AB’nin 6’ncı yaptırım paketine ilişkin NYT, Batı'nın petrol ambargosuyla Rusya'yı zayıflatma planının başarısızlıkla sonuçlanacağını yazdı. Putin, ABD’nin Ukrayna’ya gönderdiği silahlara ilişkin konuştu: Tek amaç savaşı uzatmak.

Bu plan tutmaz
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batı, Moskova’yı yaptırım kıskacına aldı. AB’nin Rusya’ya yönelik 6 yaptırım paketi yürürlükte. Bunlar, finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanları kapsıyor. AB’nin 6’ncı yaptırım paketiyle Rusya'dan deniz yoluyla petrol ithalatı yasaklandı. Ancak başını Macaristan'ın çektiği Çekya, Slovakya ve Bulgaristan gibi ülkeler yürürlüğe girmesi için oy birliği gereken pakete karşı çıktı. Macaristan bu yaptırımdan muaf tutuldu. AB'nin Rusya'dan petrol ithalatını yılsonuna kadar yüzde 90 oranında düşüRme kararının ardından İtalya, ithalatı artırma kararı aldı. Yaptırımlar nedeniyle tetiklenen gıda krizine tepki gösteren ülke sayısı her geçen gün artarken uzmanlar bu yaptırımların Moskova kadar Avrupa’yı da etkilediğini belirtiyor.

PLAN BAŞARISIZ OLDU

AB'nin Rus petrolü ithalatını kademeli olarak sonlandırma planının Moskova'nın petrol ithalatı gelirlerinden ziyade küresel ekonomiye darbe vuracağını belirten New York Times yazarı Clifford Krauss, Batı'nın petrol ambargosuyla Rusya'yı zayıflatma planının başarısızlıkla sonuçlanacağını söyledi.

Krauss, hâlihazırda yüksek seyreden petrol fiyatlarında yaşanacak ciddi artışın Avrupa ve ABD'yi doğrudan etkileyeceği uyarısında bulundu.

ABD SİLAHLANDIRIYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemleri gönderilmesini onaylaması üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklama yaptı. Putin, Ukrayna ordusuna yapılan ek silah sevkiyatlarının sadece tek bir amaç taşıdığını ve bu amacın Ukrayna'daki silahlı çatışmaları mümkün mertebe uzatmak olduğunu kaydetti. ABD'nin Kiev'e HIMARS tipi uzun menzilli çok namlulu roketatar sistemlerini de içeren yeni silahlar sevk etmesini değerlendiren Putin, “Kimse alınmasın ama hava savunma sistemlerimiz, İHA'ları çerez gibi tüketiyor” dedi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA NATO TATBİKATINA KATILDI

Türkiye'nin üyeliklerine karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya'nın da katıldığı NATO 'Baltops 22' tatbikatı dün başladı. 17 Haziran'a kadar sürecek tatbikata, 14'ü NATO üyesi 16 ülkeden 45 gemi ve 76 savaş uçağı katıldı. İki ülkenin gelecek dönemde NATO tatbikatlarına katılacağını aktaran İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, "Son günlerde olup bitenlere yeni soğuk savaş ya da yeni bir demir perde diyebiliriz. Stockholm'de toplanan gemiler üzerinden NATO ülkeleri, bölgemizin güvenliğinin önemi hakkında sinyaller veriyor" dedi.