Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının okullarıyla bağının kopmaması, üniversiteye katkısının devam etmesi amacıyla inşa edilen BÜMED tesislerinin tahliyesine karar verildi. Bir öğrenci ise okuldan uzaklaştırıldı.

BÜMED tesisine tahliye kararı: Boğaziçi’nde baskı bitmiyor
BÜMED tesislerinin bugün 08.30’a kadar boşaltılması istendi. (Fotoğraf: BÜMED)

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün, 7 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) sosyal tesislerinin kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından dernek yönetimi hukuki süreç başlatmıştı. BÜMED Yönetim Kurulu, hukuki süreç devam etmesine rağmen Sarıyer Kaymakamlığı'nın 27 Ocak Cuma günü, sosyal tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini derneğe resmi olarak bildirdiğini duyurdu. Dernek yönetimi, kaymakamlığın ilettiği yazıda tesislerin bugün saat 08.30'a kadar boş olarak teslim edilmesini tebliğ ettiğini, karara uyulmaması durumunda tahliyenin cebren yapılacağını bildirdiğini söyledi. BÜMED Yönetim Kurulu, tahliye anına şahitlik etmek için BÜMED sosyal tesislerinde olacağını belirterek tüm Boğaziçi Üniversitesi mezunlarını destek vermeye çağırdı:

“Hiç kuşkumuz yok ki, üniversitemizin ve derneğimizin üzerine çöken bu kara bulut bir gün dağılacaktır. Yeter ki Boğaziçi camiası olarak bizler, üniversitemizin temel değerlerini ve Boğaziçi ruhunu ısrar ve inatla savunmaya ve yan yana durmaya devam edelim. Okulumuzun tarihinde kara bir leke olarak yer alacak bu anda BÜMED tesislerinde olacağız."

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ağustos 2021’de Boğaziçi Üniversitesi’ne Rektör olarak atanan Naci İnci tarafından getirilen alkol yasağının ardından, okulda alkol tüketmesi gerekçe gösterilerek Tutku Kırcalı isminde bir üniversite öğrencisi uzaklaştırma cezası aldı. Kırcalı’ya Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından gönderilen yazıda Kırcalı’nın aldığı uzaklaştırma cezasının 30 Ocak ile 5 Şubat tarihleri arasında uygulanacağı belirtildi. Kampüste özgür olmadıklarını dile getiren Kırcalı, “2012 yılında YÖK kararıyla üniversitelere gelen alkol yasağı, Naci İnci atanana kadar Boğaziçi Üniversitesi’nde uygulanmıyordu. YÖK’le başaramadıklarını kayyumlarla gerçekleştirmeye çalışıyorlar" dedi.