İktidarın erken ‘normalleşme’ hamlesi sonucu aralarında Zonguldak ve Van’ın da bulunduğu 9 kentteki vaka sayısında büyük artış yaşandı. Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Değer’e göre tablonun nedeni, iktidarın ‘salgını kontrol altına aldık’ açıklaması

Bu ‘normalleşme’ hiç normal değil!

İktidarın ‘normalleşme’ adımları sonucu; Batman, Kars, Uşak, Düzce, Antep, Van, Adıyaman, Rize ve Zonguldak gibi illerde vaka sayısı artıyor. Erken ‘normalleşme’ hamleleri ile birlikte, tırmanışa geçen vaka sayıları korkutuyor. Batman’da 3 Nisan’da 9 olan vaka sayısı bu hafta 450’ye yükseldi. Uşak’ta 2 Nisan’da 38 olarak kayıtlara geçen vaka sayısı 441’i buldu. Rize’de de durum farklı değil. Söz konusu illerde yurttaşlar maske ve fiziksel mesafe gibi tedbirleri ihmal ediyor.

VAKA SAYISINDA İKİ KATI ARTIŞ YAŞANDI

Alarm veren kentlerden birisi olan Van’daki artışın nedeni ise ‘normalleşme’ sinyali sonrası kurulan bir taziye çadırı. 5 Mayıs’ta İpekyolu ilçesinin Ortanca Mahallesi’nde bir evin bahçesinde kurulan taziye çadırının ardından virüs bütün şehre yayıldı. İlk olarak 6 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktı. Mahalle, 5 Mayıs'ta karantinaya alındı ancak vaka sayısı 101'e yükseldi. Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, kentteki son duruma ilişkin açıklama yaptı: “Kırsalda kurallara uymayanlar yüzünden vaka sayısında da artış yaşandı. Şu an hastanemizde yatan 120 civarında hastamız var. Yoğun bakımda ise 3 hastamız var. Vaka sayımızda 390 oldu."

YÖNETİCİLERİN AÇIKLAMASI ‘KUSURLU’

Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Özgür Deniz Değer’e göre bu yüzden Van ülke için bir örnek. BirGün’e konuşan Değer, “Taziye ve mevlit yemeğinden sonra ilk başta 40’a yakın hasta tespit edildi. Şimdi bu sayı 100’e kadar çıktı” dedi ve ekledi: “Van’ın çeşitli mahalleri ve köylerinde de bu tarz vakaların ortaya çıktığını biliyoruz. Yurttaşın tedbirler konusunda biraz umursamaz davranması etkili ancak tek sorumluluğu da halka yüklememek lazım. Çünkü Sağlık Bakanı’ndan, Cumhurbaşkanı’na kadar, ‘Kontrol altına aldık, rahatlama sürecine girdik’ gibi açıklamalar yapıldı. Söz konusu taziye çadırı da böyle kuruldu. Yöneticiler, ‘Kontrol altına aldık’ derse halkın da böyle davranması kaçınılmaz.”

CİDDİ SIKINTILAR YAŞANACAKbu-normallesme-hic-normal-degil-731124-1.

“Her ne kadar vakalar azalmış gibi görünse de Türkiye’de tespit edilenlerden çok daha fazla vaka var” diyen Değer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğu’da sokağa çıkma ve şehir dışına çıkma yasağının uygulanacağı tek il Van. Taziye çadırı önce vaka sayısının 230 olduğu söylenmişti. Biz gerçek sayılara ulaşamıyoruz, kimse bilgi vermiyor. Bugün ise 390 oldu. Neredeyse bir haftada, iki katına çıktı.”

Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Özgür Deniz Değer sözlerini şöyle sonlandırdı: Bu yüzden tedbirlerin gevşetilmesi ciddi sıkıntı yaracak. Bu anlamda Van diğer iller açısından bir örnek… Ekonomik kaygılarla berberler ve AVM’leri erken açtılar. Bu insanların rahat davranmasına neden oldu. Ancak söz konusu işletmeler açılsa da halkın buralara gitmemesini öneriyoruz.”

SÜREÇ ERKEN BAŞLADI

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında parklar yasaklanmasına rağmen yurttaşlar Maçka Parkı’na akın etti. Bazı kişilerin sosyal mesafe kuralını hiçe saydığı görüldü. İnsanların parklara akın etmesiyle ile 9 kentteki vaka artışı birlikte değerlendirildiğinde, “Normalleşme süreci rehavet mi yaratıyor” sorusu açığa çıktı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk’e göre ‘yeniden açılma’ için acele edildi. Öztürk, süreçten endişe duyduk larını ifade etti: “İstanbul’da neredeyse koronavirüs öncesi günler yaşanıyor. Sokaklar dolu, trafikler yoğun, bütün uyarılara rağmen kimi AVM’ler kalabalık gözüküyor. Erken başlayan bir süreç oldu, bunun tehlike yarattığını düşünüyoruz. Üstelik bunun bayram öncesi yapılması, endişelerimizi artırdı. Her ne kadar salgının artış hızı azaldıysa da inişe geçtiğini söylemek zor… Biz Sağlık Bakanlığı’nın verileri ayrıntılı açıklamasını istemiştik. İnsanların güvenmesini istiyorlarsa ayrıntılı verileri topluma açarlar. İstanbul’da, İzmir’de şu an için hasta sayısında azalma var gibi görünüyor ancak Ankara böyle değil. Süreç sağlıklı gitmiyor, umarız artış olmaz.”