İzmir’in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı Köyü İlkokulu’nda 2 yıldır, Yıldızlar Mahallesi'ndeki Zeki Püskülcü İlkokulu’nda ise 5 yıldır eğitim konteynerlerden yapılma dersliklerde devam ediyor

Buca’nın çocukları cami avlusunda konteynerde eğitim görüyor

Namık Alkan

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı Köyü İlkokulu öğrencileri, 2 yıldır cami avlusuna kurulan konteynerde ve cami avlusu bitişiğindeki sağlık ocağı odalarından bozma dersliklerde eğitim görüyor. Buca’nın Yıldızlar Mahallesi'ndeki Zeki Püskülcü İlkokulu’nda ise yaklaşık 5 yıldan bu yana eğitim konteynerlerden yapılan dersliklerde devam ediyor.

Yörük köyü olan Belenbaşı’nda, iki yıl önce, 2018 yılında ilkokul binası yenilenmek üzere yıkıldı. Ancak ihaleyi alan firmanın okulu zamanında tamamlayamaması üzerine öğrenciler yeni okullarına taşınamadılar. Okulsuz kalan öğrenciler için köy camisinin avlusuna konteynerlere konuldu. Okulda bulunan 47 öğrenci zor şartlar altında eğitimlerini sürdürmeye çalışırken, cami avlusunda ezan sesi ile zil sesi de birbirine karışıyor. Cami cemaati ile öğretmen ve öğrenciler ise aynı tuvaleti kullanıyorlar. Ortak tuvalet kullanımının çocukların sağlığını tehdit ettiği kaydediliyor.

Okul Müdürü Hüseyin Coşkun, BirGün’e yaptığı açıklamada, yeni yapılan okul binasının bitmesini beklediklerini söylerken, öğrencilerin eğitiminde bir sorun olmadığını, normal eğitimlerini devam ettiklerini savundu. Müdür Çoşkun, bu durumu göstermek için sınıf kapılarını BirGün’e açtı. Okuldan ve sınıflardan görüntü almamıza izin vermeyen Çoşkun, öğrencilerin “sıcak bir ortamda” eğitimlerine devam ettiklerini savundu.

Cami avlusuna kurulu Belenbaşı İlkokulu’nda konteyner dersliğin yanı sıra, cami avlusuna bitişik köy Sağlık Ocağı binası da okula tahsis edilerek, odaları derslik olarak düzenlenmiş. Yine cami avlusu bitişiğindeki köy binası da idari bina ve anaokulu sınıfı olarak hizmete alınmış. Cami avlusundaki konteyner derslik ve idari binalar klima ile ısıtılırken, diğer dersliklere ise kömür sobası kurulmuş. Köylülerin anlatımına göre, bölgedeki altyapı çalışmaları yüzünden elektriklerin sık sık kesilmesi nedeniyle klimalar düzenli çalışmıyor. Bu yüzden çocuklar sık sık hasta oluyor ve eğitimlerini sürdüremiyorlar.

Hem velilerin hem de cemaatin cami avlusundaki eğitimden rahatsız olduğunu ifade eden Muhtar İsmet İlhan, “Bölgede elektrikler kesikti. Bundan kaynaklı çocuklar sıkıntı yaşadılar. Sıkıntılar çok oldu. Çocuklar gördüğünüz gibi kötü şartlarda eğitim görüyor. 2 seneyi geçti hala okul yapılamadı. Basında haberler çıktığı için okul yapımı hızlandı. Veliler de cemaat de şikâyetçi. Namaz saatleriyle çakışmalar doğal olarak oluyor. Zil sesi ile ezan sesleri birbirine girdi. Cenazeler de buradan kaldırılıyor. Sağlıksız bir ortam Temennimiz okulun bir an önce bitirilmesi. Biz elimizden gelen girişimleri yapıyoruz. Ortaokulda okuyan öğrenciler ise başka köye gidiyorlar. Okul yapılırsa o sorunda çözülecek” diye konuştu.

ÇOCUKLAR SÜREKLİ HASTA

Cami avlusundaki konteynerde torunu okuyan Recep Arıcı da, “Çocuklar sürekli hasta oluyor. Soba yanıyor şu an okulda ama o da tehlikeli. Bu çocuklar küçük. Konteyner zaten kötü. Ya sakat bir şey olsa… Cami açısından da sıkıntı. Çocuklar avluda koşturuyor. Biz orada ibadet etmeye çalışıyoruz. Her şey birbirine girdi. Okulumuzun bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Çocuklarımız, başka mahallelerdeki okullara gidiyor. Orada mağdur oluyorlar. Okula gitmesi, evlerine dönmesi sorun oluyor” dedi.

Öğrenci velisi Faruk İlhan ise, “Eğitim verilen yer şu an sağlıklı değil. Konteynerden bahsediyoruz. Çocuklar sürekli hasta. Gerçi kış ayındayız ama okul şartları da malum… Okulun bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Çocuklarımız bir an önce bu çileden kurtulmalı” diye konuştu.

ZEKİ PÜSKÜLCÜ İLKOKULU DA KONTEYNIRDAN

Buca’nın Yıldızlar Mahallesi'ndeki Zeki Püskülcü İlkokulu’nda ise yaklaşık 5 yıldan bu yana eğitim konteynırlardan yapılan dersliklerde devam ediyor. Zeki Püskülcü İlkokulu, binadaki çökme nedeniyle 2012 yılında boşaltıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, bir vatandaş tarafından bağışlanan okul arsası üzerinde yeniden bir bina yapmak istedi. Fakat okul binasının üzerine kurulduğu arsa tarla olduğu için okul yenilenemedi. Bunun üzerine öğrenciler, mahalledeki Yıldızlar Camisi'nin altında ders görmeye başladı. Bu durum tartışma konusu olunca, bu kez de okul bahçesine konteynırlar yerleştirildi. Biri idari bina olarak kullanılan 40 metrekarelik 5 konteynırdan 4'ünde 70 öğrenci eğitim alıyordu.

2018 Yılında okulda ana sınıfı açılınca, konteynır sayısı 6'ya, öğrenci sayısı 90'a çıktı. Zeki Püskülcü İlkokulu öğrencileri 2015 yılından bu yana konteynırlarda ders işlemek zorunda kalıyor.