Bu kitaba ihtiyacımız var

Günnur AKSAKAL

Odanıza vızzz vızzz diye giren bir sinek oldu mu hiç? Peki, siz onun 's'sini kesip inek yaptınız mı? Koca bedenine kanat takıp ışığa doğru uçan bir inek... Çayırdan bir at bulup ona yatağınızı verdiniz mi? Peki, bu at çizgili pijama giyince zebra olmadı mı? Zebralar sinemaya giderken neden iki bilet almak zorunda? Misafirlere ayrılan çikolataları gizli gizli kim yedi?

İngiliz edebiyatından çok sayıda eseri Türkçeye kazandıran çevirmen, Yunus Nadi Şiir Ödülü sahibi şair Nazmi Ağıl’ın kaleminden 'Odamda İnek Var' yayımlandı. Bu kitapta bol bol muziplik, eğlence ve merak var.


'Odamda İnek Var', bir çocuğun gözünden yazılan yirmi yedi şiirden oluşuyor. Her birinin ayrı öyküsü bulunan eğlenceli şiirlere Sezen Aksu Taşyürek’in rengarenk çizimleri eşlik ediyor. Her sayfa “Başka bir dünya mümkün!” diye bağırıyor. Mesela birinde karşımıza hormonlu bir kuş çıkıyor, bu kuş beslendikçe anormal boyutlara ulaşıyor. Sonunda… Evet, sonunda merdiven boşluğundan en üst katın kapısını çalacak kadar büyüyor. Diğer sayfada bizi gün doğumundan batımına dek dişlerini fırçalayan bir timsah bekliyor. Sahi, küçük timsahın dişlerini fırçalaması neden bu kadar uzun sürüyor?

Merak mı dediniz? Buyrun cevaplayın: Nobel almak için ne gerekiyor? Mucit Macit Nobel alamıyor. Oysa ne kadar güzel bir icadı var. Bildiğimiz trene bir sürü vagon ekliyor ve bu sayede tren hiç hareket etmeden sizi istediğiniz yere götürüyor. Bir ucu bir garda, öteki ucu diğerinde… Ne motora gerek kalıyor ne de raylara.

Absürtlük mü konuşuyoruz? Tabii, hemen…
Aslan “miyav” dedi
Fareden korktu kedi.
Bu pek tuhaf olayı
Umursamadı ayı,
Uzun uzun esnedi.

Kulağa çok mu anlamsız geliyor? Yetişkin 'saçmalıklarının' arasında bu ne ki? Fakat çocukların dünyasında sadece bunlar var sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Gelin biraz da yapay zekâdan bahsedelim, hazır mısınız?

Öyle bir robot yapıyoruz ki konserlerde en önde yer kapıyor. Hatta, bizim yerimize o gidiyor konsere, tiyatroya, sinemaya… Arkadaşlarınıza yokluğunuzu hissettirmiyor. Dahası, onlar da bu robotu sizden daha eğlenceli buluyorlar. Yetmezmiş gibi bir de yaz tatilinde sizin yerinize vize alıp İspanya’ya, Portekiz’e gidiyor. Şşşş, şu sesi işitiyor musunuz? “Bu işte bir tuhaflık olmaya başladı” diyor.

***

'Odamda İnek Var', içinde dünyanın haliyle ilgili bir sürü soruyu barındırıyor. Üstelik bu soruları sormak veya cevaplamak için çocuk olmaya gerek yok. Günlük hayatın yorgunluğu, sıkıntıları arasında unuttuğumuz duyguları hatırlatıyor. İnsan ilişkilerinin ağırlığını omuzlarımızdan söküp alıyor. Hiçbir gerçeğin hayalleri sınırlandıramayacağını ispatlıyor. Bir nefeslik boşluk açıyor. Çıkarsız, tertemiz, allı pullu bir dünya kuruyor. Tüm kaygılarımıza rağmen bu dünyanın kazanacağına inanıyorum. Nazmi Ağıl, iyi ki yazıyor. 'Odamda İnek Var', yediden yetmişe her yaştan okura ihtiyaç duyduklarımızı anlatıyor.