Bu mu kontrol altında?

EKONOMİ SERVİSİ

Türk Lirası’nın ABD Doları karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar kuru 7,87 seviyesini aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Merkez Bankası'nın Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e çıkarması, Türk Lirası'nı desteklemiş ve Dolar/TL kuru 7,70'li seviyelerden 7,50'lere kadar geri çekilmişti. Ancak bu etki kısa sürdü.

Dolar kurunun kontrol altında olduğunu iddia eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Kur benim için hiç önemli değil, hiç oraya bakmıyorum. Sanayimiz güçlü. Oraya hiç bakmıyorum. Kur artık bizim elimizde" açıklamasında bulunmuştu.

Albayrak’ın bu açıklamayı yaptığı gün dolar kuru 7,82 seviyesindeydi. Dün itibariyle 7,88 düzeyine kadar çıktı. Yılbaşından bu yana ise Türk Lirası dolar karşısında yüzde 32 değer kaybetti. Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ’daki çatışmaların devam etmesi kur üzerindeki jeopolitik baskıyı artırdı. Öte yandan Ankara’nın gelecek hafta Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerini test edeceği yönündeki haberler de TL’nin değer kaybını hızlandırdı.

ABD, S-400’lerin aktif hale getirilmesi halinde Ankara’ya yönelik yaptırımların uygulanabileceğini ifade etmişti.

ABD’de Başkan Donald Trump’ın koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan ekonomik zorlukları hafifletmek adına üzerinde çalışılan teşvik paketi görüşmelerini de 3 Kasım’daki seçimlerden sonrasına ertelemiş olması, doların dünya genelinde değerlenmesine yol açmış durumda.