Pasaportların kaldırılmasının ardından Bulgaristan'dan Edirne'ye yalnızca hafta sonu alışveriş için gelen turist sayısı 20 bine ulaştı. Bulgaristan'da yaşayan Aysel Dursun, "Türkiye'ye kimlikle giriş yaptık, çok rahat bir şekilde geldik. Buradan Bulgaristan vatandaşlarınak sesleniyorum, çıksınlar, gelsinler. Her şey çok kaliteli ve ucuz. Ben bin leva bozdurdum ve 10 bin lira harcadım" ifadelerini kullandı.

Bulgarlar alışveriş için Edirne'ye akın etti: Bin leva bozdurdum ve 10 bin lira harcadım
Fotoğraf: DHA

Türk Lirası'nın Bulgar levası karşısında erimesi, Edirne'yi 'ucuz pazar' haline getirdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Bulgaristan vatandaşlarının 28 Temmuz'dan itibaren Türkiye'ye pasaportsuz girebilmelerine imkan tanınmasının ardından Edirne'ye yalnızca hafta sonu gelen turist sayısı 20 bine ulaştı.

Tur otobüsleri ve özel araçlarıyla gelen Bulgar turistlerin, iğneden ipliğe hemen her şeyi satın alarak kişi başı ortalama 100 ila150 euro harcadıkları belirtildi. Bulgarlar, alışveriş merkezleri ve kurulan halk pazarlarına kadar hemen her yerde bulunan iş yerlerinden alışveriş yaparak ülkelerine dönüyor.

Bulgaristan'da yaşayan fakat alışverişe Edirne'ye gelen Aysel Dursun'un sözleri Türk Lirası'ndaki değer kaybını bir kez daha gözler önüne serdi. Dursun, "Türkiye'ye kimlikle giriş yaptık, çok rahat bir şekilde geldik. Buradan Bulgaristan vatandaşlarınak sesleniyorum, çıksınlar, gelsinler. Her şey çok kaliteli ve ucuz. Ben bin leva bozdurdum ve 10 bin lira harcadım" ifadelerini kullandı.

'YIL SONUNA KADAR GELEN BULGAR TURİST SAYISI 3 MİLYONU GEÇER'

Edirne Ticaret Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ise "Cumhurbaşkanlığı kararından sonra kimlikle girişlerde ciddi anlamda bir artış var. Önümüzdeki günlerde bu artışın daha da artacağını bekliyoruz. Çünkü kapılarımız ciddi anlamda kalabalık. Malum gurbetçi giriş ve çıkışlarımız var. Tahmin ediyorum, önümüzdeki günlerde kapıların rahatlamasıyla beraber Bulgaristan'dan gelen misafirlerde ciddi bir artış yaşayacağız. Şimdi 20 binleri görüyoruz. Kent ekonomisi açısından ciddi anlamda bir katkı sağlıyor. Şu anda konaklamalarımız zaten gurbetçilerle beraber dolu. Hizmet sektöründe çalışan arkadaşlarımız yeterince cevap verebiliyorlar. Edirne, hizmet sektöründe ve turizmde gelişiyor. Tahmin ediyorum ki önümüzdeki günlerde gurbetçilerin bitmesiyle gerçek rakamları görebileceğiz. Kimliklerle girişlerle beraber yıl sonuna kadar Bulgar turist gelişi 3 milyonu geçer" dedi.

DHA