Klasik müziğe doyduğumuz İstanbul Müzik Festivali’nin sona ermesiyle birlikte, İstanbul Caz Festivali başlayıverdi. “İstanbul’un bu güzide festivalinde kimleri izlemeli” diyorsanız, favorilerimize buyurun

Bu isimleri kaçırmayın!

Bitmek bilmeyen ‘hassasiyetlerin’ olduğu bir ülke Türkiye. Burada yaşayanlar kimi zaman başkalarının cinsel tercihleri yüzünden hassaslaşıyorlar, kimi zaman da şarkılarda, türkülerde söylenenlerden. Bu hassasiyet yüzünden de ne gariptir ki İstanbul’da da sürekli çile çekiliyor. O çok kültürlü yapısıyla, farklılıklara en çok ‘hoşgörü’ gösterilmesi gereken İstanbul... Aynı gün içinde onurlu bir yürüyüş de, 30 yıllık bir grubun konseri de ‘hassasiyetler yüzünden’ yasaklanmaya çalışılabiliyor İstanbul’da. Neyse ki, sadece belirli bir kesimi temsil edip geriye kalanlara zulmetmeye çalışan hassasiyetli valilerin gücü, haysiyetli onur yürüyüşlerini durdurmaya da, müziğin sesini kısmaya da tam olarak yetmiyor. İstanbul’da yaşamayı güzel kılan, o bin bir tondaki, türdeki müzik hiç susmuyor. Hele bugünlerde, müziğin sesi çok daha yüksek bir şekilde duyuluyor. Zira klasik müziğe doyduğumuz İstanbul Müzik Festivali’nin sona ermesiyle birlikte, İstanbul Caz Festivali başlayıverdi. “İstanbul’un bu güzide festivalinde kimleri izlemeli” diyorsanız, favorilerimize buyurun. Dilediğiniz müziği, dilediğiniz aşkı özgürce yaşarken dinleyebilmeniz temennisiyle...

>>JOAN BAEZ - 1 TEMMUZ

Müzisyenliğinin yanı sıra, aktivist kimliğiyle de kültürel ve sosyal alanda kendine saygın bir yer edinen folk müzisyeni Joan Baez’in Harbiye Açıkhava konseri her açıdan özel olacaktır. Zira sanatçının Türkiye’ye karşı özellikle son yıllarda artan bir ilgisi var. Gezi döneminde parktaki gençler için de şarkılar söylediğini ifade eden efsanevi müzisyen, birkaç gün önce Grup Yorum’un konserine de konuk olmuştu. İstanbul Valiliği tarafından tekrar tekrar yasaklanmasının ardından birkaç gün önce Bakırköy’de gerçekleşen konserde Baez “Müziğin yasaklanması valilik olsun, hükümet olsun sadece bir acz, zavallılık belirtisidir. Yasaklara karşı olduğum için buradayım” demişti. Harbiye Açıkhava konseri unutulmaz olacaktır.

>>MARCUS MİLLER - 2 TEMMUZ

Herbie Hancock’tan Aretha Franklin’e, Frank Sinatra’dan Elton John’a kadar, müzik dünyasını şekillendiren sayısız ismin albümünde yer aldı Marcus Miller. Birçok farklı dönemde, ön plandan hiç düşmeyen Marcus Miller, caz müziğin en önemli bas gitaristlerden biri. İstanbul’u daha önce de ziyaret eden Miller’ı, Türk caz seyircisi de yakından tanıyor. Miles Davis, Dizzy Gillespie gibi caz öncüleriyle de albümleri bulunan Miller, bu yıl yayınlanan yeni albümü Afrodeezia’nın turnesi kapsamında Cemil Topuzlu’da sahne alacak.

>>JOOLS HOLLAND & HIS RHYTHM & BLUES ORCHESTRA - 7 TEMMUZ

Caz, blues, rock gibi farklı disiplinlerde müzikal çalışmalar yapan Jools Holland kariyeri boyunca Bono, Sting, George Harrison gibi birçok isimle birlikte durabilme fırsatını elde etti. 2015’te 25. yılını dolduran, BBC’deki müzik programı ‘Later… with Jools Holland’ ise televizyon tarihinin en yetkin ve nitelikli müzik programlarından biri olarak görülür. 20 kişilik bir orkestrayla Cemil Topuzlu’da sahne alacak olan müzisyene, Marc Almond da eşlik edecek.

>>GECE GEZMESİ - 8 TEMMUZ

Caz Festivali’nin bu seneki en çekici etkinliklerinden biri de Gece Gezmesi. Kadıköy’de Moda ve Yeldeğirmeni dolaylarından gerçekleştirilecek olan gecede tek biletle birçok mekânda, birbirinden farklı müzisyenleri izleyebileceksiniz. İlhan Erşahin, Neşet Ruacan, Gaye Su Akyol, The Away Days, Can Güngör, Kalben, Su İdil gibi isimlerin başını çektiğini müzisyenlerin ortak noktası ise Türkiye çıkışlı yeni/eski yetenekler olmaları. Konserlerin KargaArt, Moda Sahnesi gibi mekânların yanı sıra Moda Kilisesi gibi alışılmışın dışında yerlerde de gerçekleşecek olması geceyi daha da ilginç kılıyor.

>>MICHEAL KIWANUKA, HIATUS KAIYOTE, THEO CROKER - 15 TEMMUZ

Son yıllarda uluslararası müzik camiasında dikkatleri üzerlerinde toplayan iki genç yeteneği ve bir grubu festivalin kapanış gecesinde izleyebileceğiz. BBC’nin prestijli ödülü ‘Sound Of’u 2012’de kazanan soul müzisyeni Kiwanuka, Grammy Ödüllü dedesi Doc Cheatam gibi trompetçi olan Theo Cocker, neo-soul müzikleri ile sükse yapan topluluk Hiatus Kaiyote, Uniq Açıkhava Sahnesi’nde olacaklar. Özellikle Michael Kiwanuka’nun canlı performansı büyük bir merakla bekleniyor.