Seçime sayılı gün kala 14 Mayıs öncesi iktidar son hamlelerini yapmaya çalışıyor. Daha önce EYT’den 3600’e pek çok seçim rüşveti veren iktidar bu kez de elektrik ve doğalgazda indirim yapılacağını, asgari ücrete ise zam geleceğini açıkladı.

Bu hamleler de kurtarmayacak
Temel gıdalara ucuza ulaşmak için dahi uzun kuyruklar oluşturan halk göz boyama hamlelerinin farkında

POLİTİKA SERVİSİ

Seçime sayılı günler kala koltuğunu kaybetmek istemeyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan dün partisinin grup toplantısında yeni ‘müjdeler’ açıkladı. Erdoğan’ın son hamleleri doğalgaz ve elektrikte yapılan indirimler oldu. Erdoğan ayrıca savunma sanayisine ilişkin de bilgiler verdi.

İki ayrı müjde paylaşacağını söyleyen Erdoğan “Birincisi; elektrikte tüm abone gruplarında nisan ayından itibaren yüzde 15 indireme gidiyoruz. İkincisi; sanayicilerimizin kullandığı ve konut aboneliğine göre oldukça yüksek kalan doğal gaz tarifesinde, nisan ayından itibaren yüzde 20 indirim yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


Erdoğan, şöyle devam etti: “Akkuyu’daki nükleer güç santralimize 27 Nisan’da yakıt yükleyerek resmen nükleer tesis statüsü kazandıracağız. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na 1000 yeni madenci alarak hem madencilerimize olan şükranımızı ifade edeceğiz hem de üretimi artırarak ekonomimize katkı sağlayacağız.” Diğer alanlarda da gelecek haftalarda atacakları adımlar olduğunu söyleyen Erdoğan Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nı da Kırıkkaleli, Yozgatlı ve Sivaslılarla beraber açacaklarını söyledi.

PATRON ÇILDIRDI

Uzun süredir seçim rüşvetlerine sığınan Erdoğan’ın hamleleri bunlardan ibaret değil. Son dönemde seçim odaklı yapılan bazı çalışmalar şöyle:

•3600 ek gösterge: 2018’deki seçimin ardından söz verilen 3600 ek gösterge için uzun süre hiçbir adım atılmadı. Ancak seçmenlerin tepkisi artınca 3600 ek gösterge geçen yıl yasalaştı.

•Emekli maaşına zam: Emeklilerin uzun süredir istediği zamma kulak tıkayan AKP seçim yaklaşınca bu tavırdan vazgeçti. Geçen günlerde yapılan zamla en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’ye yükseltildi. Ayrıca uzun süredir bayram ikramiyesi olarak bin TL civarında alan emeklilere önümüzdeki Şeker Bayramı’nda 2 bin lira verileceği duyuruldu.

•Asgari ücret: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçen günlerde asgari ücrete temmuz ayında zam yapılacağını açıkladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün yaptığı açıklamada "Temmuzda asgari ücrete ara zam var" dedi.

•EYT: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu da uzun süredir ülkenin gündemindeydi. EYT’liler yıllardır bu taleple sokaklardaydı. Ancak iktidar yetkilileri sürekli bunun karşısında açıklama yapıyordu. Yine seçimlerin yaklaşmasıyla bu konuda da geri adım atıldı. EYT geçen haftalarda Meclis’ten geçti.

•Öğretmen ataması: Ülkedeki en önemli problemlerden olan ataması yapılmayan öğretmenler de seçim rüşvetine girdi. Uzun süredir hep 20 bin atama yapan iktidar 45 bin öğretmen ataması gerçekleştirileceğini açıkladı.

•Vergi affı: Vergi affı kararları 13 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandı Alacaklar için 31 Aralık 2022 tarihi esas alınırken, vergiler, vergi cezaları, idari ve adli para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi alacaklar kapsama dahil edildi.

•Temel atma: Depremlerin ardından yıkıma uğrayan kentlerdeki konutların bir yıl içinde yapılacağını söyleyen Erdoğan geçen günlerde temel atma töreni gerçekleştirdi. Töreni adeta şova dönüştüren Erdoğan’ın attığı temel sonradan kaldırılsa da seçim öncesi hamlelerden biri olarak tarihe geçti.

•TOGG: AKP’nin uzun süredir propagandasını yürüttüğü yerli araç da bu seçimin önemli vurgularından oldu. Kura çekimi dün akşam gerçekleştirilen TOGG AKP’nin öne çıkan hamlelerinden biri.

•Kömür dağıtma: İktidar, yarattığı ekonomik yıkımı sosyal yardımlar ile yamamaya çalışırken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yüz binlerce ton kömür temin etti. “İhtiyaç sahiplerine dağıtılması” amacıyla satın alınan yüz binlerce ton kömür “İktidar seçimler yaklaşırken sosyal yardım musluklarını açacak” yorumlarına yol açtı.

•Sözleşmelilere kadro: AKP’nin seçim öncesi en önemli hamlelerinden biri de sözleşmeli personele kadro oldu. Ocak ayında Meclis’ten geçen düzenlemeyle kamuda sözleşmeli olarak çalışanlara kadro verilmesinin önü açıldı. Politika Servisi