Pandemi dönemine rağmen ‘kentsel dönüşüm’ gerekçesiyle evleri yıkılan yurttaşlar, kendilerine yer gösterilmediğini ve kira desteği de yapılmadığını belirterek mağdur olduklarını anlattı.

‘Bu yapılan kentsel dönüşüm değil’

Yaren ÇOLAK

Üsküdar İlçesi Acıbadem Mahallesi’nde bulunan Gülistan Sitesi sakinleri kentsel dönüşüm mağduriyeti yaşıyor. Hukuki süreç devam ederken AKP'li Üsküdar Belediyesi tarafından alınan tahliye ve yıkım kararıyla karşılaşan yurttaşlar duruma tepkili.

11 bloklu sitenin iki bloğunda yürütmenin durdurulması kararının kalkması ile beraber dün belediye ekipleri tahliye ve yıkım işlemlerine başladı.

Öte yandan apartman sakinleri, kış ve pandemi koşullarında alınan bu kararın kendilerine tebliğ edilmediğini iddia ederek mağduriyetlerini dile getirdi. Uygulanan yıkımın dönüşüm mantığına aykırı yapıldığını ve mağduriyete yol açtığını belirten site sakinlerinin avukatı Onur Cingil, “Kış günü, pandemi sürecinde insanlar evlerinden çıkarıldı. Belediye, yurttaşlara yer gösterebilirdi, kira yardımı yapabilirdi ama mağduriyeti çözmek yerine yıkım yaptı. Sorunu çözen değil sorunu kangren haline getiren sadece yıkan hiçbir şeyi inşaa etmeyen bir dönüşüm var. Biz dönüşüm yapmayalım demiyoruz ama yurttaşları mağdur etmeyin diyoruz. Kentsel dönüşüm bu değil” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURİYETİ

Hak sahiplerinin altı yıldır mağduriyet yaşadıklarını vurgulayan Cingil, “Gülistan Sitesi sakinleri 2014 yılından bu yana müteahhit nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Belediye ise bu sorunu çözmekte yardımcı olacağına yaklaşık bir yıl önce tebligat göndererek burası metruk, terkedilmiş, genel güvenlik ve asayişe aykırı dedi. Biz de dava açtık çünkü belediye bu sitede metruk olduğuna dair herhangi bir inceleme yapmadan boşaltılmasını istedi. Metruk dediğiniz yerde 221 daire oturuyor” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BİTMEDEN YIKIM YAPILDI

Hukuki sürecin devam ettiğini hatırlatan Avukat Cingil sözlerini şöyle noktaladı: “Daha sonra hazırlanan bilirkişi raporları da sitenin riskli olduğunu yazdı. Ancak buradaki asıl önemli olan şey yine çözülmedi insanlar yer gösterilmeden, süre bile verilmeden yıkım işlemlerine başlandı. Sitede 10 blokun 8’inde ikinci bir karara kadar tahliye ve yıkım işlemleri durduruldu. Blokların 2’sinde ise yıkım ve tahliye kararı için yürütmenin durdurulması kalktı. Ancak tüm site için hukuki süreç ve keşifler devam ediyor. Hakkında yürütmenin durdurulması kararı kalkan 2 blok için ise dün sabah saatlerinde yıkım ve tahliyeler başlandı.”