Ford Otosan’ın Gölcük fabrikalarında grev sona erdi ancak 'metal fırtına' devam ediyor. Güçlerinin farkına varan işçiler, farklı fabrikalarda üretimi durdurarak kazanım elde ederken, direnişin öğrettikleri mücadeleye ışık tutuyor

Bu iş burada bitmedi

Ford Otosan’ın Kocaeli ve Eskişehir fabrikalarında grev sona erdi,ancak ‘metal fırtına’ devam ediyor. Federal Mogul işçileri ile İzmir Aliağa EMC işçileri dün şalteri indirerek direnişe katıldı. EMC işçilerinin iki saat süren eylemi kazanımla sonuçlandı.

Ford Otosan’ın Kocaeli Gölcük’te bulunan fabrikasında dün diyalogla çözümün sağlanması talebinde bulunan işçiler, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün “Bu heyetle görüşmem, yeni heyet seçin” yanıtıyla karşılaştı. Bunun üzerine 14 kişilik yeni bir heyet oluşturarak Yenigün’ün yanına giden işçilere bu kez de “Valiyi, belediye başkanını getirin, öyle görüşürüm” denildi. İşçiler, yönetimin ve
Yenigün’ün bu tutumuna tepki gösterdi.

Gün boyu direnişi sürdüren işçiler, akşam saatlerinde toplantı yaparak durumu değerlendirdi. Direnişteki çözülme eğilimleri nedeniyle işten atılan arkadaşlarıyla birlikte topluca içeri girme kararı alan işçiler, bir grup işçinin bunu kabul etmemesi üzerine geri döndü. Kısa süre sonra işçilerin çoğu fabrikaya girdi. İşten atılan işçiler ise içeriye alınmadı.

İNÖNÜ'DE PATRON OYUNU
Ford Otosan’ın Eskişehir İnönü fabrikasında ise direniş dün sabah saatlerinde sona erdi. Gazetemize bilgi veren işçi temsilcisi İsmail Demirbaş, patronun ‘şeytanın bile aklına gelmeyecek’ bir oyun oynadığını, bunun sonucunda direnişin kırıldığını söyledi. Demirbaş, şunları kaydetti: “Gece 12’de işçileri tek tek aramışlar, ‘Kartınızı basın, ama çalışmayın, bunu yaparsanız sizi işten atmayız’ demişler. Daha sonra ön düzendeki işçileri arayıp ‘Arka düzen işe başladı, siz niye girmiyorsunuz?’ dediler, arka düzen işçilerine de aynı şekilde... Direniş kırıldı. Biz kapıda 30-40 işçi kaldık.” Herhangi bir anlaşma durumunun söz konusu olmadığını belirten Demirbaş, “Şu anda içeride inanılmaz bir huzursuzluk var. Yönetim yalnızca burada 150 kişiyi işten atacağını söylüyor” diye konuştu.

ŞALTERİ İNDİRDİLER
Öte yandan, İstanbul Tuzla’da kurulu bulunan Federal Mogul fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler “Hak yoksa üretim de yok” diyerek şalteri indirdi. İşçiler “Direnen işçi kardeşlerimizi selamlıyor, tüm sınıf kardeşlerine dayanışmayı büyütme çağrısında bulunuyoruz" mesajını paylaştı. Ücretlerini alamayan İzmir Aliağa EMC işçileri de iş durdurdu. İki saat süren eylem kazanımla sonuçlandı.


***
Direnen işçiler kazandı

Ankara Ostim’de bulunan Klisom Klima’da işçiler kazandı. Bir arkadaşlarının işten atılması üzerine üretimi durduran Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, patrona geri adım attırdı. İşçiler ile patron arasında imzalanan protokole göre, patron sendikanın toplusözleşme yetkisine yaptığı itirazı geri çekecek. Atılan işçi derhal işe geri alınacak, işçiler cumartesi günü ücretlerinde bir kesinti olmaksızın izinli sayılacak. İşçilere 300TL yakacak, Ramazan Bayramı’nda 250 TL ikramiye, 500TL evlilik yardımı verilecek. Tüm işçilere ilk yıl için 210 TL, ikinci yıl için ise enflasyon oranı+ yüzde 3 zam yapılacak.

Bursa’daki Şahince fabrikasında önceki gece üretimi durduran işçiler de taleplerini kabul ettirdi. İşçiler, Renault işçilerinin kazanımlarının kendi fabrikalarında da uygulanmasını ve Türk Metal yüzünden atılan bir arkadaşlarının işe geri alınmasını istemişti.