İzmir’de yıkıma başlanan 62 yıllık Buca Cezaevi’ndeki asbest tehdidine karşı tepkiler sürüyor. İzmir Barosu da ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmasının ardından Buca Emek ve Demokrasi Güçleri de açıklama yaparak yıkımın yeniden planlanmasını talep etti.

Buca Cezaevi’nin yıkımına tepkiler sürüyor

BİRGÜN EGE

Adalet Bakanlığı kararıyla geçen yıl kapatılan Buca Cezaevi’nin 45 gün içerisinde yıkımının tamamlayacağı açıklandı. Yıkıma başlanmasının ardından İzmir Barosu da ihalenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açarken, Buca Emek ve Demokrasi Güçleri de asbest tehdidine dikkat çekti.

Yapılan yazılı açıklamada, ”Yerleşim yerlerinin içinde kalması sebebiyle yıkım kararı alınan İzmir Buca Cezaevi’nin yıkımında asbest yönetmeliğine uyulmadığı iddia edildi. Firmanın 45 gün içinde yıkım işlemini tamamlamayı hedeflemesi asbest iddialarını güçlendirdi. Yıkımdan önce tahlillerin yapılmasını ve yıkımın yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilmesinin önemini belirten uzmanlar, 45 gün içinde 69 bin metrekarelik alanın yönetmeliklere uygun olarak yıkılmasının mümkün olmayacağını söylediler” denildi.

Asbestin Buca halkına endişe verdiği belirtilen açıklamada, “Halk sağlığı hiçe sayılarak başlatılan yıkım sürecinin, bilim insanlarının görüşleri ve laboratuvar tahlil sonuçlarına göre yeniden planlanmasını istiyoruz. Hafızalarımızda çok derin acılar ve anılar bırakan Buca Cezaevi’nin yerine İş Merkezi yapılacağına yönelik duyumlar biz Buca halkını daha da kaygılandırmaktadır. Bu durum toplum vicdanını yaralayacağı gibi, zaten çok sorunlu olan Buca trafiğini iyice çekilmez hale getirecektir. Bu nedenle biz Bucalılar, Buca Cezaevi'nin yerini; bir bölümünün anı evi ve müze, diğer alanların sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerin yapılacağı, çok amaçlı bir toplum merkezi olarak yapılanmasını istiyoruz“ ifadeleri kullanıldı.