MEB’in, “Gençlere ahlakı sevdirmek” gerekçesiyle öğrencilere yönelik bilgi yarışması düzenlemesine izin verdiği Server Yaşam Vakfı’nın yarışma kapsamında hazırladığı kaynak kitapta, kadın ve erkeğin tokalaşmasının yasak olduğu belirtildi

Bu kitaba Milli Eğitim Bakanlığı onay verdi: Kadın ve erkeğin tokalaşması yasak

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla ortaokul öğrencilerine yönelik düzenleyeceği bilgi yarışması için hazırladığı kitapta müziğin haram olduğu ima eden Server Yaşam Vakfı’nın liseliler için hazırladığı kitapta da skandal ifadelere yer verildiği ortaya çıktı. Nakşibendi Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen vakfın, ‘İletişim, Nezaket ve Adap’ kitabında, kadın ve erkeklerin tokalaşmasının yasak olduğu savunuldu.

MEB izniyle okullarda etkinlik düzenleyen ve Nakşibendi Tarikatı’nın, ‘Hakyolcular’ olarak bilinen koluna yakınlığı ile bilinen Server Yaşam Vakfı’nın lise öğrencileri için hazırladığı kitapta skandal ayrıntılar yer aldı. Ortaokul öğrencileri için hazırladığı kitapta, müziğin haram olduğundan kadınları ön plana çıkaran filmlerin sakıncalı olduğuna kadar birçok safsataya yer veren vakıf, liseliler için hazırladığı kitapta da benzer iddialarda bulundu.

Vakfın, ‘Ufka Yolculuk’ adıyla lise öğrencilerine yönelik düzenleyeceği bilgi yarışması kapsamında öğrencilere okutulan, ‘İletişim, Nezaket ve Adap’ kitabında kadın ve erkeklerin tokalaşmasının yasak olduğu öne sürüldü. Kitabın, ‘Musafaha/Tokalaşma’ isimli bölümünde, “Tokalaşmanın bugün halen İslami özelliğini muhafaza ettiğini söylememiz mümkün müdür? O biraz şüphe götürür” denildi. Tokalaşmanın iki elle tutuşarak yapılması gerektiğinin öğrencilere anlatıldığı kitapta, şunlar kaydedildi:

“İslam’da yasak olmasına rağmen tokalaşmanın kadınlar ile erkekler arasında oluşu da İslam’dan çok Batı’nın etkisinin hâkim olduğu fikrini vermektedir. Müslümanlar arasında, iyi niyetli ortaya çıkan birçok gelenekte iyi niyetin kalkmasıyla, o güzel adetin şeklinin de değiştiği görülmektedir.”

GENÇ KADINLARIN…

Lise öğrencilerine okutulacak kitapta, sık sık Nakşibendi Tarikatı’nın şeyhi Mahmut Esad Coşan’ın sözleri de kullanıldı. Kitapta, kadınların ve ‘özellikle de genç kadınların’ ellerini tutmanın, tokalaşmanın ve öpmenin günah olduğu belirtildi.

SANAL GEZİNTİ

Vakfın, “Gençlere güzel ahlakı sevdirmek” gerekçesiyle düzenleyeceği ve Türkiye genelindeki tüm öğrencileri, ‘Hedef kitle’ olarak belirlediği yarışmanın kaynak kitabında, sosyal medya platformlarına da değinildi. Müslümanların sosyal medya kullanırken dikkat etmesi gereken kuralları sıralayan vakfın kitabında, şu ifadelere yer verildi:

“Sanal gezintide izlenen her görüntü, dinlenen her ses ve düşünülen her hayal kalbimize bu kanallarla gider. İşte bundan dolayıdır ki Hz. Allah, Mü’min erkeklere söyle gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar ve namuslarını korusunlar. İnanan kadınlara da söyle gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar ve namuslarını korusunlar…”