Darbe girişimine karşı sol parti ve örgütler ortak tepki gösterdi. Haziran Hareketi: Ne darbe ne sivil dikta. Faşist ve şeriatçı rejimi halk yıkacaktır

'Bu rejimi halk yıkacak'

Tarihe 15 Temmuz Darbe Girişimi olarak geçen askeri kalkışmaya karşı sol parti ve örgütlerden ortak tepki geldi. Yapılan açıklamalarda darbeye karşı sergilenen tutumun yanında hükümetin otoriter yönelimine dikkat çekildi. Sol güçler, "Ne darbe ne sivil dikta, eşit, demokratik ve özgür ülke halkın kendi ellleriyle kurulacak" vurgusunu öne çıkardı.


AKP’yi halk yıkacak!
Birleşik Haziran Hareketi darbe girişimine karşı yazılı bir açıklama yaptı. “AKP’yi halk yıkacak” başlığıyla yapılan açıklamada “Türkiye’nin ilerici, sosyalist güçlerinin ve emekçilerin darbecilerden ya da TSK’den hiçbir beklentisi olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Demokrasinin ve özgürlüğün ne anlama geldiğini AKP’den ve onun arkasındaki bilcümle sermaye güçlerinden, cami hoparlörlerinden öğrenecek değiliz” denildi. Haziran’ın açıklaması şöyle: “Demokrasiye, özgürlüklere, laikliğe, halka ve emekçilere düşman olduğunu 14 yıllık iktidarı boyunca defalarca kanıtlayan AKP iktidarında Türkiye iç savaş sahnelerini yaşamıştır. TSK içinde bir grubun yaptığı darbe hareketi, darbeyle gerici ve faşist bir rejim kurmaya yeltenen AKP-Kaçak Saray güçleriyle karşı karşıya gelmiştir. Bu karşı karşıya geliş, patronların, emperyalist güçlerin ve düzen partilerinin tamamının Kaçak Saray’ın ve AKP’nin arkasında olduğunu bir kez daha göstermiştir. Düzen güçleri el birliğiyle camileri, kitle iletişim araçlarını, devlet olanaklarının tamamını kullanarak gerici tabanı AKP’nin arkasına toplamaya çalışmaktadır. Türkiye’nin ilerici, sosyalist güçlerinin ve emekçilerin darbecilerden ya da TSK’dan hiçbir beklentisi olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Ancak, halkımızı bekleyen asıl büyük tehlike, darbeci Erdoğan’ın Başkanlık için, Cumhuriyet’in tüm kazanımlarını yerle bir etmek için, emekçilerin tüm haklarını elinden almak için ve yeni darbeler örgütlemek için harekete geçmesidir. Demokrasinin ve özgürlüğün ne anlama geldiğini AKP’den ve onun arkasındaki bilcümle sermaye güçlerinden, cami hoparlörlerinden öğrenecek değiliz. AKP’nin faşist ve şeriatçı rejimini biz yeneceğiz. AKP’yi halk yıkacak!”

Devrimci Parti, "Ülkede ki tüm kurumlara el koyan ve faşist diktatörlüğe koşar adım ilerleyen Saray’ın darbesine karşı, egemen klikler arasındaki hegemonya krizinin bir sonucu olarak dün gece bir grup asker tarafından darbe girişimi gerçekleşmiştir" açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: Egemenler arası süren bu çatışma bir kez daha ülkenin yönetilemediği, yönetim krizinin derinleştiğini ve geleceğin iktidarlara el koymalar ile şekilleneceğini göstermiştir. Devrimciler ne bu cuntadan taraftır, ne de Darbe girişimini engelleme adına kendini “demokrasi kahramanı” ilan eden Saray ve AKP’den taraftır.

Ancak unutulmasın ki Erdoğan’ı darbeciler değil devrimciler yargılayacaktır. Bu koşullar altında bugüne kadar “vatan savunması” denilerek Saray’la yan yana yürüyenler, bütün bu barbarlığı bir kez daha gözlemlemeli ve hem darbeye de hem diktatörlüğe karşı faşizme karşı birlik olmalıdır.

