Bu proje körfezin idam fermanı olur

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İasos Antik Kenti’nin yerleşim yeri olan Kıyıkışlacık Mahallesi’nde Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş tarafından yapılmak istenilen ‘Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi’nin çevresel etki değerlendirme (ÇED) ile ilgili İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleşti.


Toplantı hakkında bilgi veren İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie, “Bakanlığa sunulmak üzere 11 sayfalık 30 maddelik bir rapor hazırladık. ÇED raporunu hazırlayan Sistem Mühendisliğin sunumunun ve projenin teknik olarak ne kadar boş ve eksik olduğunu anlattık, yalan ve hayali noktalara komisyonun dikkatini çektik. Proje için seçilen yerin çok yanlış olduğunu ve bunun körfezin idam fermanı olacağı dile getirdik. Sözümüzü, Güllük Körfezi Halkının bir yıldır bu proje yüzünden çok mutsuz olduğunu belirterek, İasos Cennet Kalsın diyerek bitirdik.”

Kıyıkışlacık Mahallesi Muhtarı Halis Şahin de, yaşam alanlarında liman istemediklerini kaydetti: “Liman projesi için seçilen yer yanlıştır. Köyümüz tarihi ve turistik bir köy olup, ayrıca arkeolojik sit alanıdır. Balıkçılık ve zeytincilik önemli bir geçim kaynağıdır. Gerek limanın inşa faaliyetleri sırasında gerekse daha sonraki süreçte liman faaliyetlerinden dolayı körfezin eko-sistemi zarar görecek, körfezdeki canlı yaşamı sona erecektir. Biz, yaşam alanımız olan körfezde ve köyümüz çevresinde böyle bir limanı istemiyoruz.”

Öte yandan Milas Belediyesi adına toplantıya katılan Çevre Mühendisi Sinem Kılıç ise belediye olarak liman projesine karşı komisyona olumsuz görüş bildirdiklerini söyledi.