İzmir Rüzgâr Sempozyumu başladı. İklim krizine vurgu yapan uzmanlar "Fosil yakıtlardan vazgeçin” dedi. Oğuz Türkyılmaz ise “Bölge halkının tepki gösterdiği projeler iptal edilmeli” ifadesini kullandı.

Bu sempozyumda rüzgâr konuşuluyor

AYCAN KARADAĞ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubeleri tarafından beşinci İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi başladı. Enerji Sanayici İşadamları Derneği’nin (ENSİA) de destek verdiği sempozyum yarın sona erecek.

Tepekule Kongre Merkezi’nde yapılan sempozyumda konuşan MMO İzmir Şube Başkanı Yüksel Yaşartekin, dünyanın, ekolojik yıkımla karşı karşıya olduğunu söyledi. Küresel ısıtmaya dikkat çeken Yaşartekin, Greta Thunberg ve arkadaşlarının dünya çapında başlattığı iklim eylemlerine de vurgu yaptı ve iklim krizine karşı gelmek için rüzgâr potansiyelli enerjilerin büyütülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HES DEMEK TAHRİBAT DEMEK

EMO İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu da, “Özellikle HES projelerinde karşımıza çıkan çevre sorunlarının, rüzgâr ve güneş projelerine de sıçraması engellenmelidir. Bugün HES kelimesi hemen hemen tüm yörelerde ‘doğa tahribatı’ kelimeleriyle eş anlamlı algılanmaktadır” dedi.

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım ise, “Şimdiye kadar rüzgâr enerjisinin önünde en önemli engel ucuzluk sorunuydu. 5 senedir maliyetin düştüğünü görüyoruz. Önümüzdeki 20 yıl boyunca hem güneş hem de rüzgâr enerjisi büyüyecek” dedi.

BEKLENEN DEPREME HAZIRLIK YAPILMIYOR

EMO Başkanı Gazi İpek ise konuşmasında, “Elektrik zammı ve İstanbul depremi var gündemde. Deprem uzmanları, 30 yıl içersinden büyük bir deprem olacağını açıklamışlardı İstanbul’da 20 yıl geçti. Görüyoruz ki bunun üzerine hiçbir şey yapılmamış” diye belirtti.

MMO Başkanı Yunus Yener de, “Gerek kaynaklarımızın yeterli düzeyde değerlendirilebilmesi, gerekse iklim krizinin derinleşmemesi ve etkilerinin sınırlanması için enerji üretiminde öncelik ve ağırlık, fosil yakıtlara değil yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilmelidir. Dahası, enerji kaynaklarının çıkarılması, değerlendirilmesi, iletilmesi ve dağıtımının toplum çıkarlarını gözeten kamusal bir planlama dâhilinde acilen yapılması gerekmektedir” dedi.