Bulgar gazeteci Marinova, tecavüz edilerek öldürüldü

Bulgaristan’da araştırmacı gazeteci Viktoria Marinova, tecavüz edildikten sonra boğularak öldürüldü. Bu olay, AB’de son bir yılda işlenen üçüncü gazeteci cinayeti oldu.

Olay ülkenin kuzeyindeki Ruse kentinde cumartesi günü yaşandı. Polisin yerel basına yansıyan ilk tespitlerine göre, Ruse merkezli TVN televizyonunda muhabir ve yapımcı olarak çalışan gazeteci Viktoria Marinova’ya önce tecavüz edildiği, ardından genç kadının boğularak öldürüldüğü tespit edildi.

30 yaşındaki gazetecinin AB fonlarıyla ilgili bir yolsuzluk iddiasının peşinde olduğu belirtiliyor. Ancak polis, cinayetin Marinova’nın işiyle ilişkisine dair henüz delil elde edilemediğini kaydetti.

Bölge savcısı Georgi Georgiev, “Cesedi bir parkta bulunan genç gazetecinin cep telefonu, gözlüğü, arabasının anahtarı ve bazı kıyafetleri kayıp”‬ bilgisini paylaştı.

TAM SORUŞTURMA TALEBİ

Cinayetle ilgili ilk tepkiler, yolsuzluk karşıtı gruplar ve AB parlamenterlerinden geldi.

AB parlamenteri Sophia int Veld, son bir yılda AB topraklarında yaşanan üçüncü gazeteci cinayeti olduğunu söyledi. ‘’Şoktayım.’sözleriyle duygularını ifade eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGIT) medya özgürlüğü temsilcisi Harlem Desir, Bulgar makamlarına tam tekmil bir soruşturma yapmaları çağrısında bulundu.

AZ SAYIDAKİ GAZETECİDEN BİRİ

Araştırmacı gazeteci Atanas Çobanov, genç gazetecinin çalıştığı TVN televizyonu için, ‘’Yolsuzlukların üzerine giden nadir medya kurumlarından biriydi. Marinova öldürülmeseydi, bir kamu ihalesi yolsuzluğunun takibi için Hitrino köyüne gidecekti’’ ifadelerini kullandı.

Marinova’nın son işi, yolsuzluk haberi peşindeyken Pernik şehrinde polisin gözaltına aldığı iki gazeteciyle yaptığı röportaj oldu.

BİR YILDA ÜÇ GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Viktoria Marinova cinayeti, son bir yılda işlenen üçüncü gazeteci cinayeti oldu. Maltalı gazeteci Daphne Carauna Galiza 2017 Ekim ayında otomobiline düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülmüştü. Bu yılın şubat ayında ise Slovak gazeteci Jan Kuciak evinde ölü bulunmuştu. Her iki gazeteci de ülkelerindeki politikacılarla işadamları arasındaki şiabeli ilişkileri ve yolsuzluk iddialarını araştırıyordu. Bulgar gazeteci ise, TVN televizyonunda yolsuzlukları konu edinen ‘Dedektör’ adlı programı yapıp sunuyordu. Viktoria Marinova, 7 yaşında bir kız annesiydi.