Bu yönetmelik istifaları artıracak
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı ek ödeme düzenlemesine aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlıkçılar tepkili. Yönetmeliğe göre merkezlerde çalışan hekimlere yüzde 41 ödeme yapılırken aile sağlığı çalışanlarına ise yalnızca yüzde 3 ödeme yapılacak.

İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Hemşire Ayşegül Özdemir, aile sağlığı çalışanları olarak şiddet, ek ödeme, ekonomik kriz üçgeninde ve açlık sınırında geçim mücadelesi verdiklerini dile getirdi. Özdemir, “Yeni bir ek ödeme yönetmeliği çıkarılmış ve iyileştirmeler yapıldığı iddia edilmiştir. Bizler 1,5 katsayısının altında ezilirken ve buna çözüm beklerken, emeklerimizin karşılığı olarak bizlere teşvik ve destek ödemesi adı altında müjde gibi sadece yüzde 3 oranında iyileştirme reva görülmüş, bu iyileştirme de çeşitli zor şartlara bağlanmıştır. Aile hekimliği sisteminin olmazsa olmazları bizler; aile sağlığı çalışanları gördük ki bakanlığımız tarafından yine aileden sayılmamışız. Ortaya koyduğumuz sağlık hizmeti göz ardı edilip, sadece poliklinik sayıları üzerinden adaletsizce yönetmeliğe eklenen teşvik ve destek amaçlı yüzde 3 oranında ek ödeme kabul edilemez” dedi.

Emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen Özdemir, “Bu sistemde, art arda istifalar gelecek, zaten ülke genelinde yüzde 25’in üzerinde aile sağlığı çalışanı eksiğiyle hizmet veren aile hekimliği sisteminde çalışacak aile sağlığı çalışanı kalmayınca da sistemin tıkanması, geleceğimizin risk altında olması kaçınılmaz hale gelecektir. Birinci basamakta var olan biz aile sağlığı çalışanları aileden biriyiz ve yok sayılamayız. Yanlış yapılan ödeme adaletsizliğin acil düzeltilmesini, yayımlanan yönetmelikteki kriterlerin tekrar düzenlenmesini ve her şartta en yüksek hizmetle çalışan biz aile sağlığı çalışanlarının hak ettiği ödemenin şarta, tavana bağlanmaksızın verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

ADALETSİZ ÖDEME

Öte yandan Aile Sağlığı Çalışanları Federasyonu’nun düzenlediği kongrede meslek örgütleri ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Birim olarak sağlık hizmeti ürettiğimiz göz ardı edilip, sadece poliklinik sayıları üzerinden adaletsizce yönetmeliğe eklenen teşvik ve destek amaçlı yüzde 3 oranında ek ödeme kabul edilemez” denildi.