SBK Holding sahibi Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da tutuklandı. Sedat Peker’in itirafları tetikleyici oldu. Kırmızı bülten ile aranan Korkmaz’a operasyon ABD’nin isteği üzerine gerçekleşti. ‘Gazeteci’ Veyis Ateş, olaylar silsilesinde sadece ipin ucu.

“ABD’DEN BÜYÜK PARA GELMİŞ”

Düğüm, 9 dakikalık ses kaydının tamamında, SBK’nin ortaya çıkacak ifadelerinde ve Peker’in açıklamasındaki en kritik yerde: “…Yukarısı da Tayyip abi. Amerika’dan da büyük para gelmiş diye herkes biliyor ya... Bütün kayıtlar çıkacak…”

O PARA NASIL GELDİ?

Moroni Tarikatı liderleri Jacob ve Isaiah Kingston kardeşler, enerji şirketleri ile Amerikan devletini dolandırdılar. Ortakları yine enerji işi yapan Amerikalı bir Ermeni olan Levon Termendzhyan’dı. Ne yaptılar, ‘ya da’ ne yapmadılar? Kısaca ABD’den 511 milyon dolar teşvik aldılar ama iş yapmadılar!

Kara parayı aklamak için tezgâh aranırken Termenmdzhyan, SBK ile tanıştı. ABD’deki ortaklar Türkiye’ye gidip gelmeye, yatırımlar yapmaya başladılar. Öyle ki; Termendzhyan 2017’de Türkiye vatandaşlığı ile ‘Lev Aslan Dermen’ adını aldı. Amerika devletinden dolandırılan para, gittikçe büyüyen SBK tarafından Türkiye’de aklandı.

ABD’de ifşa olan dolandırıcılar Kingston Kardeşler ve Termenmdzhyan tutuklandı. Davada karar 2020’de verildi, Termenmdzhyan, 10 ayrı suçtan 130 yıl, Kingston Kardeşler ise 30 yıl ceza aldılar. Paraların Türkiye’ye Halkbank ve Ziraat Bankası aracılığı ile geldiği ileri sürülüyor.

SBK’nin milyarlarca doları ‘aklama’ yöntemi, iflasın eşiğindeki şirketlere yatırımdı. Havuz medyası, ilişkileri, ‘iflasın eşiğindeki şirketlerin emekçilerini kurtaran bir iyilik meleğinin hikâyesi’ olarak anlatmayı uygun buldu.

TÜRKİYE’DE NE OLDU?

Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, SBK’ye “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurtdışına çık” dediğini iddia etti: “5 Aralık Resul Holoğlu, Organize Suçlardan Sorumlu Emniyet Müdür yardımcısı telefon açıyor Sezgin Baran Korkmaz’a. İçişleri Bakanlığı’na çağırıyor. Saat 10.30, 12.30 çıkış. Korkmaz, 45 milyon dolar bir iş adamından alacağı var. Süleyman buna ‘Hakkında tahkikat yapıldı, yurtdışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak’ diyor.”

PEKER HEM SAVAŞ SUÇU HEM ULUSLARARASI YOLSUZLUK ANLATTI

Başından beri Peker’in pazarlık yaptığı iddiaları var. Peker, bunların karşısında, “Merkez Bankası’nın anahtarını verseniz de o iş bitti” diyor. Çektiği videonun 7. bölümüne koyduğu isim ilginç: “Gemileri bıraktı, limanı yaktı.”

Gerçekten de öyle, sadece paramilitarizm, cihadizm ve savaş suçları konusunda ipleri koparmadı, yolsuzluk dosyaları bağlamında da geri dönülmesi olanaksız ilişkileri anlattı. “Yukarısı biliyor, ABD’den büyük para gelmiş” ifadeleri çok önemli. Üstüne AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraf arşivini koyalım.

O FOTOĞRAFLAR

Aynı gün çekilen fotoğrafların birinde, artık ABD’de tutuklu, Termendzhyan ya da Lev Arslan Dermen ile ortak ‘iş insanı’ Jakop Kingston ve Erdoğan görülüyor. Yanlarında Kingstonların Türkiye temsilcisi Çağlar Şendil var. Aynı kadraja, SBK de sığmış. Diğer fotoğrafta Erdoğan ve SBK yürüyor, arkalarından, eski Hazine ve Maliye Bakanı damat Berat Albayrak var.

Erdoğan’ın bu fotoğrafların silinmesi için mahkemeye başvurduğu ileri sürülüyor. Bunlardan yola çıkarak, bir anafikri ortaya koyalım. Amerika’yı dolandıran 2 ortak, paraları SBK sayesinde, 2 Türk bankası aracılığı ile akladı. İçişleri Bakanı biliyordu, ‘beyefendi’ haberdardı? “Neden ses çıkarmadılar?” Kim bilir!

Sonra ne oldu? ABD’nin dolandırılması ile elde edilen bu kirli paraya, bu kirli paranın sahibini tasfiye ederek çökmek için hareket ettiler. Bu arada, ‘belki de adını yakın zamanda öğreneceğimiz’ bir başka iş insanının borcunu sildirdiler. Soylu’nun neden görevinin başında olduğu hatta Veyis Ateş’e bile neden mahkeme yolunun görünmediği açık değil mi? Savcıların niye ‘göreve gelmediği’ de konu kapsamında.

ÜLKE KİLİTLENDİ

Türkiye içeride kilit oldu, kimsenin kimseyi satması mümkün değil. ‘Omerta’ suskunluğu bu. İşler başka yere evrilir mi? Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün “90'larda bu kadar kepazelik yoktu. Bu gidişin sonu siyasi cinayetlerdir” demesi boş değil. Aynı ifadeleri ‘Susurluk’ karşılaştırması ile değerlendiren eski Devlet Bakanı ve CHP vekili Fikri Sağlar da tekrarlıyor.

ZARRAB’DAN DAHA AĞIR

İçerde durum buyken, SBK’nin tutuklaması ardından ‘ABD ile gelişmelerin ne olacağı’ da merak konusu. Olay, Reza Zarrab ile karşılaştırılıyor. Daha ağır! ‘ABD’ye çökenleri, aklayana çökmüşler’ diye tekrar etmekte yarar var. Sonucu; ‘bekletilen dosyalar’ ve ‘verilecek tavizlerdir’. Bağımsız Büyük ülke masalı ile ‘aile’ günahlarından, türlü türlü risklere düğüm olan Türkiye!

Not: 19 Haziran 2021 tarihinde Karar Gazetesi’nde Yıldıray Oğur imzası ile yayımlanan ‘Peki Belize’de ne oldu?’ Başlıklı makalede ‘ABD-Türkiye-karapara’ üçgenindeki ilişkiler detaylı olarak ele alınıyor.