Bu hafta ne bulduk, ne öğrendik? İlk resim sergisi At Meydanı’nda açıldı

Türkiye’de bilinen ilk resim sergisi, İstanbul At Meydanı’nda açıldı. Tarih 27 Şubat 1863’tü

26 Şubat: Tarihin ilk caz plağı

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-ilk-resim-sergisi-at-meydani-nda-acildi-431998-1.
Nick LaRocca’nın Original Dixieland Jazz Band Orkestrası, tarihteki ilk caz plağını 26 Şubat 1917’de Victor Talking Machine Company adlı plakçılık şirketinin New York stüdyolarında doldurdu. Grup, 1918 yılında Avrupa’da verdiği konserlerle, Avrupa’da konser veren ilk caz grubu oldu. “Livery Stable Blues” ise ilk caz single’ıdır. Grup, birçok parça bestelemiş ve birçok caz standardının ilk kayıtlarını yapmıştır. Bu kayıtların en ünlüsü “Tiger Rag” isimli parçadır. 1917 yılının sonlarına doğru grubun ismi değişerek Original Dixieland Jazz Band olmuştur. Grup 1925 yılına kadar birlikte çalmaya devam etmiştir.

27 Şubat: At Meydanı’nda ilk resim sergisi

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-ilk-resim-sergisi-at-meydani-nda-acildi-431999-1.
Türkiye’de bilinen ilk resim sergisi, İstanbul At Meydanı’nda açıldı. Tarih 27 Şubat 1863’tü. Sergi gerek devlet erkânı, gerek yerli halk, gerekse yabancı ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. 1863 sergisinin amacı, Osmanlı ekonomisine rekabet gücü kazandırmak, ülkede üretilen malların kalite, çesit ve fiyatlarını görmek, üreticilerin sorunlarını tespit etmek ve basarılı olanları ödüllendirmek idi. Sergi, dönemin Maliye Nazırı Mustafa Fazıl Paşa tarafından organize edildi. Komitede Mustafa Fazıl Paşa’nın yanında Hariciye Teşrifatçısı Kamil Bey, Sadrazam Fuat Paşa’nın oğlu Nazım Bey, Ticaret Müsteşarı Server Efendi ve devlet ricalinden Agaton Efendi bulunmaktaydı. Başlangıçta sergide sadece yeni ürünlerin teşhiri düşünüldüyse de, sonradan Avrupa’dan gönderilecek, yeni icat olunmuş makine ve aletlerin de sergilenmesinin faydalı olacağı kanaatine varıldı. Böylece, bu yeni icatların Osmanlı tebası tarafından kullanılması teşvik edilmek istenmiştir.

29 Şubat: Özel bir günün gazetesi...

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-ilk-resim-sergisi-at-meydani-nda-acildi-432000-1.
Sadece 29 Şubat günlerinde yayımlanan La Bougie du Sapeur gazetesinin ilk sayısı, 29 Şubat 1980’de çıktı. 1980 yılında Paris merkezli olarak yayın hayatına başlayan gazete 29 Şubat 2012 tarihinde dokuzuncu sayısını yayımladı. 2016’da da sayısı çıktı. 2004 yılında gazetenin, La Bougie du Sapeur - Dimanche adındaki versiyonu yayımlandı. Bu versiyon ise sadece 29 Şubat gününe rastlayacak pazar günleri yayımlanmaktadır. Bu eşleşme ise her 28 yılda bir gerçekleşeceğinden gelecek sayının 29 Şubat 2032 tarihinde yayımlanması planlanmaktadır. Gazetenin ismi 1890’larda Georges Colomb tarafından yaratılan çizgi roman karakteri The Sapper Camember'dan gelmektedir. Gazetenin kurucuları Jacques Debuisson ve Christian Bailly olup editörü ise Jean d’Indy’dir. Gazetenin sirkülasyonu ortalama 200.000 kopyadır.

1 Mart: Becquerel radyoaktiviteyi keşfetti
Henri Becquerel, takvim yaprakları 1 Mart 1896’yı gösterdiğinde radyoaktiviteyi keşfetti. Becquerel, buluşunu 1898 yılına kadar “Becquerel ışınları” olarak adlandırsa da, daha sonra ise bu buluşuna, radyoaktivite ismini verdi. Radyoaktivite (Radyoaktiflik / Işınetkinlik), atom çekirdeğinin, tanecikler veya elektromanyetik ışımalar yayarak kendiliğinden parçalanmasıdır, bir enerji türüdür. Çekirdek tepkimesi sırasında ortaya çıkar. İnsan vücudunun da, birçok nesnenin de içinden geçebilir. Yalnızca toprağın, kayaların ve özellikle kurşunun içinden rahatça geçemez. Radyasyon yayan nesneler, radyoaktif olarak adlandırılır.

3 Mart: Durmadan dünya turu

bu-hafta-ne-bulduk-ne-ogrendik-ilk-resim-sergisi-at-meydani-nda-acildi-432001-1.
Steve Fossett, 3 Mart 2005’te hiç durmaksızın ve yakıt ikmali yapmaksızın, tek başına bir uçakla, dünya turu yapan ilk kişi oldu. Kansas’ın Salina kentindeki askeri havalimanından başlayan yolculuk 40.234 km idi ve 67 saat 2 dakika sürdü. Fosset, uçak kalktıktan 4 saat sonra 1180 kg yakıt kaybetmiş olmasına rağmen Pasifik Okyanusu üzerindeki şiddetli rüzgârın da etkisiyle yolculuğa başladığı yere inmeyi başarmıştır.