Komünist Parti,askeri hareketlilik hakkında bir açıklama yaptı. "Dışarıdan desteklenen, gücünü halktan almayan, sırtını emekçi halka yaslamayan hiçbir planın ya da girişimin AKP karanlığını yenemeyeceğini ve Türkiye'yi düzlüğe çıkartmayacağını biliyoruz" denilen açıklamada, AKP'yi devirecek tek güç olan halkın bir alternatifinin olmadığının altı çizildi.

Açıklamada "AKP iktidarına karşı askeri darbeyle çözüm aramak nasıl büyük bir yanlışsa, darbeye karşı hangi nedenle olursa olsun, hangi söylem kullanılırsa kullanılsın AKP iktidarına destek vermek de aynı ölçüde yanlıştır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: Bu darbe girişiminin, AKP'nin iktidarını sağlamlaştırmasının ve bir türlü dikiş tutmayan AKP Türkiyesi'nin kalıcı bir istikrara kavuşmasının aracı olmasına engel olmanın tek yolu, AKP'ye ve onun karanlığına karşı mücadeleyi yükseltmektir. Türkiye'nin tüm camilerinden sabaha kadar aralıksız Erdoğan ve AKP propagandası yapılması görevimizin ne kadar acil olduğunun somut göstergesidir.

Komünist Parti, tüm halkımızı AKP başta olmak üzere halka ve insanlığa düşman tüm güçlere karşı örgütlenmeye çağırmaktadır. Kurtuluş kendi ellerimizdedir.

Sosyalist yeniden Kuruluş Partisi Eş Başkanları Ahmet Kaya ve Tülay Hatimoğulları yaptıkları ortak imzalı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Bir karanlık başka bir karanlıkla aydınlığa çıkamaz. Tek çözüm demokrasidir. Bugün Türkiye bir darbe girişimi ile karşı karşıya. Darbeler tarihinden dolayı bu coğrafya çok acılar çekmiştir. Demokrasi zarar görmüştür. Bizler niteliği ne olursa olsun darbeye karşıyız. Bir iç savaşın kapısını aralamış olan bu süreç acilen bitmelidir. Sivil darbenin alternatifi askeri darbe olamaz. Halklarımızın yararına olmayan bu gelişmeleri boşa çıkarmanın tek yolu özgürlükçü, çoğulcu, barışçıl bir demokrasidir. Çözüm darbe değil, demokratik siyasettir.

Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP)Merkez Komitesi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: AKP/Saray Rejimi, son olarak bir darbe girişimine de zemin hazırlamıştır. Geldiğimiz noktada ülkemizi zor ve karanlık günler beklemektedir. AKP/Saray Rejimi darbe girişimini kendi amaçları ve hedefleri için kullanmak üzere şimdiden harekete geçmiştir. Bu sürecin bir ayağı başkanlık ve yeni anayasa süreçlerinin hızlandırılması olacaksa, diğer ayağı da sokakların cihatçı militanlar tarafından işgal edilmesi, toplumsal muhalefetin baskı ve şiddet ile sindirilmesi çabaları olacaktır. HTKP, bu koşullarda gerici-işbirlikçi-halk düşmanı bir iktidar olarak gördüğümüz AKP/Saray Rejimi ile mücadelesinde tek bir adım geri atmayacak, ülkemizin tüm ilerici, eşitlikçi, özgürlükçü, kardeşlik ve adaletten yana kesimlerinin bir araya gelmesi için çabalarını devam ettirecektir. Türkiye’nin, bağımsız ve örgütlü bir halk hareketinin sahneye çıkıp ülkenin kaderini eline almasından başka hiçbir çıkış yolu kalmamıştır. Yıllardır söylediğimiz şiarı bir kez daha ilan ediyoruz. AKP’yi halk devirecek!

