Aydınlar, sanatçılar, siyasi parti, demokratik kitle örgütü, emek ve meslek örgütü temsilcileri ile birçok milletvekili, başlattıkları imza kampanyasıyla AKP’nin Suriye’ye dönük savaş politikalarının karşısında duracağını açıkladı

Aydınlar, sanatçılar, siyasi parti, demokratik kitle örgütü, emek ve meslek örgütü temsilcileri ile birçok milletvekili, başlattıkları imza kampanyasıyla AKP’nin Suriye’ye dönük savaş politikalarının karşısında duracağını açıkladı

"Bizler,  AKP’nin Suriye’ye dönük savaş politikalarının karşısında yanyana geldik. Aşağıda yer alan imza metni ile başlattığımız çabanın geniş bir savaş karşıtı birlikteliğin yaratılmasına katkıda bulunacağını düşünüyor, bu birlikteliği yaratmayı hedefliyoruz" diye başlayan ortak metinde, şu ifadeler yer aldı:

AMAÇ: BARIŞÇIL BİR TOPLUMSAL SES
"Halklarımızın barış özlemlerini yıllarca istismar ettikten sonra içeride ve dışarıda savaş politikalarını tırmandıran, ekonomik ve sosyal politikalarını savaş eksenli belirleyerek bir savaş hükümetine dönüşen AKP'yi durdurmak acil bir görev olarak bu ülkenin sorumluluk sahibi insanlarının önünde durmaktadır. Amacımız ülkemizi ve halklarımızı hızla bir savaşın içine yuvarlayan AKP politikalarına karşı güçlü bir toplumsal sesi yükseltmek, toplumun tüm savaş karşıtı kesimlerinin sesini ortaklaştırmak ve ekonomik, siyasi rant hevesiyle savaş çığırtkanlığı yapanların, ülkemizi emperyalistler tarafından Ortadoğu’nun kaderi haline getirilmiş sürekli savaşın içerisine çekmesini engellemektir. İçeride ve dışarıda barış, savaştan çok çekmiş ve çekmekte olan halkımızın ve tüm Ortadoğu halklarının en kadim özlemidir. İmza metni ile yaşama geçirdiğimiz bu ilk çağrıyı, mütevazi çabayı büyütmek amacıyla önümüzdeki günlerde adımlarımızı sıklaştıracak, girişimlerimizi arttıracağız."

“AKP’NİN TUTUMU TÜMÜYLE HUKUKSUZ”
"AKP iktidarının Suriye'ye karşı tamamen haksız bir savaşı kışkırtmaya çalışmasını kabul etmiyoruz. Suriye halkı kendi kaderini kendisi belirlemeli, içişlerine yapılan müdahaleye son verilmelidir" denilen ortak metinde, gelinen süreçteki şaibeli yanlara ve hukuksuzluklara işaret edildi:
"Ülkemiz sınırlarının içine düşen mermilerin kaynağı belirsizdir. Bu mermiler AKP'nin Suriye'ye karşı kampanyasına gerekçe olarak gösterilemez. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'yi bombalaması durdurulmalıdır. Bombardıman ülkemizin çatışan taraflardan birinin yanında fiilen savaşa sokulmasıdır ve tamamen hukuksuzdur. Hatay, emperyalist merkezlerin güdümündeki gerici çetelerin Suriye'ye geçiş yolu, siyasi ve askeri merkezi olmuştur. Hatay ajan kaynamaktadır. Karanlık üsler kapatılmalı, sınır güvenliği sağlanmalıdır. Çatışmalardan dolayı ülkelerini terk eden sığınmacılar güvenli bölgelerde insani koşullarda barındırılmalıdır."

‘ÜLKE İÇİNDEKİ GERİLİMİ KÖRÜKLÜYOR’
AKP’nin ABD ve NATO'nun aktif taşeronluğu adına Türkiye’yi savaşa soktuğunun altı çizilen ortak metinde, bu savaş kışkırtıcılığının ülke içindeki Sünni-Alevi ve Türk-Kürt gerilimlerini yükselttiği vurgulandı. “ Bu savaş bizim savaşımız değil” sözleriyle biten metinde, imzacıların AKP’nin savaş yanlısı politikalarına karşı duracağı ilan edildi.

İmzacılar arasında kimler var?

Yüzlerce imzacı arasından bazı isimler isimler şunlar:
Ahmet Abakay (ÇGD Genel Başkanı), Ahmet Kesik (BES Genel Başkanı), Ahmet Tonak (Akademisyen ve BirGün yazarı), Ali Asker (Müzisyen), Ali Ekber Çakar (MMO Yönetim Kurulu Başkanı), Ali Rıza Aydın (Anayasa Mahkemesi Eski Raportörü), Alper Taş (ÖDP Eş Genel Başkanı), Atilay Ayçin (Hava-İş Genel Başkanı), Aziz Konukman (Akademisyen ve BirGün yazarı), Baha Okar (Bilim ve Gelecek Dergisi Editörü), Baran Bozoğlu (ÇMO Yönetim Kurulu Başkanı), Barış İnce (Birgün Yazı İşleri Müdürü), Bilge Seçkin Çetinkaya (ÖDP Eş Genel Başkanı)
Burak Gürbüz (İktisatçı), Cengiz Göltaş (EMO Yönetim Kurulu Başkanı), Çetin Erdolu (SES Genel Başkanı), Ece Temelkuran (Gazeteci-Yazar), Edip Akbayram (Müzisyen), Emin Koramaz (TAKSAV Başkanı), Ercan Geçmez (Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı), Ercan İpekçi (TGS Genel Başkanı), Eyüp Muhçu (Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Gökhan Günaydın (CHP Milletvekili), Hakan Yeşilyurt (Müzisyen), Hayri Kozanoğlu (İktisatçı), İlhan Cihaner (CHP Milletvekili), İsmail Hakkı Tombul (KESK Genel Sekreteri), İzzettin Önder (Akademisyen), Kemal Bülbül (PSAKD Genel Başkanı), Kemal Okuyan (Yazar), Mehmet Soğancı (TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı), Merdan Yanardağ (Gazeteci), Metin Çulhaoğlu (Yazar), Mustafa Sönmez (İktisatçı-Yazar), Nihat Behram (Şair-Yazar), Oğuzhan Müftüoğlu (Yazar), Onur Akın (Müzisyen), Oya Ersoy (Halkevleri Genel Başkanı), Ömer Şan (DEKAP Sözcüsü), Sedat Bozkurt  (Fox Tv Ankara Temsilcisi), Sevinç Eratalay (Müzisyen), Taner Timur (Akademisyen), Turan Eser (Araştırmacı-Yazar), Turan Tuncer (ZMO Yönetim Kurulu Başkanı), Turgut Öker (AABF Başkanı), Tülin Öngen (Akademisyen), Ufuk Beytekin (Haber-Sen Genel Başkanı), Ünsal Yıldız (Eğitim-Sen Genel Başkanı), Veli Ağababa (Milletvekili), Yavuz Bingöl (Müzisyen)…”