AKP’nin Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu (GREVIO) Başkanlığı için Türkiye’yi temsilen AKP eski Milletvekili Aşkın Asan’ı aday göstermesi Meclis’e taşındı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’yi temsilen Feride Acar’ın yerine AKP eski milletvekili Aşkın Asan’ı “tek aday” olarak önermesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Çakırözer […]

“Bu kafayla kadına şiddet ve tacizler önlenemez”

AKP’nin Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu (GREVIO) Başkanlığı için Türkiye’yi temsilen AKP eski Milletvekili Aşkın Asan’ı aday göstermesi Meclis’e taşındı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’yi temsilen Feride Acar’ın yerine AKP eski milletvekili Aşkın Asan’ı “tek aday” olarak önermesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Çakırözer “Türkiye, yeni dönem GREVIO adaylarının belirlenmesi için neden 3 aday yerine tek bir aday bildirmeyi tercih etmiştir?” diye sordu.

Çakırözer, kadın örgürlerinin talebinin Acar olduğunun altını çizerek, “Acar’ın dışlanması ülkemizde kadın haklarına, kadına şiddetin engellenmesi meselesine devletin bakışını göstermesi açısından düşündürücü ve kaygı vericidir” dedi.

ÜÇ DEĞİL TEK İSİM BİLDİRİLDİ

Çakırözer, önergesinde, “Yeni dönem adayının belirlenmesinde, belirleme sürecinden yaklaşık 1 ay önce yayımlanan GREVIO’nun raporundaki Türkiye’ye yönelik eleştiri ve tespitlerin etkisi var mıdır? Raporda “15-18 yaş arası kız çocuklarına yönelik şiddet suçlarına yönelik yasaların yeterli olmadığı”nın vurgulanması, “zorla evliliklerin ceza yasasında bir suç olarak tanılanmasının” istenmesinin Feride Acar’ın üyelikten alınması ile sonuçlanacak kararda etkisi var mıdır?” sorularının yanıtlanmasını talep etti.

BU BAKIŞ AÇISI ŞİDDETİ ÖNLEMEZ

Türkiye’nin üç isim bildirme hakkı bulunmasına ve Prof. Acar’ın devamı yönünde kadın derneklerinin ısrarlı talebi olmasına rağmen sadece AKP eski milletvekili Aşkın Asan’ın isminin bildirilmesine tepki gösteren Çakırözer şunları söyledi:

“Başkanı olduğu kurul Türkiye’yi ‘kadına şiddet’, ‘kız çocuklarının zorla evlendirilmesi’ gibi konularda eleştirdi diye dünyaca tanınan saygın bilim insanı Prof Feride Acar’ın dışlanması ülkemizde kadın haklarına, kadına şiddetin engellenmesi meselesine devletin bakışını göstermesi açısından düşündürücü ve kaygı vericidir. O kurula kadına şiddeti önleyecek denetimleri yapsın, kararlar alsın diye değil, Türkiye’nin bu alandaki kötü karnesini örtmek için partizan üye gönderilmek isteniyor. Kadına yönelik şiddet böyle bir bakışla asla önlenemez.”