‘Normalleşme’ ile birlikte işyerlerinde de gevşetilen önlemler, salgının işçiler arasında yayılmasına neden oluyor. Sendikacılara göre bu durum vakaların artmasına neden oluyor. Antep’te bir fabrikada ateşi yüksek çıkan işçinin yüzünü yıkaması isteniyor, ardından işçi içeriye alınıyor

Bu hiç normal değil!

Sevgim Denizaltı

Türkiye hızla ‘normalleşiyor’; ama işyerlerinde durum hiç öyle değil. Pek çok fabrikada salgına karşı alınan önlemler zaten yetersizken, normalleşme süreciyle birlikte bu önlemler daha da gevşetildi. Konuştuğumuz sendikacılar, Bakanlığın açıkladığı tedbirlerin kağıt üzerinde kaldığını, vakalarda artış gözlemlediklerini söylüyor.

TUZLA’DA BİR FABRİKADA 20 YENİ VAKA GÖRÜLDÜ

DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, daha önceki gün Tuzla Serbest Bölge’de örgütlü oldukları bir fabrikada 20 işçide virüs saptandığını belirterek, “Önce bir işçide semptomlar görüldü, bunun üzerine biz tüm işçilere test yapılmasını istedik. Testlerin sonucunda 20 arkadaşımızda virüs saptandı. Biz örgütlü olduğumuz yerlerde gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyoruz; ama bu durum bizi çok endişelendirdi. Tüm işyerlerimizden rapor istedik” dedi.

Normalleşmenin etkilerine dair tablonun 10 Haziran’dan sonra netleşmesini beklediklerini dile getiren Serdaroğlu, “Ama bugün özellikle Antep, Diyarbakır, Hatay ve diğer Güneydoğu illerindeki vakalarda artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu illerdeki işyerlerinde zaten önlemler çok yetersizdi. Şimdi İstanbul, Bursa gibi illerden oraya gidenler, taşınanlar oldu. Bu durum vakaları artırmış olabilir. Bu illerde testlerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Öte yandan sendikasız, kayıt dışı işçi çalıştıran yerlerde olağanüstü bir tedbirsizlik hali var” diye konuştu.

ÖNLEMLER GEVŞİYOR SALGIN YAYILIYOR

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan da gıda sektöründe son 15 gündür tedbirlerin iyice gevşetildiğini kaydetti. Balıkesir’deki Banvit fabrikasında 14-15 pozitif vaka çıktığına dikkat çeken Aslan, “Başka fabrikalarda da var. Fabrikalarda önlem diye bir şey kalmadı; servisler, yemekhaneler eski haline döndü, sosyal mesafeden eser yok. Bu nedenle vakalar artıyor” dedi.

Bakanlığın açıkladığı tedbirlerin kağıt üzerinde kaldığını belirten Aslan, “Sendikalı işyerlerinde nispeten bu tedbirlerin alınması sağlanıyor; ancak sendikasız işyerlerinde böyle bir durum yok. Açıklanan tedbirlerin alınıp alınmadığına dair bir denetim de yok. Bu nedenle sendikalara ve emek örgütlerine denetim yetkisi verilmesi gerekiyor. İşyerlerindeki İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulları, işçinin merkezinde olduğu kurullar haline getirilmeli ve etkinleştirilmeli” ifadelerini kullandı.

ANTEP’TE 100’ÜN ÜZERİNDE FABRİKADA VİRÜS VAR

DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise, “Bize haftada 2-3 fabrikadan vaka bilgisi geliyordu. Son iki haftadır, normalleşme süreciyle birlikte vakalar çok arttı. Şimdi her gün 2-3 fabrikadan haber geliyor. Sadece son 2 günde 6 fabrikada pozitif vaka olduğu bilgisini aldık” diye konuştu.

Kendilerine gelen bilgilere göre 35 fabrikada şu anda pozitif vaka olduğunu söyleyen Türkmen, “Gerçek sayının 100’ün üzerinde olduğunu sanıyoruz. 2-3 fabrika dışında bunların hepsinde virüse rağmen üretim sürüyor. Yalnızca virüse yakalanan işçiyi ve onunla aynı serviste olan, aynı makinede çalışan işçileri gönderiyorlar ve üretim devam ediyor. Halbuki diğer işçiler de risk altında, hepsi aynı yemekhanede yemek yiyor, aynı soyunma odalarını kullanıyor” dedi.

GÜNDE EN FAZLA 1 MASKE VERİYORLAR

Normalleşme süreci öncesinde de Antep’teki fabrikalarda önlemlerin son derece yetersiz olduğunu belirten Türkmen, şimdi durumun daha da kötü olduğunu vurguladı: “Bazı fabrikalarda maske zorunluluğu bile yok, pek çoğunda işçiye günde bir maske veriliyor. Halbuki tekstil fabrikalarında işçiler bütün gün tozun, lifin içinde çalışıyor. Maskenin en fazla üç saat kullanılması gerekir; ama işçinin sağlığı umurlarında değil.”

ATEŞİ YÜKSEK OLAN İŞÇİYE YÜZÜNÜ YIKATTIRIYORLAR!

Antep’teki Kevser Halı fabrikasında önceki gün 5 işçinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Dün bu sayı 10’a yükseldi. Bu fabrikada iddiaya göre vaka çıkana kadar maske zorunluluğu bile yoktu. Üretim ise hâlâ sürüyor. Kevser Halı’da çalışan bir işçinin anlattıkları, Antep’te ‘normalleşme’nin nasıl yaşandığını gözler önüne seriyor:

“Herkes korku içinde, yönetimden ses yok. Servisten ateşli inen işçiyi elini yüzünü yıkatıp tekrar ateş ölçümünde düşük çıktığı için içeri alıyorlar. Akıl kârı değil, ne olur bu işe çözüm bulunsun. Acilen tedbir amaçlı kapatılması ve işçilerin karantinaya girmesi lazım burada.”