Kadınlar 8 Mart’ta yine meydanları dolduracak; erkek egemenliğine, emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa, artan erkek şiddetine, iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı tüm yurtta seslerini yükseltecek.

Bu isyan bizim!

HABER MERKEZİ

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için ülkenin dört bir yanında yine sokakları, meydanları dolduracak; etkinlikler, mitingler ve feminist gece yürüyüşlerinde buluşacak. Erkek egemenliğine, ücretli-ücretsiz emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa, artan erkek-devlet şiddetine, kadın ve trans cinayetlerine, cezasızlık politikalarına, homofobi ve transfobiye, tüm baskılara karşı kadınlar bir kez daha meydanlarda itirazını dile getirecek.


Bir gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla feshedildiği iddia edilen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanması talebi, yine meydanların öncelikli gündemlerinden. ‘İş yaşamının İstanbul Sözleşmesi’ olarak nitelendirilen ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin onaylanması da dile getirilecek talepler arasında yer alacak. Dini baskıların ve laikliğe dönük saldırıların son bulması, kadınların nafaka hakkını hedef alan 6. Yargı Paketi’nin Meclis’e getirilmemesi, yine bu yıl öne çıkması beklenen başlıklar arasında. Meydanlarda, krizlerin faturasının kadınlara kesilmek istenmesi, eşitsizliğin ve yoksulluğun derinleşmesi, savaş ve savaş politikaları da protesto edilecek.

KADIKÖY’DE BÜYÜK KADIN BULUŞMASI

İstanbul’da 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla bugün saat 13.30’da 8 Mart Büyük Kadın Buluşması gerçekleşecek. Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelecek olan kadınlar, “Değiştirecek gücümüz var” diyecek. Ankara’da da kadınlar, bugün saat 14.00’te Anıtpark’ta miting yapacak.
Antalya’da kadınlar, bugün saat 14.00’te Aydın Kanza Parkı’nda bir araya gelecek. Mersin’de saat 14.00-16.00 arasında Özgecan Aslan Meydanı’nda şenlik düzenlenecek.

Adana’da da kadınlar saat 14.00’te Kasım Gürlek Köprüsü’nde buluşarak Uğur Mumcu Parkı’na yürüyecek.

***

Feminist gece yürüyüşleri

İstanbul Taksim’de her 8 Mart gecesi yapılan ve giderek kitleselleşen Feminist Gece Yürüyüşü’nün bu yıl 20’nci yılı. On binlerce kadın, 8 Mart Salı akşamı saat 19.30’da yine Taksim’de buluşacak, “Geceler de, sokaklar da meydanlar da bizim” diyecek.

Ankara’da kadınlar, 16’ncısı yapılacak Feminist Gece Yürüyüşü için saat 19.30’da Madenci Anıtı’nda bir araya gelip Sakarya Meydanı’na yürüyecek. İzmir’de ise kadınlar yürüyüş için saat 20.00’de Alsancak eski Leman Kültür önünde toplanacak. Diğer illerde 8 Mart gecesi gerçekleşecek feminist gece yürüyüşlerinin toplanma yeri ve saatleri ise şöyle:

♦ Çanakkale: 19.30/Golf Çay Bahçesi
♦ Denizli: 18.30/Atatürk Parkı
♦ Fethiye: 19.00/FKM-Özgecan Anıtı
♦ Bodrum: 19.00/Tepecik Cami Meydanı
♦ Mersin: 18.30/Kushimoto Sokağı
♦ Antalya: 18.00/Attalos Heykeli, 19.00/Üç Kapılar

***

8 MART MİTİNGLERİ

İllerde 8 Mart Salı günü yapılacak mitinglerden bazıları şöyle:

♦ İzmir: İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 18.00’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde buluşulacak.

♦ Bursa: Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 18.00’de Fomara Meydanı’nda buluşacak, Kent Meydanı’na yürüyecek.

♦ Edirne: Edirne Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 17.00’de Saraçlar Caddesi’ndeki PTT önünde bir araya gelinecek.

♦ Eskişehir: Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar, saat 18.30’da Espark Bağlar Kapısı’nda toplanacak.

♦ Samsun: Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla saat 18.30’da kadınlar Eski Vergi Dairesi önünde (Küçük Pazar önü) buluşacak.

♦ Kocaeli: Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi’nin ortak çağrısıyla saat 18.30’da kadınlar Belediye İş Hanı önünde toplanacak.

♦ Trabzon: Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 17.30’da kadınlar Uzun Sokak’taki Derya Kitapevi önünde bir araya gelecek.