IŞİD’cilerin Türkiye’de yoğun biçimde örgütlendikleri operasyonlarla açığa çıktı. Son bir haftada birçok ildeki operasyonlarda cok sayıda kişi gözaltına alındı

Bu kadar IŞİD’ci nasıl örgütlendi?

Radikal İslamcı örgüt IŞİD’e yönelik operasyonlar devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Eskişehir ile Adana’nın da aralarında bulunduğu birçok ilde yapılan operasyonlarda örgüt üyesi olduğu iddia edilen kişiler gözaltına alındı. İstanbul’da dün gece 7 ilçede düzenlenen IŞİD operasyonunda 82’i yabancı uyruklu kişi gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında sınırdışı işlemleri başlatıldı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri IŞİD’e yönelik 7 ilçede operasyon düzenledi. Edinilen bilgiye göre TEM ekipleri; Bağcılar, Beykoz, Fatih, Küçükçekmece, Pendik, Sancaktepe ve Şişli ilçelerinde bulunan 14 adrese yaptığı baskınlarda, Suriye’deki çatışma bölgelerine gitmek için hazır bekledikleri iddia edilen ve ‘yabancı terörist savaşçı’ olduğu öne sürülen 82 kişiyi yakalayarak gözaltına aldı. Öte yandan 27 Ekim’de Bayrampaşa’da bir AVM’de araçlarında bomba bulunduğu için gözaltına alınan 6 IŞİD’ci emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 6 şüpheliden 4’ü tutuklandı, 2’si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin, “Silahlı terör örgütü üyeliği”, “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlarından tutuklanmalarına karar verildi.

10 Kasım için önlem
TEM ekiplerinin yaptığı operasyonların, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve 12 Kasım’da düzenlenecek olan Vodafone 39. İstanbul Maratonu’nu da kapsayan çalışmalar olduğu öğrenildi.

Ankara’nın arka planı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi tarafından, önceki gün IŞİD’e yönelik yapılan operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı. Suriye’de barınamayan yaklaşık 800 IŞİD’ci militanın kaçak yollardan Türkiye’ye girdiği ve 10 Kasım törenlerine yönelik saldırı istihbaratı üzerine operasyon için düğmeye basıldığı belirtildi. Söz konusu açıklama, ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center’ın raporunu akıllara getirdi. Geçen haftalarda kamuoyuyla paylaşılan rapora göre, IŞİD’in en az 5 bin 600 yabancı militanı Suriye ve Irak’tan ülkelerine döndü. Bu kişiler arasında Türkiye’ye dönen yaklaşık 900 kişi de var ve Türkiye bu kategoride ilk sırada yer alıyor.

Soruşturmalar sürüyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekipleri, dün sabaha karşı Ankara’nın değişik ilçelerinde, 250 adrese baskın düzenledi. İki gündür devam eden soruşturma kapsamında şimdiye kadar haklarında yakalama kararı bulunan 245 kişiden 220 şüpheli gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

5 evi boşaltmışlar
Operasyon öncesi, Suriye’den 800’e yakın IŞİD’cinin Türkiye’ye sızdığı yönünde istihbarat bulunduğu, bunun üzerine Ankara’da sıkı güvenlik önlemleri alınarak örgütle bağlantısı olabilecek kişilerin takip edildiği belirtildi. Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, 10 Kasım törenleri sırasında IŞİD tarafından saldırı yapılacağı ihbarı üzerine operasyon için düğmeye basıldı. Yüzde 80’i Suriye uyruklu 220 kişinin gözaltına alındığı operasyonlarda, çok sayıda dijital materyal ve örgütsel döküman ele geçirildi. Operasyonlarda herhangi bir patlayıcı maddenin bulunamadığı belirtilirken, örgütün hücre evi olarak kullandığı 5 evi, baskın öncesi boşalttığı ortaya çıktı. Gözaltında bulunanlarla ilgili soruşturmaların sürdüğü belirtildi.

İzmir’de infazcı yakalandı
Operasyonların yoğunlaştığı illerden bir tanesi de İzmir oldu. İlde IŞİD’e yönelik olarak 28 Ekim’den bu yana yapılan operasyonlarda toplam 23 kişi gözaltına alındı, 11’i tutuklandı, 5’i serbest bırakıldı. Diğer 7’sinin işlemleri devam ederken, tutuklananlar arasında, IŞİD saflarında ‘Bixi’ makineli tüfek kullanan, infazlarda görev yapan, yanında bomba patlayınca sağ elini bileğinden kaybeden, bacağından ağır yaralananan Suriye uyruklu 17 yaşındaki M.S. de yer aldı. M.S.’nin, iyileştikten sonra Avrupa’ya kaçmak için İzmir’e geldiği, burada gizlendiği Suriyelilere ait evde yakalandığı belirtildi.

Avrupa kısmı araştırılıyor
Basmane semtinde Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerdeki evlerde gizlenen M.S.’nin, yasadışı yollardan, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gidebilmek için beklediği tespit edildi. Kaçmayı planladığı sırada yakalanan M.S.’nin Avrupa’ya geçmesi halinde burada bir terör saldırısı planlayıp planlamadığına yönelik araştırmaların da sürdüğü öğrenildi.

Dün de 7 kişi yakalandı
Polis ekipleri, dün sabah saatlerinde de il merkezi ve Torbalı ilçesinde 7 kişiyi yakaladı. Gözaltına alınan 7 kişiden 2’sinin Suriye uyruklu olduğu belirtildi.

***

Bayancuk’a ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca IŞİD’e yönelik soruşturma kapsamında, aralarında ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk’un da bulunduğu 11 tutuklu sanık hakkında hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Halis Bayancuk’un ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Sakarya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, radikal İslamcı örgüt IŞİD’in üst düzey yöneticisi olduğu belirlenen ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk’un da yer aldığı tutuklu 11 sanık hakkındaki 183 sayfalık iddianameyi kabul etti. İddianamede, Bayancuk için ‘Anayasa’yı ihlal’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘silahlı terör örgütü kurma veya yönetme’ suçundan 15 yıldan 22 yıla kadar hapis ve ‘silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, ayrıca Bayancuk’un birçok kez gözaltına alındığı ve tutuklandığı da yer alırken, 2015 yılında örgütsel faaliyette bulunduğu, toplantılar düzenlediği, Suriye’ye ve Irak’a örgüt üyesi kazandırdığı bilgisi de yer aldı. Cihatçı örgüt IŞİD üyesi 11 tutuklunun yargılanmasına, 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 15 Aralık’ta başlanacak.