Jandarma Genel Komutanlığı’nın açıkladığı verilere göre geçen yıl en az bin 573 çocuk cinsel istismara, bin 266 kişi de cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Bir yılda suça sürüklenen çocukların oranı yüzde 54 arttı

Bu yalnızca buzdağının görünen kısmı: Bin 573 çocuğa cinsel istismar

İSMAİL ARI

Jandarmanın sorumluluk bölgelerinde yalnızca geçen yıl binlerce çocuk cinsel istismara, binlerce kadın da cinsel saldırıya uğradı. Çocuk evliliklerini de kapsayan ‘Reşit olmayanlarla cinsel ilişki suçu’ nedeniyle işlem yapılan kişi sayısı ise 2 bini geçti.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2019 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan bilgilere göre kişilere karşı işlenen suçlar kapsamında ‘çocukların cinsel istismarı’ suçundan bin 573, çocuk yaşta zorla yaptırılan evlilikleri de kapsayan ‘reşit olmayanlarla cinsel ilişki’ suçundan da 2 bin 1 işlem yapıldı. Cinsel taciz suçları kapsamında işlem yapılanların sayısı ise bin 266 oldu.


KADINA ŞİDDET BİR YILDA YÜZDE 8 ARTTI

Raporda, jandarma sorumluluk bölgesinde, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamındaki aile içi ve kadına yönelik şiddet olayı, mağdur sayısı, koruyucu-önleyici tedbir kararı sayısına ilişkin de istatistikler paylaşıldı.

SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLARDA BÜYÜK ARTIŞ

Jandarma sorumluluk bölgesinde suça sürüklenen, hakkında çeşitli suç ve kabahatlerden işlem yapılan çocuklara ilişkin istatistikler de açıklandı. Suça sürüklenen çocuk sayısı 2018 yılında 27 bin 901 iken bu rakam 2019 yılında tam yüzde 54 oranında bir artışla 42 bin 997’ye fırladı. Suç mağduru çocuk sayısı ise 2018’de 51 bin 523 olurken 2019 yılında toplam 51 bin 56 olarak açıklandı.

***

SİLAHTA PARMAK İZİ BIRAKMAK DEMEKTİR

bu-yalnizca-buzdaginin-gorunen-kismi-bin-573-cocuga-cinsel-istismar-757203-1.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Jandarma Genel Komutanlığı’nın verilerini BirGün’e değerlendirdi. “Rakamların sadece jandarma bölgesinde bile bu denli yüksek olması çok çarpıcı” diyen Taşcıer, şunları dile getirdi: “Bu rakamlar buzdağının sadece görünen kısmı. Hemen hemen her gün kadınlar erkekler tarafından öldürülmeye devam ediyor. Bir tarafta böyle bir gerçek varken diğer tarafta da kadınlar karakola gittiğinde eşiyle barıştırılmaya çalışılıyor. Ayrıca, bu ortamda İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmak, ‘Biz bu sözleşmeden çıkabiliriz’ demek bu katilleri cesaretlendiriyor. Çünkü erkekler ‘Namusumu temizlerim ve üç, beş yıl yatar çıkarım’ anlayışı içindeler. İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmak demek, kadınları öldüren her silahta parmak izi bırakmak demektir.”

İŞLEM YAPILAN OLAY SAYISI ARTTI

2018 2019
Aile içi ve kadına yönelik şiddet 35 bin 273 38 bin 217
Mağdur 39 bin 198 42 bin 412
Koruyucu ve önleyici tedbir kararı 7 bin 849 10 bin 107


***

Uzman çavuş çocuğa cinsel saldırıda bulundu

Şırnak’ta önceki akşam, 13 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel saldırı girişiminde bulunan uzman çavuş A.A., çevredekiler tarafından yakalandı. Diyarbakır Barosu, olayın takipçisi olduklarını açıkladı.

Mezapotamya Ajansı’nda yer alan habere göre kentte görev yapan uzman çavuş A.A., küçük çocuğu cinsel saldırı girişiminde bulunmak isterken çocuğun çığlıkları duyan yurttaşlarca yakalandı. Yaşanan olay sonrasında yurttaşlarca çekilen kimi görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Olayı doğrulayan çocuğun ailesinin avukatı, konuyla ilgili savcı ile görüşme halinde olduklarını açıkladı.

Ayrıca cinsel saldırı olayı, dün öğlen saatlerinde kent merkezinde toplanan bir grup tarafından protesto edildi.