Yeni adli yıl yarın başlıyor. Bu yıl da adli yıl açılış töreni Saray’da gerçekleşecek. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Yargının yürütmenin baskısı altında bir görüntü vermesi, yargı bağımsızlığını zedeler” dedi

Bu yıl da değişen bir şey olmadı: Yargı Saray’ın emrinde

HABER MERKEZİ

Yeni adli yıl yarın başlıyor. Yargıtay Başkanlığı’nın organize ettiği 2020-2021 yeni adli yıl açılış töreni bu yıl da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak. Yarın düzenlenecek törene hâkim ve savcıların katılımı zorunlu tutuldu.

Çok sayıda baro başkanı ise törenin Yürütme’nin temsil edildiği Saray’da yapılmasının yargı bağımsızlığına ve kuvvetler aykırı ilkesine ters olduğunu bir kez daha dile getirdi. Ayrıca geçen senelerde olduğu gibi bu yılın da ‘adil yargılanma ilkesi’nin mücadelesiyle geçeceğine vurgu yapıldı.


KUVVETLER AYRILIĞINA AYKIRI

Törenin Saray’da yapılmasını doğru bulmayan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, BirGün’e konuştu.

“Yürütmenin başının temsil edildiği bir mekanda adli yıl açılış tören yapılması simgesel de olsa yargı bağımsızlığına aykırıdır” diyen Sağkan, bu törenin aynı zamanda kuvvetler ayrılığı ilkesine de ters olduğuna dikkat çekti.

Bağımsız salonda yapılacak törene katılacaklarını belirten Sağkan, şunları dile getirdi: “Yargı bağımsızlığının ciddi anlamda zedelendiği, hukuk devleti çizgisinden hızla uzaklaştığımız bir süreçte yargı erkinin yürütmenin baskısı altında bir görüntü vermesi yargı bağımsızlığını zedeler. Geçtiğimiz süreçte ülke olarak adil yargılanma ilkesinin uygulanmadığı ve hukuk devletinden giderek uzaklaşıldığını gördük. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üzerinden hâkimler ile savcıların baskı altına alındığı, bağımsız kalan baroların meslek örgütü haline getirildiği bir süreci yaşıyoruz. Savunmanın iktidara tabi kılınacağı ve bağımsız kalmasının engelleneceğini ifade etmiştik. Ankara’da kurulmaya çalışan 2 nolu baronun kurucular kurulundan bir meslektaşın iktidardan emir aldığını söylemesi de bunu kanıtlar niteliktedir.” Sağkan ayrıca bu yılın da adil yargılanma hakkının mücadelesiyle geçeceğinin altını çizdi.

***

Milyonlar adil yargılanmamaktan şikâyet edecek!

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ise sosyal medya hesabından yeni adli yıla ilişkin açıklama yaptı. Şarklı, “Adli yıl açılışıyla birlikte milyonlarca yurttaş ve on binlerce avukat kendi dosyalarında ‘adil yargılanmamaktan’ şikâyet edecek her yıl olduğu üzere. Sonra bunlar baroları ideolojik davranmakla ve terörle yan yana getirmekten utanmayacak, sıkılmayacak, suçlayabilecek!” ifadelerini kullandı.

***

Erdoğan hedef almıştı

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenmeye başlanan adli yıl açılış törenini, geçen yıl 52 baro boykot etmişti. Geçen yılki törene AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine üyeleri ile yüksek yargı mensupları ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da katılmıştı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Saray’ı boykot eden baroları hedef alarak “İlk çözmemiz gereken meselelerden biri, tüm meslek teşekküllerinin seçim yöntemlerinin, temsili demokrasiye uygun hale getirilmesidir” demişti.