İstanbul'daki Newroz kutlaması, olumsuz hava koşulları atında Yenikapı'da bulunan miting alanında gerçekleştirildi. Kürtçe ve Türkçe okunan Newroz metninde, bu yılki Newroz ateşinin depremde hayatını kaybeden yurttaşlar için yakıldığı belirtildi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "AKP-MHP iktidarı bu ülkenin kaderi olmaktan çıkacaktır. Bu ülkeyi son kez yönettiklerini herkes bilmelidir" dedi. Öte yandan Valilik, 224 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bu yılki Newroz ateşi, depremde hayatını kaybedenler için yakıldı

Asena TUNCA

Türkiye'nin birçok kentinde depremlerin gölgesinde kutlanan 2023 Newroz'u, Yenikapı'da yakılan ateşle karşılandı. Seçim ve değişimin zamanı geldiğine vurgu yapıldı.

2023 Newroz'u İstanbul Yenikapı Miting Alanı'nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde düzenlendi.

Newroz'a HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TUAD-FED Yöneticisi Salih Tekin ve HDP milletvekilleri katıldı.

Maraş merkezli depremlerin gölgesinde düzenlenen Newroz için HDP "Özgürlüğün, barışın ve eşit yaşamın mayalanacağı Newroz 2023 halkımıza kutlu olsun. Herkesi harlanan Newroz ateşi etrafında yan yana, omuz omuza durmaya ve bize yaşatılan her türlü felaket için hesap sormaya çağırıyoruz" paylaşımı yaptı. HDP'nin çağrısı üzerine çok sayıda siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü ve binlerce yurttaş alanı doldurdu. Kürt sanatçıların sahne aldığı kutlamada sıkça "Hükümet istifa" sloganı atıldı.

istanbul-daki-newroz-kutlamasi-yenikapi-miting-alaninda-basladi-1139883-1.

“BASKILARA RAĞMEN AYAĞA KALKTIK”

Newroz 2023'te konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, "Baskılara rağmen ayağa kalktık. Biz emekçiyiz, biz kadınız, biz halkız. Bizi öldürdüklerini sandıkları her an kalktık üzerlerine yürüdük. 2023'ün martında istanbulun ortasında adım adım zafere yürüyoruz. Biz Selahattin'iz, Gültan'ız. Tecrit altındaki iradenin sesiyiz. Geliyoruz. Buradayız. Ayaktayız. Bugün on binlerce yurttaşımızı bu köhnemiş düzenin pervasızlığı nedeniyle kaybettik. Enkazda çığlık atan yurttaşlarımızın hesabını sormaya adım adım gelecek ve bu düzeni bitireceğiz. Yasımız, kederimiz ve umudumuzla yürüyoruz. Newroz kutlu olsun" dedi.

“HESAP SORACAĞIZ”

Birol'un konuşmasının ardından Newroz için hazırlanan metin Kürtçe ve Türkçe olmak üzere iki dilde okundu. Metinde şu ifadeler yer aldı:

"Yasımız, öfkemiz çok büyük. Başta depremlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralanan yurttaşlara geçmiş olsun dileklerimizi tekrar ediyoruz. Bu seneki Newroz ateşini depremlerde yitirdiğimiz canlarımız için yakıyoruz. Yıkılan düzenin kendisidir. Depremde yıkımın büyük olması, ölümlerin katliama dönüşmesi AKP-MHP iktidarının politikalarıdır. AKP-MHP iktidarında vücut bulan faşist, talanacı, rantçı politikalar buna sebep olmuştur. Depremin bir katliamaa dönüşmesinin hesabını soracağız. Yaşananlar kader değil, iktidarın bilinçli politikalarının sonucudur."

