Bu grev ya çözülecek ya çözülecek

Emek Servisi

Tekirdağ Valiliği önünde eylem yaparken "Çevik, süpür" talimatıyla darp edilerek gözaltına alınan Bel Karper ve Indomie AdkoTurk işçileri greve devam etme kararı aldı. Önceki gün gözaltına alınan işçiler yaklaşık 15 saat süren ifade işleminin ardından gece geç saatlerde serbest bırakıldı.

Tekirdağ Valiliği’ne giden 60’a yakın işçin gözaltına alınmasıyla ilgili Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ise basın açıklaması yayımladı. Türkel yaptığı açıklamada, “Temel demokratik talebi bile dile getirmeye karşı şiddet uygulamaktan kaçınılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Bel Karper Türkiye ve AdkoTurk fabrikalarında işverenin toplu iş sözleşmesi görüşmelerine katılmaması üzerine başlattıkları grevin 130 gündür sürdüğünü kaydeden Türkel, “Sendikamızın yetkililerine ve üyelerimize karşı güvenlik güçleri tahammülsüz ve saldırgan bir tavır içerisinde bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

İşçilerin haklı mücadelesine karşı şiddet yanlısı tutumu kabul etmediklerini aktaran Türkel şunları söyledi: “İşçilerin anayasa ve yasalarca tanınan hak arama mücadelesi karşısında takınılan bu baskıcı ve şiddet yanlısı tutumu kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz. Biz Tekgıda-İş Sendikası olarak yasalardan doğan haklarımızı sonuna kadar kullanmakta kararlıyız. Bize iki de bir yargıyı gösterenlere ‘Biz bugünlere yargıdan yetkimizi kazanarak geldik, bizimle sorununuz varsa buyurun siz yargıya gidin’ diyoruz. Bel Karper ve AdkoTurk grevi masada ya çözülecek ya çözülecek!”

Gözaltı sürecini BirGün’e anlatan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Yunus Durdu ise Tekirdağ Valiliği’ne 10 gün süre verdiklerini yaşanan sorunların çözülmemesi durumunda grevlerini valilik önüne taşıyacaklarını belirtti. Durdu, “Eğer sorunlarımız çözülmezse hem Bel Karper hem de AdkoTurk grevini Tekirdağ Valiliği’nin önüne taşıyacağız ve bir çözüm bulunana dek orayı terk etmeyeceğiz” dedi. Önceki gün yaşanan gözaltılara değinen Durdu, “Arkadaşlarımızdan kolu kırılan var ve darp edilen arkadaşlarımızla ilgili darp raporlarımız var. Gece 3’e dek gözaltında tutulduk. Tüm arkadaşlarımız serbest bırakıldı ve grevlerine devam ediyorlar. Ancak neredeyse kişi havasız bir ortamda, bir daha böyle eylemlere katılmaması için tam 14-15 saat ifadeleri alınmadan bekletildiler Valilik önündeki şiddettin devamı içeride mobbing ile oldu.”