İzmir’de meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri yıkılan Buca Cezaevi arazisinin bakanlık tarafından yapılaşmaya açılmasına karşı ortak mücadeleye başlıyor.

Buca Cezaevi için ortak mücadele kararı alındı
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yıkılan Buca Cezaevi’ne ait arazinin yeşil alan olarak kente kazandırılması için düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantı Buca Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu bünyesindeki etkinlik salonunda yapıldı. Toplantıda Buca Cezaevi alanının betona terkedilmemesi için kararlılık mesajını yineleyen Başkan Tunç Soyer, “Buca Cezaevi’nin yıkılmasından sonra ortaya çıkan alanla ilgili çok önemli bir karar verildi.

Bu alanda yapılaşmanın önünü açacak bir plan hazırlandı. Bu plan, Buca’nın dokusunu bilen herkes için yıkılan yapıdan daha fazla beton imalatı anlamına geliyor. Buca’nın bu kadar sıkışık yapının içinde nefes alınacak bir alan olma ihtimali varken, bundan vazgeçiliyor. Önceki plan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planlar karşılaştırıldığında görülüyor ki; ilk planda 40 bin metrekare olan ticaret ve konut alanı 70 bin metrekareye çıkmış. Park alanı 20 bin metrekareden 11 bin metrekareye düşmüş. Biz bundan sonraki yol haritamızı belirleyeceğiz. Nasıl ki, Aliağa’da zehir yüklü Sao Paulo gemisinin İzmir’e gelişiyle ilgili ortak bir ses çıkartabilip büyük bir zafer kazandıysak, bu sefer de Buca’nın bu kadar aleni bir biçimde katledilmesine izin vermemek için bir araya geldik” dedi. Buca Cezaevi’nin kaldırılmasıyla ilgili süreci anlatan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, ”Buca Cezaevi, Buca’nın kalbi konumunda. Göreve geldiğim günden beri belki de en büyük mücadelemiz cezaevinin kaldırılmasıydı. Sonuçta cezaevi kalktı. Ama üzerinde bir plan çalışması var. Buranın bir AVM olması halinde Buca trafiğini katledileceğini söyledik her yerde de bunu söyledik. Şu anda da daha iyi bir yola çevrildi. Doğru; yolunu eninde sonunda bulur. Buranın yeşil alan olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

BUGÜN İTİBARIYLA DAVA SÜRECİ BAŞLADI

Yargı süreci hakkında bilgi veren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, “Dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın plana karşı İzmir İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçemizi verdik. Bugün itibariyle dava süreci başladı” dedi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Zafer Mutluer ise şöyle konuştu: “Buca betona boğulmuş bir kent. Bu tür fırsatlar elimize geçtiğinde bu alanları kamu yararı için kullanmak zorundayız. Yıllardır kamu alanları ilgili belediyelere verilmek yerine ticaret rantları artırılıp satıldı. Buca’nın yeşile, kamu alanına çok ihtiyacı var. Ne olacağı tartışılabilir ama orada yeni bir nüfusun gelmesi mümkün değil.” Toplantıya katılanlar da yürütülecek kampanya için önerilerde bulundu. Toplantı sonunda DİSK, KESK, İzmir Barosu, TMMOB ve Tabip Odası’nın İcra Kurulu’nu oluşturması, muhtarlar ve aynı amaçla mücadele eden dernek, platformların temsilcilerinden de yürütme kurulu oluşturulmasına karar verildi. İcra Kurulu bu konuda kısa süre içinde bir deklarasyon yayımlarak eylem planını açıklayacak.