Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, basın toplantısıyla 4 yılını anlatırken, ilçenin geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıç, mali disiplini sağladıklarını ve geleceğe emin adımlarla yürüdüklerini söyledi.

Berke YENİ 

BUCA Belediye Başkanı Erhan Kılıç, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Kılıç, göreve geldiğinden bu yana yaptığı çalışmaları ve önümüzdeki süreçte hayata geçireceği projeleri anlattı. 2019 yılından itibaren yoğun bir çalışmayla mali disiplini sağladıklarını belirten Kılıç, “Çalışmamızı engelleyecek piyasa borcu sıfırlanmış durumda. Buca’nın borcu ‘yok’ denecek kadar az. Belki 2023 yılında gerçekleşecek bütçeyle bu rakam daha da aşağıya düşecek. Bir belediyede mali disiplini sağlamadan bir şeyler yapmak çok zor. Mali disiplin, kamu kurumlarının olmazsa olmazıdır. Buca Belediyesi olarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Her projeyi sonuçlarını düşünerek yapmaya çalışıyoruz. Mali disiplini sağladık diyebiliriz” dedi.

TARIMA DESTEK

Kılıç, “Biz burada tarımla da vatandaşımızın para kazanabileceğini göstermeye çalıştık. Bağ’da tohum olmaz, biz çubuk dağıtıyoruz. Burada 11-12 çeşit üzüm asması var, isteyen köylülerimize bunların dağıtımını yapıyoruz. Şu ana kadar yapılabilirmiş ama yapılmamış. Çiftçimize destek olmaya çalışıyoruz. Ürünü biz temin ediyoruz, beraber çalışıyoruz, ardından da alım garantili çalışmalar yapıyoruz. Çok iyi sonuçlar aldık. Hasıl tesisi kurduk. Hasıl, büyükbaş hayvancılıkta en önemli gider kalemlerinden biri yem. Yem maliyetini yüzde 30 düşüren, süt üretimini yüzde 30 artıran bir şey. Şu anda günlük 5 ton kapasitelik bir noktaya ulaştık. Buca’da büyükbaş hayvan çiftliklerinin ihtiyacının tamamını, hatta fazlasını giderecek durumda” diye konuştu.

Doğal afetlerle ilgili çalışmaları anlatan Kılıç, şunları dile getirdi: “Bayraklı’da yaşanan depremden sonra arama kurtarma ekiplerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Buca-Kut şu anda tesisatıyla, eğitimiyle, personeliyle bana göre Türkiye’nin en iyi arama kurtarma ekiplerinden biri haline geldi. AFAD’la akredite olan Türkiye’deki 3 ilçe belediyesinden biriyiz.”

CEZAEVİ KALDIRILDI

Cezaevinin kaldırılmasıyla ilgili de konuşan Kılıç, “Buca’da belediye başkan adaylığı veya aday adaylığı süreçlerinde herkesin vaatlerinden en önemlisi cezaevini kaldırmaktır. Buca’da hizmetin siyaseti olmaz şiarıyla yola çıktık. Yoksa kolay kolay kalkmazdı. Hemen hemen 4 bin 500’e yakın tutuklu ve hükümlü vardı. Yeni bir cezaevi yapmadan, bu cezaevinin kalkması açıkçası çok zordu. Hizmet ile siyaseti karıştırmamak lazım, el birliğiyle çalışmak lazım dedik ve sonuç olarak cezaevini kaldırdık. Her açıdan Buca’ya yakışmayan bir kütleydi. En sonunda kaldırdık” ifadelerini kullandı.

Kılıç, “Buranın rekreasyon alanı, yeşil alan, kültür merkezinin olacağı bir yer olmasını istiyoruz. Oradaki değer için bir planlama yapıyoruz. Bu alanda gördüğümüz yol, imar yoludur. Kadastral bir yer olsa bile yol vardır. Tunç başkanla aynı noktadayız, ikimiz de buranın yeşil alan olmasını istiyoruz. Full yeşil alan olsun istiyoruz. Buranın mevcut bir planı var ve Danıştay kararlarından bahsediyorum, burada yeşil alan olsun bu yeşil alan olurken kurumların cebinden herhangi bir maliyet çıkmasın, bunu da planlama süreciyle yapalım diyorum. Yargı derse ki kamulaştırın derse ne olacak? Kesinlikle buranın yeşil alan olsun istiyoruz” dedi.

Hiçbir satış yapmadıklarını vurgulayan Kılıç, şunları söyledi: “Güncel değeri 250 milyon olan kamulaştırma yaptık. Şirinyer’de benzin istasyonunun arkasında eski gece pazarı vardı, orayı kamulaştırdık. Oraya yakışır bir proje yapmayı düşünüyoruz, kapalı 7 bin metrekare bir alan. Kamulaştırmalar yaptık. Hiçbir satış yapmadık.”

