Bu koyun yok olmasına izin vermeyin

BirGÜN/EGE

Türkiye'nin en güzel koylarından Marmaris Kızılbük’ü çöle çeviren Sinpaş GYO projesine ilişkin açılan dava başladı. ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için açılan davaya ilişkin Avukat Arzu Alper, “Eski ruhsatlar yasaya, imara ve kanuna aykırı şekilde değiştirilerek yenilenmiş" dedi.

Muğla 3’üncü İdari Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi Marmaris Kent Konseyi üyeleri açıklama yaptı. Başkan Ufuk Beytekin'in okuduğu açıklamada şöyle denildi: "Marmaris’te Sinpaş’a ait bir inşaat yapılıyor. Biz Marmaris Kent Konseyi olarak bu inşaat hakkında 2 dava açtık. Biri ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali diğeri de verilen imar durum belgesi ve ruhsatların iptali için. Adalete güveniyoruz çünkü bir ülkeyi ülke yapan unsurlardan biride adalet sistemidir. Milli park alanında dinamit patlatıyor olabilirler, inşaat yasağına rağmen şu son yangında dahi çalışıyor olabilirler, bu gücü kendinde görüyor olabilir bu şirket. Arkası kuvvetlidir veya belediyeyle iş birliği içindedir. Bu mücadele sonunda adalet mekanizmasının bizim lehimize karar vereceğine kalben inanıyorum."

DİNAMİT PATLATMALARI ZATEN AÇIK

Milli parkların işgal edildiğini söyleyen Avukat Arzu Alper, “Eski ruhsatlar usulüne uygun ve yasaya, imara ve kanuna aykırı şekilde değiştirilerek yenilenmiş. Yenilemelerde hukuka aykırı. Bilirkişi raporlarımız bizim lehimize. 2 tane bilirkişi raporu burada ‘ÇED gereklidir’ diyor. Savcının yaptığı bir inceleme var. Yine orada da Sinpaş ve iştiraklarının izinsiz yol açtığı, ağaçları kestiği ispatlanmış durumda. Dinamit patlamaları zaten ortada bunu kanıtlamamıza gerek yok. Biz Türk yargısına güveniyoruz. Biz haklıyız ve kazanacağız” dedi.

Marmaris Kent Konseyi’nden Halime Şaman ise, “Biz uzun bir yoldan geliyoruz ve kazandığımıza inanıyoruz. Bugün bu kazancımızın adalete tarafından da gerçekleşmesini istiyoruz. Dosyamız delillerle dolu, ilgili kurumların kusurlarıyla dolu. Haksız verilmiş bir kararın adalet mekanizmasıyla doğruluğa kavuşacağını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, gerekçeli kararın 15 gün içinde açıklanacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

1988: Hattat Ailesi 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başladı.
2006: Emin Hattat iflas etti, inşaat tamamen durdu.
2009​: İnşaat alanı Sinpaş Holding’e satıldı.
2010​: Sinpaş 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler Belediyesi’ne başvurdu. Belediye konut yapımına izin vermemişti.
13 Ağustos 2021​: Muğla Valiliği devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.
Eylül 2021​: Kararın iptali için Marmaris Kent Konseyi dava açtı.