İzmir Bayraklı'da Şehir Hastanesi inşaatında sona gelinirken, kentte 5 kamu hastanesinin kapatılacağı ve şehir hastanesine taşınacağı iddiası gündemde. Prof. Kaynak “Kentin merkezindeki hastaneler kapatılmamalı” dedi.

Bu gidişle kentte hastane kalmaz!
Fotoğraf: AA

Sibel BAHÇETEPE

İzmir Bayraklı’daki Şehir Hastanesi'nin açılması ile kentteki Alsancak Devlet, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları, Behçet Uz Çocuk, Bozyaka ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılacağı konuşuluyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, son dönemde İzmir’deki bu beş hastaneye bir yatırım yapılmamasının bu iddiaları güçlendirdiğini belirterek "Şehrin merkezindeki hastaneler yerinde güçlendirilmeli, onarılmalı ve kapatılmamalı" dedi.

Ankara’da Etlik Şehir Hastanesi için kentteki 4 kamu hastanesinin kapatılmak istenmesi ve hastanelerin bir kısmının taşınması tepkilere neden olmuştu. Benzer endişenin İzmir için de olduğu dile getirilmiş, geçen günlerde CHP İzmir milletvekili Ednan Arslan da iddiaların yanıtlanması istemiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi vermişti.

ULAŞIM SIKINTILI

Bu iddiaların kentte son dönemde hekimler arasında yaygınlaştığını anlatan Prof. Kaynak, kamu hastanelerinin durumu ile ilgili endişelerin olduğunu anlattı. Hastanenin yapıldığı bölgenin de birçok yönüyle eleştirildiğini belirten Kaynak “Bayraklı’da bir deprem geçirdik ve orasının deprem bölgesi olduğuna ilişkin görüşler var. Yer seçimi ile ilgili bu ne kadar gözetildi bilmiyoruz” dedi. Geçen hafta İzmir’de yetkili makamların hastane ile ilgili ulaşım sorunu olabileceğinden bahsettiğini, bunu çözmek için de bir teleferik projesini gündeme getirdiklerini anımsatan Kaynak, özetle şunları söyledi: “Şehir hastanesi açılırken diğer hastanelere ne olacağı merak ediliyor. Duyumlara göre İzmir'de iki tane hastanenin buraya nakledileceği…Biri Bozyaka diğeri Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Bunun yanı sıra diğer hastanelerin Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastanesi ve Alsancak Devlet Hastanesi’nin de adı geçiyor. Fakat Behçet Uz ve Alsancak Devlet Hastanesi’nin arazileri ile ilgili bir takım sorunlar var. Bu hastanelerin arazileri bağışlanmış, vakıflara ait olan, üzerinde değişiklik yapamayacağınız arsalar olduğuna ilişkin bazı değerlendirmeler var. Alsancak Devlet Hastanesi’nin Koruma Kurulu tarafından sit binası olarak tescillendiği bilgileri var. Ancak Bozyaka ve Tepecik Hastanesi ile ilgili duyumlar daha kuvvetli. Yetkililerin bu konuda söyledikleri şeyler öteden beri ‘bize böyle bir bilgi intikal etmedi’ yönünde. Burada bu sürecin nasıl olacağını bilmiyoruz. Şuana kadar bütün Türkiye’de 14 hastane açıldı ama buna karşın 21 hastane de kapatıldı ve halen de kapatılacağı söylenen hastaneler var. Bu nedenle endişeliyiz. Bu hastaneler donanım ve onarım, personel desteği açısından uzun süredir ihmal edilmiş. Hastanelere yatırım yapılmıyor, bunlar da iddiaları güçlendiriyor."

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Tabip Odası Başkanı

***

2023’TE AÇILIŞI PLANLANIYOR

Temeli 2013 yılında atılan ve inşaat çalışmaları 2016'da başlayan Bayraklı ilçesindeki İzmir Şehir Hastanesi’nde inşaat çalışmaları sürüyor. Yatırım tutarı toplam 1 milyar 638 milyon TL olan hastanenin 2023 şubat ayı sonunda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle açılacağı belirtiliyor. 628 bin metrekare kapalı alan ve 120 bin metrekare oturum alanına sahip olacak hastanenin 367 yoğun bakım yatağı olmak üzere 2 bin 60 yatak kapasitesi var.