Bulgaristan koruyor, Türkiye talan ediyor

HABER MERKEZİ

Türkiye ve Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan Istıranca Ormanları’nın bir tarafında korunuşunun 26’ncı yılı kutlanırken bir tarafında talan sürüyor.

Istıranca Ormanları’nın önemine dikkat çeken Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, “Ormanın bir yakasında ‘dikkat hayvan çıkabilir’ yazarken, Türkiye tarafında ‘dikkat kamyon çıkabilir’ yazıyor” dedi.

Bulgaristan’ın dün Istıranca Ormanları’nın korunmaya alışının 26’ıncı yılı kutlandığını hatırlatan Çidem, Türkiye’de ise bölgede her gün yeni bir maden projesinin hayata geçirilmeye çalışıldığını belirtti.


Bölgede 4 bin 179 farklı canlı türünün yaşadığının altını çizen Çidem, “Bölge biyoçeşitlilik bakımından oldukça zengindir. Öte yandan da Istrancalar sadece Kırklareli ve Ergene Havzası için önemli değil. Ülke nüfusunun yüzde 20-25’nin yaşadığı İstanbul için de çok önemli. İstanbul’un nefes borusu ve içme suyu kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

Istrancaların Bulgaristan tarafından çeşitli yasalar aracılığıyla korunduğunu kaydeden Çidem, “Bulgaristan’ın koruma alanı ilan ettiği alanlara bakınca, bizim tarafta ise bu kadar hektar alanlar korumak için değil, kullanmak için belirleniyor. Bu alanlara taş, kalker, kil ruhsatları geliyor, gelmeye de devam ediyor” dedi.

TAHRİBATA SON VERİLMELİ

“Aynı bulutta ıslanan, aynı kuşun sesini duyan, aynı havayı teneffüs eden, aynı suyu içen dağın iki yakasında ki insanların doğaya bakış açıları bu denli farklı” diyen Çidem sözlerini şöyle sürdü: “Avrupa’nın en önemli alanından biri olan Istrancalar’ın daha fazla tahrip edilmeden, yaban hayatı yok olmadan; doğal varlıkların gelecek nesillerin yaşam kaynağı olarak kayıtsız şartsız koruma alanı ilan edilmesi gerekiyor.”