İBB Meclisi’nde deprem ve kentsel dönüşüm tartışıldı. Araştırmaya göre, İstanbul’daki binaların yüzde 70’i 2000’den önce yapıldığı belirlendi. Yüz binlerce binanın yenilenmesi veya güçlendirilmesi gerekiyor. AKP’li Demir, deprem toplanma alanlarının imara açılmadığını iddia etti.

Bu hızla depreme hazırlık imkânsız
Fotoğraf: BirGün

İsmail ARI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin Ocak ayı oturumu Saraçhane'de gerçekleştirildi. Meclis'in gündemleri arasında, "Deprem ve kentsel dönüşüm" de yer aldı.

İBB'nin yaptığı çalışmaya göre, İstanbul'daki binaların yüzde 70'i 2000 yılından önce yapıldı. Yani en az 817 bin bina depreme karşı zayıf kabul ediliyor. Bu binaların ya yeniden yapılması gerekiyor ya da güçlendirilmesi gerekiyor.

DÖNÜŞÜM 100 YIL SÜRER

Yapılan çalışmaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2012 ile 2022 yılları arasında yaklaşık 80 bin binayı riskli yapı ilan etti ve bu kapsamda 72 bin 490 riskli bina yıkıldı.

YÜZDE 10'U DÖNÜŞTÜ

Büyük bir depremin beklendiği megakent İstanbul'da son 10 yılda riskli yapıların sadece yüzde 10'u dönüşüme uğradı. Çalışmada bu hızla İstanbul'daki riskli yapıların dönüşümünün ise yaklaşık 100 yıl süreceği ifade edildi.

85 MİLYAR DOLARLIK RANT

Çalışmada İstanbul'da "kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmuş" denilerek, Istanbulda kamu arazilerine yapılan 130 projeyle 85 milyar dolarlık bir rant sağlandığı ve bu paranın sadece dörtte biriyle İstanbul'daki orta ve yüksek riskli binaların dönüştürülebileceği vurgulandı.

DOĞAL ALANA TALAN

Öte yandan 2005 ile 2019 yılları arasında İstanbul'un yaklaşık 40 bin hektarlık orman, havza ve tarım alanlarından oluşan doğal alan yok edildi. Bu alanların yaklaşık 10 bin hektarlık kısmının 3'üncü Havalimanı ve 3'üncü Köprü inşasında yok edilirken yaklaşık 30 bin hektarlık doğal alan ise imara açılarak yok edildi.

Kanal İstanbul projesiyle de 13 bin hektarlık alanın imara açılacağı vurgulandı.

TOPLANMA ALANINA İMAR

Meclis'te konuşan AKP'li Meclis Üyesi Osman Demir, "CHP geçen yıllarda deprem toplanma alanlarını imara açtınız dedi. Deprem toplanma alanları imara açılmadı" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti adına konuşan Meclis Üyesi Akın Gürkan ise şunları söyledi:

"İstanbul'un askeri alanları hatta mezarlıkları dahi imara açılıyor. TOMA'larla, panzerlerle kentsel dönüşüme geliyorlar. Tokatköy, Fetihtepe ve Tozkoparan'da olduğu gibi. Olası deprem kayıtlarına dair bir tahmin çalışması, 1999 depremi sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japon uluslararası işbirliği örgütü JİCA ortaklığında 2001 yılında gerçekleştirilen afet önleme azaltma temel planı çalışması şeklinde yapılmıştır. Çalışma olası deprem kaynaklı bir afetin İstanbul genelindeki etkilerinin en aza indirilmesine yönelik eylemlerin tanımlanması ve afetin gerçekleşmesi durumunda da zararların bir an önce azaltılması ve yeniden yapılanmaya yönelik adımların belirlenmesi hedefi ile gerçekleştirilmiştir. Türkiye ve Japonya Hükümetleri arasında yapılan bu anlaşma, JICA Üzerinden 5 milyon Dolarlık bir hibe sayesinde gerçekleştirilmiştir. Marmara Denizi ve çevre iller için yapılan ilk kapsamlı Tahmin çalışmasıdır.

Bu tahminlerden bazıları şöyledir; İstanbul, beklenen 7,5 büyüklüğündeki bir depreme hazırlıksız yakalanırsa;

•50 bine yakın bina yıkılacağı ya da ağır hasar göreceği,
•200 bine yakın binanın da orta ve üstü hasar alacağı
•140 milyon ton enkazın çıkacağı
•40 Milyar Dolarlık bir ekonomik kayıp olacağı
•Avrupa Yakası’nın Güney Bölümünün en büyük hasarı alacağı gibi tahminler yapılmıştır."

KÖPRÜLER DAYANIKLI MI?

İyi Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı ise "İstanbul'daki köprüler ve viyadükler depreme ne kadar dayanıklı? O köprüler çökerse ulaşım falan hak getire... Haliç Köprüsü, Boğaz köprüleri ne kadar dayanıklı? Devletten bir açıklama bekliyoruz. Metrobüs hattı bizim deprem anında ulaşımımız için bir şans. Bu 45 kilometrelik izole hatta deprem anında ambulans ve itfaiyenin girmesini sağlamalıyız" diye konuştu.

Silivri Belediye Başkanı ve İBB Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Volkan Yılmaz ise "Bağcılar, Silivri ve Avcılar'da 318 bina yıkılmalı demişsiniz. Bu yıkılan binaları kim yapacak? Silivri'de 32 binaya, 'bu binalar yıkılacak, derhal boşaltın' demişsiniz. İlçe belediyesinin başına çorap ördünüz, kenarda duruyorsunuz. İBB nerede? KİPTAŞ nerede? İmamoğlu nerede? KİPTAŞ olarak Silivri'de neden bir konut yapmadınız?" dedi.

MELEN BARAJI KAZAYMIŞ!

Meclis'te AKP Meclis Üyesi Kadem Ekşi de bir konuşma yaptı. Ekşi'ye konuşması sırasında Millet İttifakı sıralarından milyarlarca lira haracanan, gövdesinin çatladığı ortaya çıkan ve bir turlü bitirilemeyen Melen Barajı hatırlatıldı. Ekşi, Melen Barajı'na yönelik eleştirilere, "Çok sayıda baraj yaptık. Bir barajda yol kazası olmuş. Biz bunu gizlemiyoruz ki. Merak etmeyin şu anda çalışma orada devam ediyor" diye yanıt verdi.

***

OKULLARIN SADECE YÜZDE 25’İ YENİLENDİ

CHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Süleyman Uluocak şunları söyledi: "İstanbul'daki okulların sadece yüzde 25'i yenilendi. Kamu, 2019'lara kadar riskli binaları yenilememiş. Sadece riskli binaların yüzde 10'u yenilenmiş."

bu-hizla-depreme-hazirlik-imkansiz-1112272-1.