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)tarafından yapılan açıklamada "Bu tablo, devlet içindeki bu ‘iç savaş’ ve halkın haklı tepkileri, AKP rejiminin ülkeyi sürüklediği karanlığın ürünüdür" denildi.

ÖDP Merkez Yürütme Kurulu imzalı açıklamada şu ifadeler yer aldı: Erdoğan’ın şefliği altında tüm toplumu susturarak, İslamcı faşizmi adım adım hakim kılmaya çalışan AKP iktidarı ülkemizi içerde ve dış politikada açık bir felakete sürükledi. El birliğiyle ülkeyi mahvettiler. Artık şu husus açıkça anlaşılmalıdır: Bu karanlıktan çıkışın yolu darbe ve tanklar-toplar ya da Erdoğan-AKP rejimine biat olamaz. Bu kavga halkın kavgası değildir. Halkın kavgasının çalınmasına izin vermeyelim. Gerçek çözüm, şu an süren çatışmanın sunduğu ve halkın aleyhine olan seçeneklerin dışındadır. Ülkemizi bu karanlıktan kurtarmanın tek yolu halkın birleşik örgütlü muhalefetidir.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi Saray’a karşı yapılan darbeyle ilgili açıklama yaptı. Saray darbecilerinin, önce Fettullahçı sonra ise Ergenekoncularla kurduğu kirli halk düşmanı savaş ittifaklarının sonucu askeri darbe olduğunu belirten ESP, “Halklarımız bu faşist siyasetlere mecbur ve mahkum değildir” dedi. ESP açıklamasında şunları belirtti: “Darbe düzeneğini bozmanın ezilenlerden yana demokratik bir düzen kurmanın yolu birleşmek ve kendi kaderimizi ele almaktır. Darbecilerin sokağa çıkma yasağı da, Saray’ın sokağı kendi kirli siyasetlerinin bir aracı haline getirme, sahte demokrasi çığırtkanlığıyla sokağı teslim alma girişimi de gayrı meşru ve halk düşmanıdır. Sokaklar halkındır. Nasıl ki 7 Haziran’dan bu yana Saray-AKP darbesine direniyorsak bugün de askeri darbeye direnmeliyiz. Saraya ve darbecilere karşı direniş cephesinde birleşelim. Sokağı askere ve Saray darbecilerine bırakmayalım. Demokrasi özgürlük için direnelim.”

Halkevleri Merkez Yönetim Kurulu, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili yayımladığı yazılı basın açıklamasında, “Ne askeri ne sivil diktatörlüğe izin vereceğiz! Özgür, demokratik, laik bir ülke için mücadele edeceğiz!” dedi. Halkevleri açıklaması şöyle: TSK içerisinden bir grup askerin yönetime el koyduğunu açıklaması ve birçok noktaya dönük ele geçirme harekatıyla birlikte yaşananlar ülkemizi uçuruma doğru sürükledi. Tankların sokaklara çıktığı, İstanbul’da ve Ankara’da onlarca insanın öldüğü, yüzlerce insanın yaralandığı, TBMM’nin bombalandığı, ülkenin dört bir tarafında camilerden ezan ve selalar okunarak bizzat Cumhurbaşkanı’nın, polisin çağrısıyla insanların sokağa döküldüğü, tekbir sesleriyle yürüdüğü, katliamların, linçlerin, idam ve cihat çağrılarının yapıldığı uzun ve karanlık bir gece yaşadık. AKP’nin bütün rakiplerini sert bir tasfiyeyle yüz yüze getirdiği devlet içi iktidar mücadelesi, darbe koşullarına zemin hazırlamıştır.

Bu ülkenin onurlu insanları eşitlik, özgürlük, laiklik ve insanca yaşam talepleriyle yan yana gelmek, omuz omuza mücadele etmek mecburiyetindedir. Halkevleri olarak bu görev ve sorumlulukla hareket edeceğimizi tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.