AKP’nin ‘lebaleb kongreleri’ hız kesmeden sürerken 58 ilde vaka sayısı bir önceki haftaya göre artış gösterdi. Yüksek riskli il sayısı 22’den 33’e fırladı. Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, “Açılma ve kalabalıklar azaltılmalı” dedi.

Bu tablonun tek sorumlusu iktidar

İsmail ARI

Uzmanların 'salgında üçüncü dalga' uyarılarına kulak tıkayan siyasi iktidarın lebaleb kongreleri ve cenaze törenleri hız kesmeden devam ederken vaka sayılarındaki artış sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün 100 bin nüfusa karşılık gelen illere göre haftalık vaka sayısı haritasını açıkladı. Haritada, önceki haftaya göre 58 ilde vaka sayısının arttığı görüldü.

6–12 Mart tarihlerini kapsayan haftalık vaka sayısı haritasında, düşük riskli il sayısı önceki haftaya göre 10’dan 9’a ve orta riskli il sayısı ise 23’ten 14’e geriledi. Yüksek riskli il sayısı 22’den 33’e fırlarken çok yüksek riskli il sayısı ise 26’dan 25’e indi.


ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE VAKA ARTIŞI VAR

İllere göre 6-12 Mart tarihleri arasında Covid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 178,25, Ankara'da 68,53, İzmir'de 78,57 oldu. Bu rakamlar önceki hafta (27 Şubat-5 Mart) şu şekildeydi: Her 100 bin kişide İstanbul 111,57, Ankara 54,83, İzmir 66,47.

100 bin nüfusta en çok vakanın görüldüğü iller Samsun, Sinop, Giresun, Ordu, Trabzon, Kilis, Konya ve Edirne olarak belirlendi. En az Covid-19 vakası görülen iller ise Siirt, Şırnak, Hakkari, Urfa ve Batman olarak sıralandı.

AÇILMANIN OLUMSUZ ETKİLERİNİ GÖRÜYORUZ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, illere göre haftalık vaka sayısı haritasını BirGün’e değerlendirdi.

Yavuz, vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek, “Vaka sayılarıyla beraber hastaneye yatan hasta sayımızda da artış var. Açılmanın asıl etkilerini bu haftadan itibaren görmeye başlıyoruz. Acilen önlem alınmalı” dedi.

AKP kongreleri ve tartışma yaratan kalabalık cenaze görüntülerine ilişkin de Yavuz, “Enfeksiyon riskinin yüksek olduğu düşünülüyorsa kalabalıkları azaltmamız gerekiyor. Mutasyon virüs yayılmaya devam ediyor, açılmaları ve kalabalıkları azaltmamız gerek. Bunları Bilim Kurulu toplantılarında da söylüyorum” diye konuştu.

bu-tablonun-tek-sorumlusu-iktidar-853421-1.

KENTLER ARASI BAĞLANTI KOPARILMADI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı ve Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Nasır Nesanır ise şu değerlendirmeyi yaptı: “İlk harita açıklandığında 'Açılma ve kapanma kararları bölgesel ve il düzeyinde alınacak' dendi. Ancak, bir ilde vaka sayısı fazla olduğu için tedbir aldığınızda bu ilin bağlarını diğer iller ve bölgeler ile de koparmanız gerekir. Türkiye’de çok yüksek riskli iller ile düşük riskli iller arasında bağlantı koparılmadı. Çin’in Wuhan kentinde salgın ilk ortaya çıktığı zaman bu kentin bağları ülkenin geriye kalanıyla hızlı bir şekilde koparılmış, salgın kontrol altına alınmıştı. Düşük ve yüksek riskli iller arasında bağlantının kesilmemesi vaka artışında büyük bir etken. Ayrıca bu artışta İngiliz varyantının çok yaygın görülmesi de etkili.”

Aşı tartışmalarına da değinen Nesanır şunları söyledi: “Bakanı Koca, ‘Aralık ayında aşı kampanyasına başlıyoruz’ dedi ama biz aşılamaya 14 Ocak’ta başladık. Ocak-şubat döneminde en az 40-50 milyon doz aşının gelmesi gerekiyordu ama bu aşılar da gelmedi. Eğer elimizde yeteri kadar aşı olmuş olsaydı bu vaka artışını yaşamayacaktık.”