BM’nin 1970-2019 yılları arasını kapsayan araştırmasına göre iklim krizinin yol açtığı felaketlerin sayısı 50 yılda beş kat arttı. 650 bin can alan kuraklık için ise ‘en öldürücü iklim olayı’ ifadeleri kullanıldı.

Bu yüzyılda afet artık doğal değil

HABER MERKEZİ

İklim krizi nedeniyle dünya yeni felaketlere gebe. Hükümetler iklim krizi politikaları geliştirmediği sürece bu felaketlerin ağır faturasıyla karşı karşıya kalacak. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) araştırmasına göre iklim krizinin yol açtığı felaketlerin sayısı son 50 yılda beş kat artarak 2 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.


WMO'nun araştırmasına göre, 1970-2019 arasında 11 binden fazla felaket yaşandı. BBC Türkçe’de yer alan habere göre bilim insanları, fırtına, sel ve kuraklık gibi doğa olaylarındaki artışın arkasında iklim krizi, sert hava koşulları gibi faktörlerin olduğuna işaret etti. Küresel ısıtma nedeniyle aşırı hava olaylarının daha sık hale geldiği kaydedilen araştırmada afetler sonucunda 3 trilyon 64 milyar dolar tutarında ekonomik kayıp yaşandı.

KURAKLIK NEDENİYLE 650 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Araştırma kapsamında 300 bin can kaybıyla en ölümcül felaketlerden biri olan Etiyopya’da 1983’deki kuraklık ve 2005’te 163,61 milyar dolarlık hasar oluşturan Katrina Kasırgası gibi büyük afetlerin de incelendi. Hava felaketlerine bağlı ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiği belirtilen raporda yer alan sonuçlar şöyle:

Raporda ‘en öldürücü iklim olayı’ olarak değerlendirilen kuraklık nedeniyle 650 bin kişi hayatını kaybetti. Aşırı sıcaklıklar ise yaklaşık 56 bin can aldı.
1970-79 arasında günde yaklaşık 49 milyon dolar ekonomik kayıp yaşanırken, bu miktar 2010-2019 arasında 7 kat artarak günde 383 milyon dolara çıktı.
2017'de meydana gelen ABD'yi vuran Harvey, Maria ve Irma kasırgalarının ekonomik etkisi, 1970 ile 2019 arasındaki ilk 10 afetten kaynaklanan toplam kaybın yüzde 35'ini oluşturdu.

AŞIRI HAVA OLAYLARI ARTACAK

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olaylarının sayısının daha da artacağı uyarısında bulundu: "Atmosfere ulaşan su buharı miktarı artıyor, bu da aşırı yağmurlara ve ölümcül sellere neden oluyor. Okyanusların ısınması, tropik fırtınaların etki alanını ve sıklığını etkiledi."

Araştırmada uyarı sistemlerindeki iyileştirmelerin hayat kurtarmaya yardımcı olduğuna işaret edilirken yapılması gereken daha çok iş olduğuna dikkat çekildi.

bu-yuzyilda-afet-artik-dogal-degil-916952-1.