Bu hafta ne bulduk, ne öğrendik? 350 yıl sonra  gelen itiraf

İncil’deki anlatıya karşı geldiği için ömür boyu ev hapsi cezasına çarptırılan Galileo’nun haklı olduğu, 1992 yılının bir ekim gününde Vatikan tarafından da kabul edildi.

29 Ekim: Bilgisayar bağlantısı kuruldu

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-350-yil-sonra-gelen-itiraf-374694-1.
İki bilgisayar arasındaki ilk bağlantı 29 Ekim 1969 tarihinde gerçekleştirildi. Bu bağlantı, yaşadığımız çağın vazgeçilmezi olan internet sisteminin öncüsü olan ARPANET üzerinden yapıldı. İlk ileti, UCLA profesörlerinden Leonard Kleinrock’un danışmanlığını yaptığı UCLA öğrencisi bir programcı olan Charley Kline tarafından gönderildi. Yalnızca “login” sözcüğünü içeren iletii UCLA’daki SDS Sigma 7 sunucusundan SAE’deki SDS 940 sunucusuna gönderildi. İlk iki harf olan “l” ve “o” sorunsuz biçimde iletildi ancak sistem bundan hemen sonra durdu. Böylece ARPANET üzerindeki ilk başarılı ileti “lo” oldu.

“login” sözcüğünün tamamının gönderilmesi için bir saate yakın bir çalışma gerekti.

31 Ekim: Vatikan’dan Galileo itirafı
Vatikan, Kopernikçi görüşleri savunarak dünyanın güneş etrafında döndüğünü dile getiren Galileo'nun haklılığını 31 Ekim 1992 günü teslim etti. Galieo, İncil’e karşı gelmesi nedeniyle Kilise’nin tepkisini çekmiş ve yargılanmıştı. Yapılan yargılama sonucunda Galileo’nun “ciddi kafirlik şüphesi altında olduğuna” ve güneşin hareketsiz olarak evrenin merkezinde durması ve dünyanın hareket etmesi fikrine, İncil’e aykırı bulunmasından sonra bile inanması nedeniyle bu fikrini lanetlemesi ve vazgeçmesi gerektiğine, yazdığı kitap olan ‘İki Ana Dünya Sistemi Üzerine Diyalog’un yasaklanmasına ve diğer yapıtlarının (gelecekte yazacakları da dahil) basılmasının yasaklanmasına karar verilmişti. Engizisyon Mahkemesi, Galileo’yu ömür boyu ev hapsine mahkum etti. Bilim insanı, 1642 yılındaki ölümüne dek bu cezayı çekti. Ancak zaman, Vatikan’ın itirafından çok daha uzun zaman önce Galileo’yu haklı çıkarmıştı.

1 Kasım: Mars’a ilk roket fırlatıldı

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-350-yil-sonra-gelen-itiraf-374695-1.
Takvimler 1 Kasım 1962’yi gösterdiğinde Sovyetler Birliği, Mars’a ilk roketi fırlattı. Ancak bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Mars’a günümüze dek, gezegenin yüzeyini, iklimini ve jeolojisini incelemek üzere, ABD, Avrupa ülkeleri, Japonya ve SSCB tarafından düzinelerce uzay gemisi, uydu/ yörünge aracı, iniş aracı/ uzay gemisi ve sonda/ uzay keşif aracı gibi çeşitli uzay araçları yollandı. Fakat bu uzay gemisi gönderme denemelerinin yaklaşık üçte ikisi araçlar ya görevlerini tamamlayamadan ya da görevlerine daha başlayamadan bilinen veya bilinmeyen nedenlerle başarısızlıkla sonuçlandı. 1964’te NASA tarafından gönderilen Mariner-4 ise görevini tamamlayan ilk araç oldu.

3 Kasım: SOS kabul edildi

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-350-yil-sonra-gelen-itiraf-374696-1.
Uluslararası Mors Alfabesi’nde acil durum ve tehlike sinyali olarak bilinen SOS, ilk kez Alman hükümetince 1 Nisan 1905’de yürürlüğe konmuş, Uluslararası Radyotelegraf Konvansiyonu tarafından 3 Kasım 1906’da günü kabul edilmiştir. 1 Temmuz 1908’de yürürlüğe ise konmuştur. SOS sinyalini oluşturan mors kodu (···---···), iletiminin kolay ve anlaşılır olması nedeniyle seçilmiştir. Bu harfler herhangi bir cümlenin kısaltması değildir. SOS sinyalinin diğer tüm karakterlerden ayrılan farkı; bekleme yapmadan, sanki tek bir karakter gibi peş peşe gönderilmesidir. Mors Alfabesi’nde SOS’ten başka böyle bir yapıya rastlanmaz.

4 Kasım: Firavun’un mezarı bulundu

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-350-yil-sonra-gelen-itiraf-374697-1.
1922 yılının 4 Kasım günü, İngiliz arkeolog Howard Carter ve ekibi oldukça önemli bir keşfe imza atarak Mısır Firavunu Tutankhamun’un mezarını buldu. Tutankhamun’un mumyası haricinde mezardan çıkarılanlar Kahire Müzesi'nde sergileniyor. Mezarı 1972’de Londra’da ve daha sonra ABD’de sergilendi. Kral Tutankhamun’un mezarı, diğer kralların mezarlarına göre oldukça gösterişlidir. Tutankhamun’un genç yaştaki sıradışı ölümünün nedeni bugün bile pek bilinmemektedir. Sanki Tutankhamun aceleyle gömülmüştür. Bir kısım araştırmacılara göre mezar bir soylu için hazırlanmaktaydı fakat o sırada Tutankhamun ölünce aceleyle buraya gömüldü.