Bu hafta ne bulduk, ne öğrendik? Dünya’dan kontrol edilen ilk uzay aracı...

Uzaktan kontrol edilebilen ilk uzay aracı, bir kasım günü fırlatıldı. Lunokhod 1, Dünya’daki 5 kişilik bir ekip tarafından kumanda ediliyordu...

7 Kasım: Yaşayan en eski gazete yayıma başladı

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-dunya-dan-kontrol-edilen-ilk-uzay-araci-378647-1.
Yaşayan en uzun ömürlü gazete, The London Gazette ilk kez 7 Kasım 1665’te yayımlandı. London Gazette, Birleşik Krallık’taki en önemli resmi gazetedir. Gazete bugün sadece genel haberler hakkında yazmaktadır ve ülke genelinde yaygın değildir. Kraliyet Ailesi 1665 yılında Londra’da baş gösteren hıyarcıklı veba hastalığı nedeniyle Oxford’a yerleşmiş olduğundan, gazete ilk çıkış tarihi olan 7 Kasım 1665’te Oxford Gazette adı ile çıkmıştır. Fakat daha sonra hastalığın geçmesi ile Saray’ın tekrar Londra’ya dönmesi üzerine gazete de buraya taşınmış ve adı Londra Gazette olarak değişmiştir.

8 Kasım: Gramofonun patenti alındı

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-dunya-dan-kontrol-edilen-ilk-uzay-araci-378648-1.
Gramofonun patenti, Alman kâşif Emile Berliner tarafından takvimler 8 Kasım 1887’yi gösterdiğinde alındı. Gramofon (eski Yunanca fone, “ses” ve grammein, “yazmak”) veya fonograf kelimelerinden kaynaklanıyor. Bu makine ile ses ve müzik kayıtı veya dinleme olanakları bulunmaktadır. Gramofon 1877 yılında Edison tarafından icat edilmiş olan fonografın geliştirilmiş şeklidir. Gramofon ile pikap arasındaki fark şudur. Pikap ile 45’lik, 33’lük, 16’lık ve 78’lik plaklar dinlenebilir. Bir pikap modeline göre, bunların hepsini de çalabilir sadece birini de. Gramofon ile sadece 78’lik taş plak çalınabilir.

10 Kasım: Uzaktan hareket ettirilen ilk araç fırlatıldı
Sovyetler Birliği’ne ait Ay aracı Lunokhod 1, 10 Kasım 1970 günü fırlatıldı. Lunokhod 1, dünya dışında bir zeminde uzaktan kumanda ile hareket ettirilen ilk robot oldu. Araç, radyo dalgalarıyla Dünya’daki 5 kişilik bir ekip tarafından yönetilmekteydi. Güç kaynağı olarak; yeniden doldurulabilen yenilenebilir güneş pillerini kullanmaktaydı. Yüzey aracının temel görev süresi, 3 Ay günü (yaklaşık 82 Dünya günü) olarak düşünülmüştü çalışmalar 11 Ay günü sürdü. 4 Ekim 1971’de aracın görev süresi resmen doldu. 322 gün süren görevi sırasında Lunokhod 1, Ay’ın yüzeyinde geceleri durarak, toplam 17,5 km yol katetmiştir. Bu sırada 20 bini aşkın fotoğraf ve 206 yüksek çözünürlüklü panoramik görüntü göndermişti. 500 farklı noktada çeşitli toprak ölçümleri ve analizleri yapılmıştı.

11 Kasım: Gemini Uzay Aracı uzaya gönderildi

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-dunya-dan-kontrol-edilen-ilk-uzay-araci-378650-1.
NASA, Gemini 12 uzay aracını 11 Kasım 1966 günü fırlattı. Gemini Projesi, Mercury uzay aracının kapasitesinin arttırılıp uzun süreli uzay uçuşlarına hazırlanmak, uzay randevusu tekniklerini geliştirmek ve Dünya’ya hassas inişi sağlayabilmek temellerine dayanan bir projedir. Nikita Kruşçev yönetimindeki SSCB, Gemini Projesi’ne karşı Vostok uzay aracının tasarımını değiştirerek iki veya üç kişilik Voskhod uzay aracını geliştirdi. Gemini’nin ilk uçuşundan önce iki kişilik bir uçuşu başardılar.