“YENİ YAŞAMI ÖRECEĞİZ”

Newroz'un anlamına değinilen metinde, "Yeni günde yeni yaşamı öreceğiz. Gün tek adama, kapitalist rant rejimine ve faşizme karşı mücadele günüdür. Her birlikte mücadele edeceğiz. Tecrite karşı özgürlüğü savunacağız. AKP-MHP iktidarı barışı ve kardeşliği hedef almaktadır. Tecrite karşı çıkmak yaşamı savunmaktır. Kadınlar, çocuklar, ezilenler, mülksüzleştirilenler, yoksullar ve emekçiler ölüyor. Emperyalist hegemonya savaşları devam etmektedir. Yaşananlar çokar ve paylaşım savaşıdır. Ülkemizde ise AKP-MHP iktidarı çoklu kriz koşullarında tekçi, şoven, ırkçı politikalara her geçen gün daha fazla sarılıyor. Savaşa, kutuplaşmaya dayalı politikalar kaynakların silahlara ayrılması sonucu ülkemiz ekonomik krize sürükleniyor. Bu karanlık dağıtılacaktır. Newroz kutlu olsun" ifadeleri yer aldı.

istanbul-daki-newroz-kutlamasi-yenikapi-miting-alaninda-basladi-1139868-1.

“BU YILKİ NEWROZ BURUK”

Kutlamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise şöyle konuştu: "Newroz; Zalimlere, kötülğklere, baskılara, şiddete, hukuksuzluklara karşı Türkiye halklarının, tüm kimliklerin bir arada sesini yükselttiği gündür. Newroz bu ülkeyi yönetenlere mesajımızın verildiği gündür. Savaş ve tecrit politikalarına karşı çıktığımız ve gücümüzü gösterdiğimiz gündür. Newroz diriliş, barıştır. Çözümün diyalogdan geçtiği gündür. Bugün Newroz'u bayram havasında karşılayamadık. Deprem ve sel felaketiyle büyük acıların yaşatıldığı günlerden geçiyoruz. Enkaz altında kalanların öfkesinin olduğu bir dönemdeyiz. Bu yılki Newroz, buruk, acı ve öfkelidir. Depremde yaşamını yitirenlere adanmıştır."

bu-yilki-newroz-atesi-depremde-hayatini-kaybedenler-icin-yakildi-1139903-1.

İKTİDARIN SONU

Yaraların sarılmadığının görüldüğü ancak dayanışmanın iyileştirdiğine vurgu yapan Buldan, "Depremin üzerinden bir ayı aşkın süre geçti. Yaralar sarılmadı. Herkes dayanışmayla yaralarını sarmaya çalıştı. Bizler bu ülkeyi yönetenlerin duyarsızlığını gördük. İnsanları açlık ve soğukla terbiye etmeye çalıştıklarını gördük. AKP-MHP iktidarı bu ülkenin kaderi olmaktan çıkacaktır. Bu ülkeyi son kez yönettiklerini herkes bilmelidir. 14 Mayıs bir fırsattır. Türkiye halklarının ne kadar büyük olduğunu, Kürtlerin iradesini, kadınların ve gençlerin gücünü göstereceğimiz tarihtir 14 Mayıs. Demokrasi meydanlarda yazılır. Barışı da adaleti de bizler 14 Mayıs'ta ilan edeceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı.

Tehditlerle seçim sürecinin yürümeyeceğine ve halkların boyun eğmeyeceğini belirten Buldan sözlerini kadınların ve gençlerin maruz kaldığı baskılara son vereceklerini kaydederek bitirdi.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA: 224 GÖZALTI

İstanbul Valiliği’nden Newroz kutlamalarına ilişkin açıklamada, 224 kişinin gözaltına alındığı belirtildi:

“Fatih İlçemiz Yenikapı Miting Alanı’nda, bugün HDP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Nevruz Kutlaması’ açık hava toplantısı sırasında; Alana yasadışı pankart ve flama sokmaya çalışan, yasadışı slogan atarak taşkınlık çıkaran (224) şahıs hakkında güvenlik güçlerimizce yakalama işlemi uygulanmıştır. Konuyla ilgili tahkikat devam etmektedir.”