Buğday fiyatları uçtu: Türkiye 6 bin liradan buğday ithal edecek

EKONOMİ SERVİSİ

Artan emtia fiyatları küresel gıda maliyetlerini yükseltmeye devam ediyor. Buğday fiyatları Karadeniz bölgesi ticaretindeki aksamayla yükseldi. Buğday fiyatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Batı yaptırımlarının Karadeniz bölgesinden tahıl ihracatını kesintiye uğratmaya devam edeceğine ilişkin endişelerle birlikte son altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Buğday vadeli işlemleri haftanın ilk gününde yüzde 8’den fazla yükseldi.


Toprak Mahsulleri Ofisi de buğday ve arpa ithalat ihalelerine devam ediyor. 30 Haziran’da başladığı ekmeklik buğday ithalatı ihalesinde dün 9’uncu ihaleyi yaptı. 435 bin ton buğday ithalat ihalesinde 415 ile 495 dolar/ton arasında teklif geldi. Bu tekliflere göre ortalama fiyatların 420 dolar/tondan aşağı olmayacağı görülüyor.

TMO, bundan önce 18 Ocak’ta yaptığı ihalede buğday ortalama 347 dolar/tondan ithal edilmişti. Dün yapılan ihalede ortalama fiyatların en düşük 420 dolar/ton olacağı düşünülürse ithal buğday fiyatının tonda 73 dolar arttığı anlamına geliyor. Bu ithalatın TL karşılığı ise 6 bin liraya denk geliyor.

Tarımdanhaber.com'da yer alan bilgiye göre TMO, ekmeklik buğday ithalatında en yüksek fiyat 25 Kasım'da yapılan ihalede gelmişti. 25 Kasım'da yapılan ihalede etmeklik buğday 385 dolar/tondan ithal edilmişti. Daha sonraki ihalelerde ise fiyatlar düşmeye başlamıştı.

***

Sadece 15 günlük yem stoku kaldı

CHP Esnaf Masası, Erzurum’da esnaf ve çiftçinin sorunlarını dinledi. Heyette bulunan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç ile İzmir Atilla Sertel yem üreticisi ve besici vatandaşlarla görüştü. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan kriz nedeniyle ham madde sıkıntısı yaşanacağını belirten yem üreticileri “Yem ham maddesini Rusya ve Ukrayna’dan tedarik ediyoruz. Şuanda Rusya ve Ukrayna limanlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle ilerleyen dönemlerde ham madde bulabilecek miyiz bunu bilmiyoruz.” dedi. Konuyla ilgili CHP Kılınç ise; “Hayvancılığın merkezi Erzurum’da besiciler tedirgin. Besicilerin en fazla 15 günlük yem stoku var. Hayvan yemi hammaddesi Rusya ve Ukrayna’dan alınıyor. Savaş nedeniyle yem bulamam riski ile karşı karşıyalar” değerlendirmesinde bulundu.

***

İhracatı değil, ithalatı yasaklayın

Rusya’nın Ukrayna saldırısı nedeniyle Türkiye’de gıda arz güvenliğinin sağlanması ve gıda ürünlerine erişiminde sorun yaşanmaması gerekçesiyle zeytinyağı, fasulye ve kırmız mercimek ihracatına kısıtlama getirilmesine tepki gösteren CHP’li Ayhan Barut, "Üretimi ve üreticiyi desteklemek, imkanlarımızı kullanıp üretimi arttırmak yerine çiftçinin binbir emekle var ettiği değeri, sıfır gümrük vergili ithalata giderek, ihracatı kısıtlayarak yok ediyorlar. Zeytinlik alanları madenciliğe açanlar şimdi zeytinyağı ihracatını yasaklıyor. Akıl alır gibi değil bu. Derhal tarımda ihracatı değil ithalatı kısıtlayın" dedi. AKP’nin yanlış ekonomi politikaları sonucu gıdada yüksek enflasyonla birlikte artan fiyatlarının ihracat yasağı ve sıfır gümrük vergili ithalat uygulamalarıyla düşürülmeye çalışıldığını anlatan Barut, "Gıdada arz güvenliğini sağlamanın, güvenli gıdaya erişmenin yolu üretime destek olmaktan, ülkemizin üretmesine imkan vermekten geçer. Pandemi döneminde görüldüğü gibi tarımda da sanayide de üretmek zorundayız. Maliyetleri düşürün, üretime ve üreticiye destek verin. Ülkemiz üretirse gıdada erişim sorunu asla yaşanmaz" diye konuştu.

İhalenin onaylanması durumunda Türkiye en düşük 6 bin liradan buğday ithal etmiş olacak.

Diğer yandan mayıs ayında açıklanan hububat alım fiyatlarına göre, yerli çiftçiye ekmeklik buğday için 2 bin 250 TL/Ton fiyat açıklanmıştı.

İhalede oluşan fiyatlar, üretimin önemini bir kez daha gözler önüne sererken, bu fiyatlar un ihracatından dolayı buğday ithalatını da meşrulaştırmaya çalışanlara ders niteliği taşıyor.