Bu iktidarla başarı mümkün değil

Yunus Yener

Bilim insanlarının ve uzmanların belirttiği üzere pandemide yeni bir aşamadayız ve vaka artışlarını ve ölümleri önlemek için tam kapanma dahil acil tedbirlere ihtiyaç vardır. Makine Mühendisleri Odası (MMO) sürecin başından itibaren alınması gereken tedbirlere ilişkin olarak açıklama yaptı. Ayrıca Sektör Dernekleri ve uzman hekimlerin katılımı ile özellikle iklimlendirme sistemleri hakkında toplumu doğru bilgilendirmek amacıyla İklimlendirme Teknik Kurulu oluşturdu. Bu kurul tüm toplu bulunulan kapalı mekanlar için (hastane, okul, işyeri, AVM, gar, otel vb) alınabilecek önlemleri yaptığı çalışmalar sonucunda açıkladı.

Yapılan çalışmalar özellikle mevcut hiçbir mekanın pandemi şartları düşünülerek tasarlanmadığını ortaya koydu. Özellikle okulların açılması tartışması devam ederken MMO’nun raporunda taze hava ihtiyacını karşılayacak önlemler doğal havalandırma öncelik olmak üzere sağlanmadığı sürece çok tehlikeli olacağını altı çizildi.


Pandeminin ikinci kez pik yaptığı kasım ayında salgınla mücadelenin ancak bütüncül bir programla olabileceği belirtilerek alınabilecek önlemler ifade edildi:

“Salgına karşı bütünlüklü köktenci önlemler ve toplum çıkarlarına öncelik veren kamucu politikalarla başarı sağlanabilir. Bu noktada salgının uzun süreceği gerçeği ve acil toplumsal gerekliliklerden ötürü bütünlüklü önlemler alınması ve devletin sosyal yükümlülüklerini üstlenmesi gerekir. Ancak bu yükümlülüklerin hiçbiri yerine getirilmedi.”

MMO bu süreç içerisinde salgınla mücadele de atılması gereken adımlarla ilgili dile getirdiği görüşlerden birkaç başlık şöyle özetlenebilir:

•Tam kapanma uygulaması sırasında zorunlu olarak çalışması gereken işletmelerde İklimlendirme Teknik Kurulu’muzun önerdiği düzenlemeler mutlaka ve ivedilikle yapılmalıdır.

•Tüm ekonomik ve toplumsal maliyet kamu yönetimi tarafından karşılanmalı, tüm hanelere yeterli miktarda maddi devlet desteği verilmelidir.

•Kâr/kazanç garantili ve sermayeye kaynak aktarım amaçlı bütün kamu özel işbirliği projeleri mücbir sebeple iptal edilmelidir.

•Salgına karşı mücadelenin yönetiminde TTB bütün sağlık meslek/uzmanlık örgütleri, sendikalar ve TMMOB başta olmak üzere ilgili bütün mesleki toplumsal örgütlenmelere yer verilmelidir.

•Temel kural şeffaflık olmalı, salgın verileri eksiksiz olarak açıklanmalıdır.”

İktidar, koronavirüs salgını dolayısıyla alınması gereken zorunlu acil önlemler konusunda köktenci ve bütünlüklü adımlar atmamıştır. Yine bilindiği üzere ücretsiz maske dağıtımını, yeterli grip aşısı temini ile PCR test ücretini bile sabitlemeyi beceremeyen, çok erken bir ikinci “normalleşme” süreci başlatan, planlama ve öngörüden yoksun, salgına dair gerçek verileri gizleyen bir iktidar söz konusudur. “Ekonominin önceliği” adına yurttaşlar halk sağlığı uygulamaları ile gerektiği gibi korunmamış, esasen sermaye kesimlerine destekler verilmiş; esnaf ve yurttaşlar kredi/borç, işsizlik, yoksulluk girdabına terk edilmiştir. Şeffaf davranılmayarak toplum salgına karşı gerektiği gibi hazırlanmamış, eksikli, sorunlu, birbiriyle çelişen parçalı önlemlerle yetinilmiştir. Sağlık ve emek meslek örgütleri ile bilim insanlarının uyarılarına kulak verilmemiş, sonuçta virüsün yayılma hızı, yol açtığı can kaybı ve toplumsal sorunlar ile işsizlik ve yoksulluk artmıştır.

Bir yıllık uygulamaların gösterdiği üzere kabul edilmeli ki mevcut aşılama ve önlemler düzeyi ile pandemiyi “bitirme” politikası, Türkiye için uzak hedeftir. Süreci yönetemeyen değil yönetmeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Sürecin hiçbir anında şeffaf ve ortak akıl arayan bir yönetim izlemeyen iktidar ülkeyi tam anlamıyla felakete sürükledi. Maalesef bu iktidar sürdükçe de ülkenin başında felaket eksilmeyecek.