Bugün ilk toplantısını yapan Suriye Anayasa Komisyonu nedir?

2011'den bu yana devam eden Suriye’deki savaşta siyasi çözüm geliştirmek adına Türkiye, Rusya ve İran arasına yürütülen görüşmeler sonucu oluşturulan Suriye Anayasa Komitesi bugün ilk toplantısını İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirecek.

SURİYE ANAYASA KOMİSYONU NEDİR?

Suriye iç savaşının farklı cephelerinde bulunan grupları temsil eden üyelerden oluşan ve ülkenin yeni anayasasını hazırlamakla görevlendirilen oluşuma Suriye Anayasa Komitesi adı verildi.

Suriye hükümetini, ‘muhalifleri’ ve Suriye’deki sivil toplumla ilişkili BM davetlileri kapsayan 50'şer üyeli toplam 150 kişilik Komite'nin bugünkü toplantısının ön görüşme ile sınırlı kalması, yarından itibaren ise konuların detaylı biçimde ele alınmaya başlanması bekleniyor.

Suriye Anayasa Komitesi fikri ilk olarak Ocak 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde dile getirilmişti.

Bugünkü toplantıda 45 üyeden oluşan bir alt komisyonun oluşturulması hedefleniyor. Alt komisyonda 15 üyenin Suriye hükümetini, 15 üyenin ‘muhalif’ grupları, kalan 15 üyenin ise Suriye sivil toplumunu temsil etmesi kararlaştırılmıştı.

NEDEN KURULDU?

Birleşmiş Milletler (BM) himayesi altında çalışacak bir Anayasa Komitesi'nin oluşturulması fikri ilk olarak Ocak 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde yürütülen görüşmelerde gündeme gelmişti.

Birleşmiş Milletler, Suriye'de siyasi reformların başlatılabilmesi ve ülkede demokratik seçimlerin düzenlenebilmesi yolunda Komite'nin kilit rol üstleneceğini söylüyor.

KOMİSYONUN AMACI NE?

Komite çalışmalarının sonunda bir anayasa taslağının ortaya çıkması hedefleniyor. Söz konusu taslak Suriye halkının oyuna sunulacak.

Kurulma süreci, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile başlatılan Komite, Suriye rejimi ve ‘muhaliflerin’ listeler konusunda uzlaşamaması nedeniyle yıllardır hayata geçirilememişti.

KÜRTLER NE DİYOR?

Her ne kadar Komite'de Kürt üyeler de bulunsa da, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı olarak faaliyet gösteren Suriye Demokratik Konseyi resmi olarak Komite'nin bir parçası değil.

Suriye Demokratik Konseyi'nin parçası olan oluşumlar, 'Suriye'nin doğusu ve kuzeyi' adlı özerk bölgenin idaresini üstlenmiş durumdalar.

Komite'nin çalışmalarına başlamasından bir gün önce Suriye'nin kuzeydoğusunda özerk bir siyasi yapı kuran Kürt hareketi, sürecin dışında bırakıldıklarını ifade ederek görüşmelerden çıkacak sonuçların kendilerini bağlamayacağını ifade etti.

Kaynak: BBC Türkçe, DW Türkçe