Afet bölgelerindeki koordinasyonsuzluk depremzedeleri büyük bir barınma kriziyle karşı karşıya bıraktı. Fiyatları 100 bin TL’ye ulaşan konteynerleri alamayan depremzedeler, “Bizi sahipsiz bırakanları asla affetmeyeceğiz” dedi.

Bu konteynerleri halk nasıl alsın?
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

6 Şubat ve 20 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından yaşanan koordinasyonsuzluk, afeti felakete dönüştürdü. AFAD ve Kızılay başta olmak üzere, afet ile mücadelede kritik önemi bulunan ve AKP iktidarında büyük tahribata uğrayan kurumlar depremin ardından adeta tel tel döküldü. Afet bölgelerindeki binlerce yurttaşın barınma sorunu depremlerin 26’ncı gününde halen çözülemedi.

Afet bölgelerinde yaşanan barınma sorununun ardından konteyner fiyatları da astronomik boyutlara ulaştı. Toplam 21 metrekare büyüklüğe sahip konteynerlerin satış fiyatları 100 bin TL’ye yaklaştı. Nakliye ücretinin de alıcılara bırakıldığı öğrenildi.

"İŞTEN ÇAĞIRDILAR"

Depremin ardından Mersin’e, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeler için oluşturduğu geçici barınma alanına giden bir yurttaş, “Buraya Hatay’dan geldik. Evimiz yıkıldı, tek kuruş paramız kalmadı. Şimdi işten çağırıyorlar, hadi gittim diyelim, nerede kalacağım?” diye sordu.

"YALNIZ BIRAKILDIK"

Dört kişilik bir ailenin yaşayabileceği bir konteynerin 100 bin TL’den ucuza satın alınamayacağını söyleyen depremzede, şunları ifade etti:

“Bir hafta önce 50 bin TL olan konteyner, şimdi 100 bin TL. Bir de üzerine nakliye masrafını koyunca 110 bin TL’ye kadar çıkıyor. Hiçbir şeyi olmayan insan bu parayı nasıl ödeyecek? Kaç gün oldu hâlâ Hatay’a konteyner kent kurulamadı. Enkaz altında yalnız kalanlar, enkazdan çıkınca da kimseyi bulamadı.”