Tekirdağ’dan Bingöl’e, Mersin’den İstanbul’a sayısız kentin hemen hepsi yoksul mahallelerindeki 33 haneye 20’li yaşardaki çocukların ölüm acısı düştü. enazeler evlerine uğurlanırken ülkeyi Suriye bataklığına sürükleyen iktidar, savaş çığırtkanlığına devam etti. Muhalefet ‘Savaşa son verin’ çağrısı yaptı

Bu savaşı durdurun!

Politika Servisi

İktidarın fetihçi politikaları içinden çıkılmaz bir noktaya geldi. Suriye’nin önceki akşam yaptığı saldırıda 33 asker yaşamını yitirirken onlarcası da yaralandı. Saldırıdan sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında güvenlik zirvesi toplandı.

Saldırının hemen ardından sosyal medyada çok sayıda askerin yaşamını kaybettiği haberi hızla yayılırken resmi kaynaklar öncelikle açıklama yapmadı. Akşam saatlerinde ise Hatay Valisi tarafından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Vali ilk olarak 9, ikinci açıklamada 22, son yaptığı açıklamada ise 33 askerin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Yaşamını yitiren askerlerden kimlikleri belli olanlar ise şöyle:

Yüzbaşı Süleyman Şahin, Teğmen Bayram Olgun, Astsubay Muharrem Öğütçü, Astsubay Çavuş Mehmet Muhammed Akay, Uzman Çavuş İbrahim Tüzel, Piyade Uzman Onbaşı Turgut Burkay Korkmaz, Uzman Onbaşı Ahmet Saygılı, Uzman Onbaşı Ali Taşöz, Uzman Çavuş Güven Kurtulmuş, Uzman Onbaşı Batuhan Tank, Uzman Onbaşı Halil İbrahim Akkaya, Uzman Onbaşı Recep Bekir, Uzman Onbaşı Nihat Kara, Uzman Onbaşı Ahmet Alparslan, Sözleşmeli Er Birhan Er, Piyade Uzman Çavuş Ali Turgut, Sözleşmeli Er Cuma Bağatur, Piyade Uzman Onbaşı Mehmet Orhan, Piyade Uzman Çavuş Tolga Can Yılmaz, Piyade Uzman Çavuş Adem Akın, Uzman Çavuş Emin Yıldırım, Piyade Uzman Çavuş Osman Ak, Uzman Çavuş Selman Cankara, Akif Akdağ, Emre Baysal, Tayfun Pekel, Mustafa Bayrakdar.

kim-icin-ne-icin-oluyoruz-694505-1.

'RUSYA'YA BİLGİ VERDİK'

Saldırıdan saatler sonra açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya Federasyonu’nun sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiş, ilk atışa müteakip bir kez daha uyarı yapılmasına rağmen maalesef saldırı devam etmiştir” dedi.

Saldırıya anında karşılık verdiklerini belirten Akar, “Uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla derhal 200’den fazla rejim hedefi ağır şekilde ateş altına alınmıştır. Bu atışlar sonucunda 5 helikopter, 23 tank, 10 zırhlı araç, 23 çeşitli cins ve çapta top ve obüs, 5 mühimmat kamyonu, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 3 mühimmat deposu, 2 malzeme deposu, bir karargâh binası ve 309 rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir. Atışlarımız ve faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir” diye konuştu.

'PUTİN VE ERDOĞAN GÖRÜŞTÜ'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rusya Devlet Başkanı Putin ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefonda görüştüklerini aktardı. Lavrov, Ankara’nın inisiyatifiyle gerçekleşen telefon görüşmesinde İdlib mutabakatlarının uygulama sürecinin kapsamlı bir şekilde ele alındığını söyledi. Lavrov, Türkiye tarafından Rusya’ya verilen İdlib’deki koordinatların TSK unsurları hakkındaki verileri içermediğini kaydederek “Savunma Bakanlığı’mızın bugün açıkladığı gibi, dün verilen koordinatlarda, terör örgütleriyle aynı bölgede bulunan ve hayatını kaybeden Türk askerlerinin bulunduğu yere ilişkin bilgiler yer almıyordu” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Putin ve Erdoğan’ın yüz yüze görüşmeyi kararlaştırdığını açıkladı. Altun, Erdoğan’ın ayrıca ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile de görüşeceğini belirtti.

Kremlin’den yapılan son açıklamada ise Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ile Erdoğan’ın 5 ya da 6 Mart’ta bir araya geleceğini duyurdu. TSK’ye gözlem noktalarında saldırı gerçekleştirilmediği de vurgulandı.

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sözcü Dmitriy Peskov şu ifadeleri kullandı, “Türk askerlerin hiçbiri, gözlem noktalarında hayatını kaybetmedi. Bu noktalardaki askerler ne yaralandı ne de bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı.

Türk askerlerinin hayatını kaybettiği trajik olaylar, eski Sovyet ülkelerinin vatandaşları da dahil çok sayıda yabancı paralı askerin bulunduğu terör gruplarının saldırı düzenlediği yerlerde gerçekleşti. Çok sayıdaki talebimize rağmen Türk tarafı, orada Türk askerlerinin bulunduğunu bize bildirmedi.”

