNE TEPKİ

"Hepimiz aynı gemideyiz" sözlerini yineleyen Erdoğan "Unutmayın; hepimiz de aynı Türkiye gemisinin içindeyiz. Bu gemi hızla yol alırsa kazanan hepimiz olacağız. Bu gemi, güvenlik gibi ekonomi üzerinden açılan deliklerden su alarak batarsa, hepimiz boğulacağız. Kamu finans kuruluşlarından iş dünyamızı ve vatandaşlarımızı desteklemek için verdiğimiz düşük maliyetli Türk lirasını götürüp dövize veya altına yatırmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Devletin üretimi ve istihdamı teşvik etmek için sağladığı kolaylıkları amacı dışında kullanmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Artık hiç kimsenin sadece parasının değerinden endişe ederek dövize ve altına yönelmesi için sebep kalmadı. "

NEBATİ BORSA ÖNERDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise NTV’de katıldığı programda, Borsa İstanbul’un enflasyon karşısında döviz ve altına nazaran daha fazla getirisi olduğunu söyledi. Nebati, “Döviz kuru ve diğer emtialarda dengeli bir seyir var. Getirisi enflasyonun altında. Vatandaşlara şu an en çok getiriyi getiren Borsa İstanbul. Vatandaşlarımızın nereye kanalize olacağı çok açık” dedi.

Nebati, yıl sonu enflasyon tahmini hakkındaki soruya “Aralıktan itibaren baz etkisiyle başlayacak olan aşağı, sert yönde gidecek enflasyon düşüş trendi 2023’ü kapsayacak şekilde devam edecek” cevabını verdi. Nebati, alınan önlemlerle kredi faizlerinin Merkez Bankası’nın yüzde 13’lük politika faizine yaklaşacağına yönelik beklentilerinin olduğunu dile getirdi. Bakan Nebati’nin Türkeyi’nin ödemeler dengesini karşılama konusunda sıkıntı yaşamadığını öne sürdü.

KYK borçlarıyla ilgili de konuşan bakan, “Ekimde Meclis açılır açılmaz torba yasamız olacak. Bu sorunu da çözmüş olacağız” dedi. Erdoğan, temmuzun ortasında faizlerinin silindiğini açıklamıştı. Buna rağmen faizler henüz silinmedi.