Kılıç, “Adnan Kahveci Caddesi var, onu kesintisiz ulaşıma açıyoruz. Bu yolun önemini yakında anlayacağız. Metro çalışması başlıyor, o bölgedeki durak trafiğe kapatılacak, o zaman bu yolun değeri anlaşılacak. Buca’nın merkezinde tren istasyonumuz var. Burayı aldık. İstasyonun olduğu sokağı bir kültür sokağı haline getireceğiz. Buca’nın bir meydanı yok. Bununla ilgili stat alım prosedürünü başlattık, orayı aldığımızda Buca’ya bir meydan kazandırmış olacağız” dedi.

SANAT MERKEZİ GELİYOR

Yılsonunda Buca’ya 600 kişilik bir salon kazandıracaklarını belirten Kılıç, “Bir siyasi parti, bir dernek, kongre yapacaksa ya da bir sanat etkinliği olacaksa yeri; Buca Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi olacak. Çalışma prensibimizi 4 sacayağı üzerine kurduk. Belediyenin asli görevleri; temizlik, park-bahçe, fen işleridir. İkincisi, dezavantajlı kesimler, zor koşullarda yaşayan vatandaşlarımız ve yaş almış vatandaşlarımız için projeler hayata geçirmek” diye konuştu.

Buca Belediyesi’nin temizlik işlerinde kendi filosuna kavuşacağını dile getiren Kılıç, “Temizlik işlerinde devrim yaptık, 20 yıldır temizlik araçlarıyla ilgili ihale süreci vardı, büyük rakamlar gidiyordu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in katkılarıyla çöp araçlarını belediyemize kazandırdık. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Kendimiz de takviyeler yaptık. Daha önce gelen şikâyetlerin büyük kısmı temizlikle ilgiliydi, şimdi temizlik 8’inci sıraya düştü. Biz geldiğimizde Buca Belediyesi’nde süpürgeci sayısı 7-8 idi, şimdi 100’e yaklaştı. Daha da takviye yapmayı düşünüyoruz. Yakında Buca Belediyesi araç yönünden yeni bir ihale yapmaz herhalde, sürekli yeni araç geliyor, paramız biraz artınca direkt araç alıyoruz. Benim dönemim bittiğinde Buca Belediyesi kendi filosuna kavuşacak, kiralama dönemi bitti” ifadelerini kullandı.

FEN İŞLERİNE 400 MİLYON

Buca’nın en büyük problemlerinden birinin trafik ve yolları olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları söyledi: “Asfalt şantiyesi kurduk. Asfalt şantiyesinin yanına sıfırdan kilit parke taşı tesisi kurduk. Bu ürettiklerimizle Buca’da 30’a yakın otopark yarattık. Totalde 250-300 bin metrekareyi geçti, asfalt yama kilit parke gibi çalışmalar… Bu yıl bütçemizin 400 milyonunu fen işlerine ayırdık. Bu rakamın tamamını kullanacağız. En büyük ihtiyacımız bu.

2023 yılında, Buca’nın büyük kısmında asfalt çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz. Buca Belediyesi’nin şantiyesi yoktu. Şu anda 50 milyonluk yatırımla Buca’ya yakışır ve İzmir’in en güzel şantiyesi ortaya çıkıyor. Araçlarımızı da artık kendimiz tamir edeceğiz. Tamir masrafından kurtuluyoruz.”

DEZAVANTAJLILAR İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Türkiye’de bir ilk olarak engelli tamir istasyonunu hayata geçirdiklerini vurgulayan Kılıç, “Fiziksel engelli vatandaşlarımız için hayati öneme sahip. Üç bine yakın vatandaşımız hizmet aldı. Engelli merkezimiz önümüzdeki aylarda açılacak. Kadınlarımız bizim için çok önemli. Onlar için ne yapsak azdır. Tam gün çalışan kreşler projesini başlattık. Bugüne kadar 3 bine yakın çocuğumuzun bakımını gerçekleştirdik. Annelerimize bu şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Deprem, pandemi, ekonomik kriz gibi pek çok olumsuz durum yaşadık. Kadınlarımız için psikolojik danışmanlık merkezi kurduk. İş edindirme kurslarımız var. Bugüne kadar 22 bin kadınımıza destek olduk. Kuaförlük kursu verdiğimiz kursiyerlerimizin hepsi iş sahibi oldu. Kadın aktivite merkezimiz çok faal çalışıyor. Buca Bilim-Sanat Merkezi’ni kurduk. Bu merkezimizde çocuklarımıza hem bilim hem sanat konusunda katkı sunuyoruz. Yaş almış vatandaşlarımız için de bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Yaş almış vatandaşlarımız için günlük ihtiyaçlarını giderebilecekleri, vakit geçirebilecekleri merkezler açıyoruz. Uyuşturucu ile mücadele etmemiz gerekiyor, burada belediyelere çok iş düşüyor. Bunun için gençlerimizi spora yönlendirecek, spor yapabilmelerini sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz. Büyük bir kompleks yapıyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda çok iyiyiz, Birleşmiş Milletler’in 17 kriterinden 13’ünü gerçekleştirdik” dedi.