Bu tedbirlerde emekçiler yok

Hükümetin salgına karşı açıkladığı yeni tedbirlere bir tepki de KESK’ten geldi.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, “İktidar ‘mış’ gibi yaparken salgın can almaya ve yayılmaya devam ediyor!” dendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Tüm dünyada hayata geçirilen tedbirlerin çok uzağında, virüs sadece gece yayılıyormuşçasına yapılan düzenleme, iktidarın sermayeyi koruma amacını gizlemeyi, pandemi ile mücadele ediliyor görüntüsü vermeyi, masa başı sayı ayarlamaları ile gerçek tabloyu gizlemeye devam etmeyi amaçladığını gösteriyor. Açıklanan tedbirlerde yüzlerce, binlerce işçinin çalıştığı işyerlerine dönük bir düzenleme yok. Kamu emekçileri salgın yokmuş gibi çalıştırılmaya devam ettirilecek. İşyerlerini kapatmak zorunda kalanlara maddi destek sağlanmadığı gibi işsizler ordusuna katılacak yeni yüz binlere yönelik bir destek de düşünülmemiş. KESK olarak iktidara bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Salgınla mücadele ediyormuş gibi yapmaktan vazgeçin!”

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

KESK’in açıklamasında salgına karşı acilen yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

♦ Öncelikle enfekte olan ve hayatını kaybeden insanların ve sağlık emekçilerinin sayısı dahil tüm veriler açıklanmalı.

♦ Kamu işyerlerinde dönüşümlü çalışma uygulaması hayata geçilmeli. Hamile, süt izninde olan, engelli, kronik hastalığa veya zayıf bağışıklık sistemine sahip olan, 60 yaşın üstünde olan vb. personelin işe başlatılması ertelenmeli.

♦ En az 4 hafta boyunca ülkeye giriş çıkışlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalı. Bu süre boyunca sağlık, belediye temizlik ve gıda satışı dışındaki diğer tüm faaliyetler durdurulmalı.

♦ Sağlık emekçilerine nitelikli kişisel koruyucu donanım eksiksiz sağlanmalı. Pandemi ile mücadelede bakanlık sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri ile kolektif çalışmalı. Covid 19 meslek hastalığı kapsamına alınmalı.

♦ Vatandaşların zorunlu harcamalarının (su, elektrik, ısınma, vb.) faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları vb. ertelenmeli, tüm vatandaşlara yurttaşlık temel geliri sağlanmalı.