1 AYDA 53 ASKER

Suriye ve Rusya’nın İdlib’e yönelik düzenlediği harekât sonucunda bir ayda 53 TSK mensubu hayatını kaybetti. Önceki akşama kadar 20 olan sayı son hava saldırısının ardından 53’e yükseldi. 3 Şubat’ta 8, 10 Şubat’ta 4, 20 Şubat’ta 2, 22 Şubat’ta 1, 26 Şubat’ta iki ve 27 Şubat’ta 3 TSK mensubu çatışma veya saldırılar sonucunda hayatını kaybetti.

SOSYAL MEDYA ERİŞİMİ ENGELLENDİ

Saldırı sonrası gece saatlerinde birçok sosyal medya sitesine erişim sorunu yaşandı ve internet yavaşladı. Sabah saatlerinde sosyal medya sitelerine erişim sağlanabilse de yavaşlıklar sürdü. Sitelere erişim konusunda farklı operatörlerde farklı durumlar gözlendi. Sosyal medya sitelerine erişim yasağına dair resmi bir açıklama yapılmadı ancak erişim sorunu sadece Türkiye’de yaşandı. Yurttaşlar bu duruma tepki gösterdi.

PAYLAŞIMLAR SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İdlib saldırısına ilişkin sosyal medya üzerinden yayımlanan bazı paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Açıklamada “Terörle Mücadele Kanununun 7/2. maddesi kapsamında, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’, ‘kanunlara uymamaya tahrik’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından re’sen soruşturma başlatılmıştır” dendi.

DİYANET HUTBE OKUTTU

Diyanet İşleri Başkanlığı, 33 askerin yaşamını kaybetmesi nedeniyle cuma hutbesinin konusunu İdlib olarak belirledi. Savunma savaşları olan Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı’yla benzerlikler kurulan hutbede
“Dün olduğu gibi bugün de kadını erkeği, genci yaşlısı, hâsılı milletimizin her bir ferdiyle bayrağımızı indirtmeyecek, ezanlarımızı dindirtmeyecek, vatanımızı çiğnetmeyeceğiz. Bizleri başarılı kılacak olan, Allah’a karşı sarsılmaz imanımızdır. Vatana, ezana, bayrağa ve bağımsızlığa sevdamızdır” dendi.

kim-icin-ne-icin-oluyoruz-694506-1.

NATO: TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

NATO, Türkiye’nin çağrısı sonrası 4.madde uyarınca olağanüstü toplandı. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO’nun Brüksel’deki ana karargahında Türkiye’nin talebiyle düzenlenen olağanüstü Suriye toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, “Tüm müttefikler başsağlığı diledi ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti. NATO halihazırda Türkiye’ye destek veriyor. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor. Rusya ve Suriye’nin saldırılarını kınıyoruz. Ateşkese dönülmeli. Güneydoğu sınırındaki durum takip edilmeye devam edecektir” açıklaması yaptı.

4’ÜNCÜ MADDE NE ANLAMA GELİYOR?

NATO’nun Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca, ‘bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini’ düşündüğünde tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

RUS GEMİLERİ BOĞAZ'DAN GEÇTİ

İdlib’de 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırı sonrası bölgeye yönelik askeri hareketlilik sürüyor.
Rusya’nın Karadeniz Filosu’ndan iki firkateyn Karadeniz’den Akdeniz yönünde İstanbul ve Çanakkale boğazlarından planlı geçiş gerçekleştirdi.

Filosu Sözcüsü Aleksey Rulyov, “Kalibr-NK füze sistemi gibi hassas silahla donatılan Amiral Makarov ve Amiral Grigoroviç firkateynleri Sivastopol’den, Rus Donanması’nın Akdeniz’deki daimi grubuna katılacağı uzak deniz bölgesine planlı geçiş gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rus ve Türkiye heyetleri arasında İdlib görüşmelerinin üçüncüsü de dün gerçekleşti.

kim-icin-ne-icin-oluyoruz-694507-1.

ATEŞKES İLAN EDİLMELİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tarafları ateşkese çağırdı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Guterres, Suriye’nin kuzeybatısında artan gerginliği ve askerlerin hava saldırılarında hayatını kaybetmesini endişeyle takip ettiğini bildirdi. İdlib’de derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini yineleyen Guterres, artan askeri gerginliğin siviller için teşkil ettiği riskin özellikle endişe verici olduğunu belirtti.

kim-icin-ne-icin-oluyoruz-694511-1.

AB’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İdlib’de gerginliğin acilen durdurulması gerektiğini kaydetti. Borrell, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İdlib’de artan gerginlik acilen durdurulmalı. Gerginliğin uluslararası açık bir askeri çatışmaya dönüşme riski bulunuyor. AB tüm taraflara itidal çağrısında bulunuyor ve tüm can kayıplarından dolayı üzüntü duyuyor. AB güvenlik çıkarlarını korumak için her türlü tedbiri göz önünde bulunduracaktır” dedi.

'SALDIRIYI KINIYORUZ'
Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, Trump-Erdoğan telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu. Trump’ın İdlib’de yaşamını yitiren askerler için başsağlığı dilediği ve saldırıyı kınadığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İki lider, daha fazla insan öldürülmeden edilmeden önce Suriye ve İran rejimi ile Rusya’nın saldırılarının durması gerektiği konusunda mutabık kaldı.”